Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Život na hraně. Dokonale vyvážený dům se vznáší pět metrů nad zemí

  1:00
Skupina britských a nizozemských architektů navrhla dům, který odporuje zákonům gravitace. Třicet metrů dlouhé obydlí je využíváno k rekreaci. Jednoduchá dvoupodlažní stavba se sedlovou střechou, jejíž polovina se vznáší ve volném prostoru, stojí blízko městečka Thorington v anglickém hrabství Suffolk.

Pod obývacím pokojem je až pět metrů volného prostoru. Architekti sem nainstalovali dětskou houpačku | foto: MVRDV

Dům uprostřed zeleně s výhledem na jezírko je konstrukčně promyšlen do posledního detailu. V polovině stavby navazují na pevnou plochu betonového jádra podpůrné konzole, které umožňují, aby se celá druhá polovina stavby volně vznášela v pětimetrové výšce nad svahem.

Dům je obložen reflexními ocelovými taškami, které se snadno udržují a je možné je rychle a bezproblémově opravit či vyměnit. Na stavbě projektu se podílely dvě architektonické kanceláře: nizozemští vizionáři MVRDV a angličtí Mole Architects.

Ve všech pokojích domu jsou velké okenní plochy a nechybí navíc ani velkorysá střešní okna

Ve všech pokojích domu jsou velké okenní plochy a nechybí navíc ani velkorysá střešní okna

Hlavní architekt projektu, Winy Maas ze studia MVRDV, říká: "Ke stavbě nás inspiroval pozemek a romanticky zarostlá příjezdová cesta. Říkali jsme si, že musíme postavit domek, do kterého se bude každý příchozí těšit. Už od brány uvidí, kdo je právě v kuchyni a co dělá."

Největší překážkou této vize bylo, že za příjezdovou cestou se začíná pozemek záhy prudce svažovat. Zároveň bylo nutno vzít v potaz celkový ráz krajiny. Pozemek je totiž součástí přírodní rezervace, plné chráněných rostlinných a živočišných druhů.

Dům je obložen reflexními ocelovými taškami, které se snadno udržují a je možné je rychle a bezproblémově opravit či vyměnit

Dům je obložen reflexními ocelovými taškami, které se snadno udržují a je možné je rychle a bezproblémově opravit či vyměnit

Maas dodává: "Chtěli jsme jednoduše ponechat dostatek prostoru přírodě a nezastavět ji nesmyslnou stodolou. Tehdy mě napadl dům, který se bude nad kopcem vznášet ve vzduchu. Neskutečně mě nadchlo, že postavíme stavbu, která je na první pohled naprosto nerealizovatelná, až fantaskní."

Skleněná podlaha domu se vznáší ve vzduchu

Interiér domu je řešen velmi prakticky a s ohledem na rekreační využití budovy. Z příjezdové cesty se vstupuje přímo do kuchyně a jídelny. Prostor pokračuje dlouhou chodbu, ze které jsou přístupné čtyři ložnice, každá s vlastním sociálním zařízením.

Pohled na dům z prudce klesajícího svahu. Velké okno patří obývacímu pokoji

Pohled na dům z prudce klesajícího svahu. Velké okno patří obývacímu pokoji

Pohled na spodní část domu přímo ze svahu

Pohled na spodní část domu přímo ze svahu

Na konci se chodba opět otevírá do obývacího pokoje. Společná místnost nabízí výhledy na krajinu a jako bonus i zvláštní pocit: podlaha levituje ve vzduchu a návštěvník nemá pod nohama pevnou zem.

Uprostřed budovy je i schodiště, které umožňuje sestoupit dolů do svažující se zahrady nebo do spodního patra domu, ve kterém je technické zázemí.

Televize je v obývacím pokoji nainstalovaná, ale signál nelze v domě chytit. Hosté si mohou jen přehrávat DVD. Celý dům je pokrytý wi-fi signálem

Televize je v obývacím pokoji nainstalovaná, ale signál nelze v domě chytit. Hosté si mohou jen přehrávat DVD. Celý dům je pokrytý wi-fi signálem

Ve všech pokojích domu jsou velké okenní plochy a nechybí navíc ani velkorysá střešní okna. Nejdůvtipnější je prosklená podlaha v obývacím pokoji. Pohledům na travnatý svah pod domem, který mění svou podobu v závislosti na ročním období, se nevyrovná ani ten nejdražší koberec.

Podlahové krytiny, koberce, obklady stěn jsou v barvách Suffolku

Interiér zařídilo neotřelými nápady nizozemské studio Makkink & Bey, které tvoří designér Jurgen Bey a architektka Rianne Makkink. Rozhodli se plně respektovat křehkost budovy a okolní přírody a maximálně vycházet z daného prostředí i historicky.

V pravém rohu dělají hostům společnost "Dámy z rodiny Williama Masona z Colchesteru" od Constabla

V pravém rohu dělají hostům společnost "Dámy z rodiny Williama Masona z Colchesteru" od Constabla

Po pečlivém studiu a průzkumu vybrali dvojici světově proslulých malířů, kteří se nedaleko místa, kde dům stojí, narodili. Volba padla na nejlepší krajináře 18. a 19. století, Thomase Gainsborougha a Johna Constabla.

Z palety jejich krajinomaleb použili tóny a odstíny barev, které jsou pro Suffolk typické. Ty pak společně s vybranými výřezy obrazů digitálně zpracovali a přenesli je na podlahové krytiny, koberce a obklady stěn celého interiéru.

Vodní mlýn Willyho Lotta. Další z obrazů Johna Constabla na zdi v manželské ložnici, jehož modré tóny určily barevnost celému pokoji

Vodní mlýn Willyho Lotta. Další z obrazů Johna Constabla na zdi v manželské ložnici, jehož modré tóny určily barevnost celému pokoji

Designéři neopomněli zakomponovat do výsledku ani svou vlast. Barevné plochy uspořádali v logice a tvarech připomínajících geometrii díla nizozemského malíře Pieta Mondriana. V interiéru se také snoubí nábytek vyrobený na zakázku s nejlepšími designovými kousky jako je například klasická židle Eames od Vitry.

Dům si lze pronajmout za 644 korun na osobu a noc

Neuvěřitelný dům "na hraně" s detailně myšlenkově a ideově propracovaným interiérem je možné pronajmout. Od samého počátku byl navržen jako prázdninový rekreační objekt pro dvě až osm osob. Dva lidé se nebudou v domě cítit osaměle a ztraceně a více než osm osob by se naopak v prostoru nekomfortně tísnilo. Ceny za pronájem začínají na 725 librách za čtyři dny, tedy při plném obsazení domu osmi osobami vychází cena za noc pro jednu osobu na 23 liber (v přepočtu 644 korun).

Dům v anglickém hrabství Suffolk stojí na pozemku, který je součástí přírodní rezervace, plné chráněných rostlinných a živočišných druhů

Dům v anglickém hrabství Suffolk stojí na pozemku, který je součástí přírodní rezervace, plné chráněných rostlinných a živočišných druhů

Autoři:
  • Nejčtenější

Ze staré stodoly dokázali mladí architekti vytvořit obytnou chalupu

Pro architekty Filipa Havliše a Davida Zámečníka je hračkou jakýkoli interiér. Bravurně si poradí s novostavbou i s...

Úžasný prostor. Kartářka Kočková žije v domě, který si jako malá namalovala

Premium Kartářka a věštkyně Barbara Kočková žila dlouho v podmínkách, které by slabší povahy jen těžko snášely. Život v...

Byt v centru Chebu byl k pláči. Dnes je to sympaťák plný světla

Památkově chráněná zóna v srdci historického Chebu je jedinečné místo pro bydlení, bohužel se totéž nedalo říci o bytu,...

Stará chata přešla k luxusu. Má zlatou chladničku i mramorové obklady

Když si nedávno mladý norský pár Lenne a Lars koupili chatu z 90. let minulého století, nadchla je hlavně její poloha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři realizace architektek, které dokážou propojit staré s moderním

Domácích realizací je celá řada, tak se podívejme za hranice. Průvodkyněmi budou architektky pražského ateliéru Idea...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Jeho stavby často připomínají sci-fi filmy. Má totiž rád experimenty

Od konce 70. let dokázal architekt Eric Owen Moss dramaticky změnit tvář města Culver City nedaleko Los Angeles. Oživil...

Krásné ekologické město BiodiverCity bude složené z několika ostrovů

Slavný architektonický ateliér BIG z Dánska vyhrál mezinárodní soutěž na velkolepý projekt BiodiverCity, který má...

Mezi dvě roubenky postavili skleněný dům jako hold českým sklářům

Výjimečná sklářská tradice, výjimečné řešení rekonstrukce i interiéru. Sídlo firmy Lasvit v Novém Boru oslovuje...

Hotel z modulů na pilířích stojí přímo nad archeologickým nalezištěm

Vlastnit pozemek ke stavbě hotelu, na němž archeologové objeví „srdce“ jednoho z největších měst římské říše, nepotěší....

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Kdo nemá košík, nenakoupí. Obchody vymýšlejí, jak spočítat zákazníky

Obchodníci si lámou hlavu nad tím, jak budou dodržovat pravidlo „jeden zákazník na 15 metrů“, které většinou považují...