V přízemí činžáku je herna pro děti. Prvoplánovou řvavost nečekejte

  1:00aktualizováno  1:00
Pražská architektonická dílna Nuance se ujala rekonstrukce prostoru bytového domu u Arbesova náměstí v Praze 5. Robert Hu a Pavlína Čermáková vytvořili z přízemí a suterénu kreativní centrum zaměřené na hraní s legem.

„Chtěli jsme vytvořit prostor pro dětské hry, který bude stylově odpovídat zaměření, a zároveň jsme se snažili vyvarovat prvoplánové stylizaci všech prvků interiéru do stavebnice lega. Navrhli jsme koncept s kreativním duchem a zároveň vlídný. Dali jsme přednost přírodním materiálům a jednoduchým tvarům a barvám,“ říká architekt Robert Hu.

Fotogalerie

Prostory určené k dětským hrám jsou vždy výrazně barevné, architekti se však rozhodli jít jinou cestou. Odmítli tradiční pojetí plné strakatých zářivých, neklidných ploch. „Barvy, a to pouze základní, jsme koncentrovali do větších ploch a celků. Prostory tak jsou dětsky hravé, ale zároveň umírněné a klidné,“ vysvětluje architektka Pavlína Čermáková.

Hlavní herní část s rozlohou 52 metrů čtverečních je umístěna v největší místnosti v přízemí s přímým vstupem z ulice. Tento prostor je členěn na vstupní část s recepcí a šatnou a na herní část. Na tuto hlavní část navazuje malá učebna ve žluté barvě. V suterénu s rozlohou 48 metrů čtverečních se nachází sociální zázemí, skladové prostory a kompletační místnost laděná do červené.

Hlavním materiálem použitým na nábytek či obklady je březová dýha olejovaná do různých odstínů. Hlavní místnosti dominuje stěna celá obložená šedivými lego podložkami

V suterénu je na zemi kaučuková podlaha s penízkovým povrchem, v hlavních herních plochách je přírodní linoleum (marmoleum). V sociálním zázemí je tónovaná litá stěrková podlaha.

V suterénu je také sociální zázemí.

V suterénu je také sociální zázemí.

„Strop v herně jsme zakryli podhledem z přírodních heraklitových desek, díky kterým má prostor příjemnou akustiku. Sjednocujícím prvkem jsou sestavy bodů a perforací z kostek lega. Tento prvek je na obkladu, mobiliáři a také na penízkové podlahové krytině,“ dodává Robert Hu.

Herna Creativity Center je součástí konceptu Bricks4Kidz a je určený široké veřejnosti. Všechny kroužky, kurzy a další aktivity propojuje vzdělávání pomocí hry s legem. Děti pracují se stavebnicemi na různá témata a pomocí návodů sestrojují pod vedením lektora modely strojů, staveb apod.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Třípodlažní byt pořádně prokoukl. Je bez sádrokartonu a plný světla

Při vstupu do bytu je obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout.

Slavné slovenské studio GutGut proměnilo starší třípodlažní mezonet v Bratislavě. Architekti odstranili vrstvy...

U Lipna si postavili novou chalupu. V šumavských hvozdech našli ráj

Poloroubenka svou polohou na pozemku respektuje svah a kopíruje terén.

V poloroubence pobývají Michaela,Tomáš a jejich děti již třetím rokem. Obklopeni šumavskou přírodou a tichem v ní moc...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Najdete na iDNES.cz