Místo knihovny mají barevnou kantýnu. Škola, kam děti rády chodí

  1:00aktualizováno  1:00
Atraktivní vzhled školních interiérů bývá spíš výjimkou než pravidlem. Bohužel. Žáci škol Duhovka však mají štěstí, jejich kantýna i celá budova jim mohou dělat radost.

Multifunkční prostor kantýny ve škole Duhovka | foto: Kristina Hrabětová

I staré budovy mohou mít své kouzlo. Dokazuje to i kantýna v prvorepublikové škole v Boleslavově ulici na Praze 4, která vznikla ze staré školní knihovny díky nápadu architektů ateliéru SAD v čele s Ing. arch. Martinem Kalhousem.

Tento projekt se stal finalistou soutěže Interiér roku, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem. Více o výsledcích soutěže zde.

Kantýna nejen pro stravování

Základem proměny byl důraz na jednoduchost a funkčnost. Prostor vyřešili architekti tak, aby jej škola mohla multifunkčně využívat. V době kolem poledne pro stravování, ve zbývajícím čase pro mimoškolní aktivity.

Multifunkční prostor kantýny ve škole Duhovka, který vznikl z bývalé školní...

Multifunkční prostor kantýny ve škole Duhovka, který vznikl z bývalé školní knihovny.

I proto je propojování prostoru netradiční, totéž platí o materiálech. U studentů vyvracejí zažité stereotypy: architekti použili beton, překližku, velkoformátové umakarty, sklo i dřevo.

Veškeré nové zásahy, bourání stěn a otvorů odlišuje od původního stavu purpurová barva. Zvolená technika finálních povrchů marockého štuku a velkoformátových umakartů přitom odpovídají hygienickým nárokům na exponovaných místech.

S ohledem na zvýšenou zátěž podlahy a výdejního pultu zvolili architekti beton. Stoly a židle z masivního dřeva výškově odpovídají potřebám studentů a pedagogů, odpovídají také ergonomickým požadavkům a zároveň zvyšují komfort stolování.

V duchu škol Montessorri

Návrh prostorově podporuje vzdělávací systém uplatňující principy škol Montessorri, který rozvíjí a respektuje jak individuální rozvoj dítěte, tak i spolupráci dětí ve skupině.

Fotogalerie

„Náš návrh klade velký důraz na ergonometrii dítěte, třeba výška stolů a židliček, velikost pracovního místa, které nabízí komfortní prostor i pro prostorově náročné činnosti, dostatečné osvětlení, což znamená denní osvětlení a umělé s ohledem na vzdálenost od okna i prostorovou pestrost, tedy otevřenou denní místnost, vestavěné patro pro zájmovou činnost, počítačový kout pod vestavěným patrem a podobně,“ vypočítává architekt Kalhous.

Umístění „transparentního“ kabinetu pro pedagoga do výukového prostoru napomáhá zkvalitnění vztahu mezi pedagogem a žákem. Stejně tak výrobky z kvalitních materiálů (pracovní stůl s masivní dubovou deskou, nábytek z masivního dřeva, vestavěné patro z pohledového dřeva, dřevěné židličky TON) a s dlouhodobou životností, s nimiž se zde studenti setkávají, mají na ně pozitivní vliv.

Počítačový koutek pod vestavěným patrem

Počítačový koutek pod vestavěným patrem

Základní škola plná pomůcek

Návrh a realizace výukových prostor pro další „Duhovku“, tentokrát základní školu v ulici Nad Kajetánkou, opět inspirovanou pedagogikou Marie Montessori, představuje manuál jasných koncepčních zásad aplikovaných na rekonstrukci celého objektu školy, tedy tříd, družiny, tělocvičny, jídelny, kuchyně i zahrady.

„Kmenové“ třídy jsou prostorově náročné, proto najdete po jejich obvodě velké množství statických i dynamických úložných prostor pro důmyslné montessorri pomůcky. Pedagogové rozvíjejí u žáků individuální schopnosti, ale kladou také důraz na skupinovou spolupráci.

„Prostorovou pestrostí, velkou otevřenou denní místností, chill-outem a knihovnou ve vestavěném patře, kuchyňkou, počítačovým koutkem a hernou pod vestavěným patrem respektujeme individuální vyspělost žáků a jejich schopnost realizovat se v otevřeném prostoru nebo v jasně vymezených intimnějších částech třídy,“ vysvětluje Martin Kalhous.

Autonomní prostory ve vestavěných patrech určené pouze pro žáky jsou navrženy tak, aby je pedagog mohl vizuálně kontrolovat. Každá třída má vlastní barevnou identitu, vycházející z filozofie Duhovky. Tónování bylo zvoleno s ohledem na odlišné materiály, tedy koberec, laminát, dřevo a textilní doplňky.

„Kmenové“ třídy jsou prostorově náročné, proto najdete po jejich obvodě velké...

„Kmenové“ třídy jsou prostorově náročné, proto najdete po jejich obvodě velké množství statických i dynamických úložných prostor pro důmyslné montessorri pomůcky.

Autoři

Autor:, Ing.arch. Martin Kalhous, atelier SAD
Autorizovaný inženýr: Ing. Tomáš Kalhous
Spolupráce: Ing.arch.Jan Burgermeister, Ing. arch. Agata Kiszka, Ing.arch.Peter Panulin
Lokalita: Praha 4 – Nusle, Praha 6 – Břevnov
Realizace: 2013 až 2015
Klient: Duhovka group a.s.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Tak barevný byt jste ještě neviděli. Je plný vtipných nápadů

Obrazy reaguje Andrea nejen na prázdné stěny, ale i na to, co se děje okolo ní....

Prázdný nový byt a holé stěny se staly pro Andreu tou nejlepší inspirací. Díky nim v sobě objevila netušenou kreativitu...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

V Číně kámen po kameni opravují Velkou zeď. Beton vyvolal hněv a odpor

Velká čínská zeď, Čína - Nejrozsáhlejší stavba na světě a prý jediná viditelná...

Je to gigantický úkol. Na úseku zchátralé Velké čínské zdi na předměstí Pekingu dělníci v potu tváře, s pomocí oslů a...

Další z rubriky

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Když se chce, všechno jde. Řekli si v Litomyšli a vrátili nábřeží život

Proměnu celé lokality iniciovaly místní spolek Generace 89 a město Litomyšl.

Okolí říčky Loučné v Litomyšli bylo na začátku 20. století plné života a romantickou atmosféru si uchovalo i za...

Poradna architekta: proměna bytu se zoufalou dispozicí koupelny i kuchyně

Stávající kuchyň, z níž se vstupuje do koupelny. Samotná kuchyňská linka je...

Tato dispozice se před lety architektům opravdu nepovedla. Kuchyňská linka v chodbičce, malá koupelna přístupná jen z...

Najdete na iDNES.cz