Budova se svítící skleněnou fasádou se stala nejlepší stavbou Evropy

  1:00aktualizováno  1:00
Vítězem architektonické Ceny Miese van der Roheho, kterou každé dva roky uděluje Evropská unie, se stala budova filharmonie v polském Štětíně. O ocenění se ucházela pětice finalistů, kteří vzešli z celkem 420 nominovaných staveb.

Autorem projektu štětínské koncertní budovy je španělský ateliér Barozzi Veiga. Porotce zaujal ideou velmi strohé stavby, která díky bílé barvě a prosvětlené skleněné fasádě nepůsobí ani přes značný objem hmotně, a svým členěním podobným řadě sedlových střech zapadá do charakteru města.

„Je to historický okamžik a velká pocta pro Štětín a Polsko,“ komentoval ocenění stavby starosta přístavního města Piotr Krzystek. Budova filharmonie je první stavbou z nových členských zemí Evropské unie, která se probojovala do finále a která cenu získala.

Fotogalerie

Do finále se kromě polského zástupce dostalo ještě Muzeum umění v Řezně, dánské námořní muzeum v Helsingöru, italské vinné sklepy Antinori u Florencie a studentské centrum Saw Swee Hock v Londýně.

Koncertním budovám se v soutěži daří I předloni získala Cenu Miese van der Roheho, která se uděluje jednou za dva roky, koncertní síň Harpa v Reykjavíku od dánské architektonické kanceláře Henning Larsen spolu s islandským ateliérem Batteríiö a umělcem Olafurem Elíassonem (více zde).

V roce 2009 cenu získal norský ateliér Snohetta za novou operní budovu v Oslu. Oceněná stavba má podobu bílé kry, která se potápí do fjordu (více zde).

Cena Miese van der Roheho, kterou vyhlašuje Evropská kulturní komise, je dotovaná částkou 60 tisíc eur (asi 1,5 milionu korun). Pro evropské architekty představuje jedno z nejvyšších ocenění. Letos byla udělena již po čtrnácté.

Žádná z deseti nominovaných realizací z Česka (o nich více zde) se do užšího výběru neprobojovala.

Budoucí chlouba Štětína

Moderní koncertní budova od architektonického dua Fabrizio Barozzi (*1976, Itálie) a Alberto Veiga (*1973, Španělsko) stojí v blízkosti historického centra Štětína na místě původní koncertní síně, která byla zničena během druhé světové války.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků.

Projekt studia Barozzi/Veiga byl vybrán za základě mezinárodní architektonické soutěže, což bývá u podobných zakázek osvědčený a kvalitní způsob výběru projektanta.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků, menší sál pro komorní hudbu má kapacitu 200 diváků. Štětínská filharmonie dále nabízí multifunkční prostor pro výstavy a konference. Stavba přitom působí odlehčeně až subtilně, a to především díky skleněné fasádě, kterou lze různě osvětlit, což zajišťuje její variabilní a nevšední vzhled.

Cenu pro začínající architekty získalo za rodinný dům Luz House katalánské...

Cenu pro začínající architekty získalo za rodinný dům Luz House katalánské studio ARQUITECTURA-G.

Reprezentativně vzhlížející stavba přitom v souladu s moderními technologiemi nabízí úsporná řešení a efektivní provoz.

Přejímá pasivní systémy energetické kontroly a další atributy udržitelnosti, jako jsou například zdvojená fasáda, přirozené větrání, osvětlení pomocí LED systému s minimální spotřebou energie, mnohovrstevný střešní plášť optimalizující nejen akustiku, ale i tepelnou izolaci apod.

Kromě hlavní ceny byla udělena Cena pro začínající architekty, kterou za rodinný dům Luz House získalo katalánské studio ARQUITECTURA-G. Porota ocenila konstrukční i ekonomické řešení projektu, který se vyznačuje jednoduchou a srozumitelnou architekturou navazující na venkovskou tradici.

Do finále ocenění stavby roku se dostalo i studentské centrum v Londýně:

Autoři: ,

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Další z rubriky

Palmovka boduje tovární halou. Unikátní prostor získal prestižní ocenění

Pražský komplex Palmovka Open Park získal Nejlepší z realit (Best of Realty) v...

Pražský komplex Palmovka Open Park dokázal citlivě zakomponovat historické industriální prvky do velkoryse pojaté...

Dobře střežený poklad. Národní archiv na Chodovci spojuje vědu a činy

Budovu Národního archivu navrhla architektka Iva Knappová.

Národní archiv na Chodovci ukrývá za zdmi tisíce dokumentů z české historie a jeho výška a barevná fasáda vystupuje z...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Najdete na iDNES.cz