Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z 18 pozemků obec prodala jen tři. Není zájem kvůli drahým hypotékám, říká starosta

  6:50
Zatímco v jednom případě zájemci čekali na stavební parcely pět dnů přímo před úřadem, po zveřejnění druhé nabídky zůstává i po několika měsících slabý zájem. O třiadvacet ploch pro rodinné domy připravených obcí usilovalo před čtyřmi lety v Hruškách na Vyškovsku až osmdesát lidí, zato Olešnice na Blanensku z osmnácti prostranství dodnes prodala pouze tři a jedno je v rezervaci.
Vizualizace plánované zástavby rodinnými domy v Olešnici na Blanensku. Městu se...

Vizualizace plánované zástavby rodinnými domy v Olešnici na Blanensku. Městu se nedaří pozemky prodat. | foto: archiv města Olešnice

Obě místa jsou od sebe vzdálená přes sedmdesát kilometrů, nastavené ceny za metr čtvereční jsou přitom podobné. V Hruškách zájemci platili výhodně dva tisíce korun za metr čtvereční, běžná suma v okolí Brna byla tehdy až dvojnásobná.

„Chtěli jsme podpořit místní, což se povedlo, protože devět majitelů pochází odtud. Z vybraných peněz jsme pozemky za deset měsíců zasíťovali a připravili na výstavbu,“ říká starosta obce Jan Kauf (nez.).

V Brně stagnuje výstavba bytů, magistrát plánuje spolupráci s developery

Dnes už mají někteří tehdy úspěšní kupci domy zkolaudované, další je dodělávají. Překážkou nebyly ani podmínky v podobě sedlové střechy červené barvy nebo dodržení vesnické zástavby, aby si majitelé nepostavili třeba bungalovy.

U parcel nabízených obcemi k výstavbě musí zájemci všeobecně počítat s tím, že se jistým požadavkům nevyhnou. „Téměř každý stavební pozemek podléhá nějakým místním regulativům podle územního plánu. Kromě maximální zastavěnosti plochy či výšky hřebene se můžou objevovat také požadavky na tvar domu i střechy, barvy, podlažnost a podobně,“ hlásí marketingový ředitel Reality.iDNES.cz Jiří Knechtl.

Olešnice, nacházející se na severu kraje, stanovila u parcel průměrnou sumu 2 200 korun za metr čtvereční, což podle tamního starosty Davida Tomáška (nez.) odpovídá cenám v okolí. Zároveň bylo pochopitelně snahou pokrýt náklady na vybudování potřebné infrastruktury včetně zajištění přívodu vody, elektřiny nebo kanalizace.

„Zájem jsme sice očekávali vyšší, ale dokud budou drahé hypotéky, nevěříme, že se poptávka výrazně zvedne. Netlačíme úplně na to, abychom všechny pozemky prodali hned, ale pochopitelně čím dřív se tak stane, tím lépe,“ přiznává Tomášek.

Rodiny na vlastní bydlení nemají, říká expert

Podle brněnského ekonoma Petra Pelce byla situace před čtyřmi lety pro rodiny při pořízení stavebních pozemků výhodnější než v současnosti.

Reality iDNES.cz

Chcete si pořídit byt či dům? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

„Měly nejen o něco větší kupní sílu, ale především silnou vizi potenciálu dalšího cenového růstu. V tu dobu přemrštěné částky a nafouknutá realitní bublina nikoho neznervózňovaly,“ vysvětluje.

Dnes je situace odlišná. „Hlavně v představě do budoucna, která s sebou nese spoustu nejistot, třeba nestabilní ceny stavebních materiálů a prací. Na druhé straně nejsou žádné predikce toho, kdy a jak moc může bublina splasknout. Pro rodiny je většinou investice do nemovitostí zatížena do určité míry cizími zdroji. Hrozí tedy vysoké zadlužení a k tomu tržně předražená nemovitost,“ podotýká odborník.

Město lidem pozemky zasíťuje

Současnou situaci na hypotečním trhu, kdy se úrokové sazby i přes pokles dál běžně pohybují nad pěti procenty, označuje za nepříznivou také starosta Miroslavi na Znojemsku Martin Plechatý (nez.). Město v elektronické aukci už delší dobu bez úspěchu nabízí třináct parcel. Z původních patnácti „udalo“ po předloňském spuštění jen dvě.

Dostupné bydlení chybí, města se tak do stavění bytů vrhají sama

„Dokud se nepohnou hypotéky, zájem nebude. Každý čeká zázračné ceny. Občas se někdo objeví, nicméně chce zlevnit, což my nemůžeme, musíme postupovat s péčí řádného hospodáře,“ poznamenává Plechatý. Město nově začalo s výstavbou infrastruktury, což by podle něj mohlo někoho ze zájemců oslovit.

Miroslavský pozemek o výměře 600 metrů čtverečních lze pořídit nejméně za zhruba 2,2 milionu korun, což je asi 3 600 korun za metr.

Developer musel slevit

Ve výrazně vyšší cenové kategorii se pohybují parcely pro rodinné domy nabízené developerskou firmou Winning Estate v projektu Nové Oslavany na Brněnsku. Částky po slevě nyní začínají na necelých třech milionech, tedy téměř pěti tisících za metr. Původní suma přitom přesahovala šest tisíc.

„Poptávka po pozemcích nepřímou úměrou reflektuje výšku úroků na trhu s hypotečními úvěry, a tak od začátku letošního roku evidujeme zlepšení celé situace. I přes tyto okolnosti jsme byli schopni uzavírat rezervační smlouvy a velmi nás těší, že je o naše nemovitosti, a to nejen na projektu Nové Oslavany, stálý zájem,“ přibližuje současný stav ze strany klientů Kateřina Jelínková z Winning Estate.

Z prvních 46 pozemků je rezervovaná asi polovina. K jejich předání dojde na konci roku. Kolaudace prvních domů může nastat už příští rok, protože někteří majitelé zvažují dřevostavby umožňující rychlé namontování. Další etapy projektu zahrnují výstavbu bytových i rodinných domů ze strany investora.

Výstavba bytů v Jihomoravském kraji

  • Stavbaři loni na jihu Moravy dokončili 5 301 bytů, meziročně tedy o 632 víc. V porovnání s předloňským rokem počet narostl o 13,5 procenta, mezi kraji se jedná o druhé nejvyšší číslo.
  • Více než třetina nových bytů, konkrétně 1 918, vznikla v Brně, šlo o téměř dvojnásobný nárůst oproti předcházejícímu roku.
  • Počet 5 784 loni zahájených bytů zařadil jižní Moravu na druhou příčku za Středočeský kraj a těsně před Prahu. Téměř polovinu ze zmíněné cifry začali dělníci stavět v nových bytovkách.
  • Nejméně nových bytů se staví na Vyškovsku, přesně 357.

Zdroj: Český statistický úřad

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...