Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rychlovlaky jsou na jihu Moravy pod palbou kritiky, vadí trasa poblíž domů

  5:17
Už tak špatná situace s hlukem se kvůli vysokorychlostní trati ještě zhorší. Vibrace mohou změnit blízká obydlí v tančící domy. Soukromé pozemky se budou znárodňovat a kvůli přivedení vlaků blíž k domům se lidé v noci nevyspí. Podobné výtky padaly ze strany obyvatel Modřic na Brněnsku na nedávném představení plánu na výstavbu a podobu vysokorychlostních tratí na jihu Moravy.

Správa železnic tento měsíc spustila sérii třinácti veřejných setkání v obcích ležících na trase úseku mezi Modřicemi a Rakvicemi na Břeclavsku a hned na prvním místě narazila na smršť nesouhlasných reakcí a připomínek od asi čtyřicítky místních.

Hlasitými kritiky jsou hlavně obyvatelé Brněnské ulice, která je sevřená mezi silnicí I/52 na jedné straně a železnicí na druhé. Kvůli rychlovlakům přibudou dvě nové koleje západně od ní, čímž se ještě zmenší vzdálenost pár desítek metrů od vytížené trati. Prostor pro koleje „ukousne“ kvůli tomu část pozemků přiléhajících k domům v Brněnské ulici.

S výkupy hodlají železničáři začít v příštím roce. Za nestavební pozemky a parcely bez nemovitosti plánují nabízet až osminásobek ceny obvyklé. Ani tím ovšem místní rozhodně neuchlácholí. „Je jedno, kolik mi za pozemek dáte, v noci se už nevyspím,“ zaznělo na setkání od jednoho z příchozích.

Rychlovlaky jen bez hluku, požadují obce. K trati do Brna mají výhrady

Železničáři tvrdí, že hledají taková technická řešení, která koridor pro rychlovlaky omezí na minimum. „Oproti poslední situaci z loňského prosince je v Modřicích o tři metry užší,“ podotkl Lukáš Tittl ze Správy železnic. Technický návrh odborníci stále prověřují do většího detailu a řešení ještě dopracují nejen na základě podnětů od lidí.

Místní sice navrhli, aby nové koleje vznikly na opačné straně železnice, případně aby se na tuto stranu přesunulo celé těleso, to by ale znamenalo částečné zakřivení dosud zcela rovné trati. To odmítlo ministerstvo dopravy.

Řešení? Zpomalte vlaky

Podél trati vyroste protihluková stěna ke snížení rámusu nesoucího se z trati. Navíc rychlovlaky mají být podle železničářů méně hlučné než dnešní soupravy. Lidé to ale mají stále za nedostatečné. „Možností pro snížení hluku je také zpomalení vlaků na trati od modřického nádraží po želešický most v délce tratě 944 metrů nebo tubus délky 650 metrů,“ navrhl místní obyvatel Miroslav Novák.

Rychlovlaky Modřicemi projedou rychlostí 160 až 200 kilometrů za hodinu. S variantou vybudování tunelu každopádně Správa železnic nepočítá. Na rozdíl od nedalekého Rajhradu, kde navrhuje podzemní vedení trasy v okolí nejbližší zástavby. To je ale pro vedení města málo. Požaduje, aby rychlovlaky jezdily tubusem přes jeho území v celé délce. Zakrýt se má trať už u okružní křižovatky před vjezdem do města, nikoliv až poblíž křížení se Štefánikovou ulicí.

„Vysokorychlostní železnice nám nic nepřinese. Jsme sice ochotní vnímat celospolečenský zájem, ale v Rajhradu se objektivně zvýší hlučnost a prašnost, trať město rozdělí na dvě poloviny. Trasa má vést v otevřeném zářezu v intravilánu města, v těsné blízkosti obytné zástavby, s čímž zásadně nesouhlasíme,“ shrnul starosta Rajhradu František Ondráček (nez.) s tím, že už se ve snaze prosadit požadavek města obrátil na právní kancelář.

Nejrychlejší vlaky se centru Brna vyhnou. Nevyplatí se tam zajíždět

Železničáři tunel oproti studii prodloužili o 150 metrů na celkových 950, a to na základě projednávání a požadavků občanů. „V návazných úsecích je trať navržena v zářezu, od zástavby tedy nebude vidět,“ dodal mluvčí Správy železnic Ondřej Šrámek.

Právě Rajhrad, respektive sousední Holasice byly v pondělí další jihomoravskou zastávkou Správy železnic při představování rychlovlaků lidem. Později budou následovat mimo jiné i Pouzdřany, které soupravy jako první obec od Rajhradu přímo protnou a nepovedou v dáli nezastavěnou oblastí.

Pro obec je kromě hluku stěžejní vyřešit zachování vjezdu do obce přes železnici, což se má po dokončení rychlotrati povést. „Byli bychom ale spokojenější, kdyby raději vůbec nebyla. Počet vlaků, které u nás zastaví, nezvýší. Je to stejné, jako kdyby tady projektovali dálnici, na kterou by se tu nedalo najet,“ zmínil starosta Pouzdřan Miroslav Šmarda (nez.).

Stavět se má začít za čtyři roky

Úsek od Modřic po Rakvice zahrnující i Pouzdřany a Rajhrad se má začít stavět v roce 2027. Rychlovlaky tam pojedou až 320 kilometrů za hodinu. Dál bude rychlost omezená maximálně na dvoustovku, protože soupravy zamíří na dnešní koridor vedoucí do Břeclavi, který čeká modernizace.

S vysokorychlostními tratěmi na jihu Moravy souvisí také momentálně řešená třetí aktualizace zásad územního rozvoje kraje. Jejich trasy upřesňuje ve třech oblastech. Konkrétně v části od hranic se sousední Vysočinou do Brna, mezi Šakvicemi a Rakvicemi a před Břeclaví. Hejtmanství se změnou zabývá na základě požadavku od Správy železnic, jež zúžila územní rezervy potřebné pro vedení trati.

Veřejnost včetně obcí posílala v posledních dnech k aktualizaci připomínky a námitky. Hejtmanství následně přistoupí k jejich vypořádání tak, aby změnu mohlo schválit během zimy. „Neočekáváme protesty jako u silnice 43, které se týkala první aktualizace,“ připomněl krajský radní pro územní plánování Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu) úpravu, kterou musel řešit i soud.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...