Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rychlovlaky jen bez hluku, požadují obce. K trati do Brna mají výhrady

  6:10
Za sedm let mají mezi Brnem a Šakvicemi na Břeclavsku svištět moderní rychlovlaky. Správa železnic tento úsek zařadila mezi pětici, kterou připravuje ve zrychleném režimu. Během února a března do obcí na trase budoucích kolejí přijedou geodeti, kteří zaměří terén pro připravovanou trať a provedou nezbytné průzkumné vrty. Ne všude však nad přicházejícím pokrokem jásají.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Během loňského roku pracovníci Správy železnic všechny dotčené obce objeli, aby je seznámili se studií, kudy konkrétně koleje pro rychlovlaky povedou. 

„Tým přípravy vysokorychlostní tratě (VRT) prezentoval aktuální stav projektu na více než stovce jednání se samosprávami, spolky, úřady nebo zájmovými sdruženími. Do dokumentací již také byly zapracovány některé požadavky obcí,“ oznámila na konci minulého roku mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Jenže třeba obyvatele Rajhradu na jih od Brna velkolepé plány nijak neuchlácholily. Koleje, po nichž mají budoucí vlaky jezdit rychlostí až 320 kilometrů v hodině, tady totiž povedou v bezprostřední blízkosti domů a jen krátký úsek přes ulici Stará pošta plánuje Správa železnic schovat pod povrchem. Navíc stavba vyžaduje i posunutí vytížené „staré pohořelické silnice“ třetí třídy blíže k Rajhradu.

„Pro mnoho lidí by byla taková blízkost velmi hlučné rychlotratě jistě nemilým překvapením. Třeba obyvatelé Volného ulice by ji měli asi padesát metrů za domem,“ upozornil Jaroslav Ferda na internetovém fóru rajhradského starosty Františka Ondráčka (nez.).

Ten potvrdil, že s aktuálně prezentovaným provedením obec nesouhlasí. „Řekli jsme, že pokud má VRT jít v této trase, musí být celý úsek od Staré pošty až po mimoúrovňovou křižovatku veden v tunelu a musí zůstat zachováno stávající trasování staré pohořelické silnice,“ sděluje Ondráček.

Podle Správy železnic by však toto řešení bylo ekonomicky náročné, a Rajhradu tak navrhla prodloužení tunelu zhruba o sto metrů za křižovatku se Štefánikovou ulicí. To místním nestačí.

„Trváme na podpovrchové trase v celé délce kolem Rajhradu. Další návrh jsme prozatím neobdrželi. Správě železnic jsme sdělili, že pokud se projekt posune ze studie do navazujícího stupně dokumentace pro územní rozhodnutí, budeme tyto naše požadavky prosazovat všemi zákonnými prostředky,“ naznačuje starosta případnou soudní bitvu.

Strach z odříznutí

Vedení trati příliš netěší ani obyvatele Pouzdřan dál na jihu. Koleje se mají stavět přímo u hlavní příjezdové silnice do obce a vést mezi stávající železniční trasou a prvními domy. „Moc jsme tomu nevěřili, ale teď už vypadá vcelku reálně, že v roce 2023 se budou vykupovat pozemky a v roce 2026 začnou stavbu,“ připouští starosta Miroslav Šmarda (nez.). 

Ze svých požadavků však ustoupit nehodlá. „Chceme vylepšit protihluková opatření, aby se provoz na trati nedotkl obyvatel, kteří mají nejblíže zahrady. A také je potřeba řešit, jakým způsobem bude zajištěn vjezd do Pouzdřan,“ přibližuje Šmarda.

Podle něj se trať už dnes zakusuje do svahu, který se novou stavbou ještě zkrátí a jeho sklon bude větší. Příjezd do obce by tak mohl být komplikovanější. Navíc jej Pouzdřany chtějí zachovat i v průběhu stavby, obávají se totiž jeho uzavření. „Už jsme si to vyzkoušeli, když se tu opravoval most a Pouzdřany byly z jedné strany zcela odříznuté,“ líčí starosta.

Dalším z požadavků je oprava silnice do sousedních Vranovic, která je dlouhodobě v havarijním stavu. „Pokud se tam mají dít stavební práce v tak obrovském rozsahu, měla by být zajištěna její rekonstrukce,“ hlásí starosta.

Ve zdejším vinařství Kolby zase řeší své budoucí podnikání. Právě na pozemcích, kudy nové koleje zčásti povedou, má vzniknout Wine Resort Kolby s ubytováním, restaurací, prodejnou vína a zázemím pro akce. Všechny plánované kroky tak teď musí vinařství konzultovat se Správou železnic.

Jak do Brna?

Kterým požadavkům obcí či podnikatelů Správa železnic vyhoví, má být jasno zřejmě už v průběhu března, kdy mají zastupitelé slíbeny nejnovější informace.

Ve Vranovicích si nadiktovali například vedení silnice, která budoucí koleje kříží, pod tratí místo původně plánovaného přemostění. V Hrušovanech u Brna stojí o lepší prostupnost pro zemědělce, aby při obdělávání polí nemuseli jezdit dlouhé vzdálenosti. A samozřejmě i o protihluková opatření.

„Věřím, že dostaneme možnost své požadavky ještě prosadit. Správa železnic bude potřebovat územní rozhodnutí a tam je vždy možnost se odvolat,“ podotýká starosta Miroslav Rožnovský (TOP 09).

Pro novou vládu jsou rychlodráhy prioritou, cílem je vybudování 750 kilometrů VRT. Jihomoravský úsek se v Modřicích u Brna napojí na chystanou vysokorychlostní trať z Prahy, v Šakvicích pak do stávající koridorové trati.

Spojení Brna a Prahy se má stavět později, s dokončením se počítá v roce 2034. Ze studie proveditelnosti vyplývá, že se v Brně neobejde bez nového nádraží, konkrétně velkorysé stanice Vídeňská s pěti kolejemi pro VRT a dvěma pro současnou trať do Střelic.

Stanice má umožnit vedení vlaků z Prahy do Vídně či Bratislavy bez zajíždění na hlavní nádraží, což se však Brnu nelíbí. „Pro nás je to neakceptovatelné. Kromě návaznosti na MHD jde i o návaznost na regionální vlaky,“ vysvětluje brněnský radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Stavba velké stanice ve Vídeňské ulici není ani v územním plánu, jeho návrh počítá pouze se zastávkou příměstské železnice. Brno požaduje, aby rychlostní vlaky zajížděly především na nové hlavní nádraží.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Trolejbus se zastavil na rušné křižovatce v Brně. Roztlačili ho cestující

23. dubna 2024  15:52

Nevšední zážitek mají za sebou cestující z brněnské trolejbusové linky z centra města do Slatiny....

Zchátralou vilu Brno místo privatizace přemění na muzeum židovské kultury

23. dubna 2024  12:33

Před pár týdny se v Brně otevřela návštěvníkům zrekonstruovaná Arnoldova vila, jež sousedí s mnohem...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Pokladní s brýlemi z pornofilmu v „nehobbyčejné“ knize. Pokřtí ji Čtvrtníček

23. dubna 2024  10:13

Před pár dny uplynulo pětadvacet let od smrti výjimečného moravského básníka Karla Křepelky....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...