Veletrhy Brno

Veletrhy Brno | foto: Radek Miča, MAFRA

Veletrhy Brno letos vykážou rekordní ztrátu, propustí skoro třetinu lidí

  • 10
Veletrhy Brno letos vykážou ztrátu stovky milionů korun, na konci roku jim dojde hotovost. Z důvodu omezení pořádání hromadných akcí, kvůli kterému musely zrušit prakticky všechny velké veletrhy, propustí třicet procent lidí. Informoval o tom generální ředitel společnosti Jiří Kuliš.

Do problémů se Veletrhy Brno dostaly kvůli pandemii koronaviru a následným opatřením, kvůli kterým se nebude konat ani Mezinárodní strojírenský veletrh.

Kuliš zdůraznil, že se společnost neobejde bez pomoci státu a propouštění může mít i negativní důsledky pro firmy, které jsou na veletrhy navázané.

„Jsme na ventilátoru. Skončíme rekordní hospodářskou ztrátou v řádu stovek milionů korun a koncem roku nám dojde likvidita. Stále říkám, že i udržovací provoz, a to přes všechna úsporná opatření, stojí desítky milionů korun. Bez tržeb nemůžeme donekonečna platit zaměstnance, daně, pojištění, opravy, údržbu a další věci. Neobejdeme se bez pomoci státu, který nám už půl roku zakazuje podnikat,“ uvedl Kuliš.

Veletrhy Brno podle něj propustí 30 procent zaměstnanců. Před krizí měli 250 stálých zaměstnanců. Upozornil ale, že se situace dotýká stovek až tisíců lidí v dalších firmách, jejichž podnikání je navázáno na veletržní akce.

Poslední velkou akcí na brněnském výstavišti byl letošní Motosalon na začátku března, ten ale nepatří mezi největší veletrhy.

Zrušeny byly letošní ročníky Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který provází další tři veletrhy i druhé největší Techagro s dvěma doprovodnými veletrhy. Techagro mělo přinést do rozpočtu Veletrhů Brno 20 procent obratu, MSV představuje dokonce 35 procent příjmů společnosti.

Zrušeny byly i další veletrhy, původně na říjen přesunutý Woodtec, tedy veletrh technologií na zpracování dřeva, i veletrh vzdělávání Gaudeamus.

,