Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velkolepý návrat. Brněnské veletrhy hostí po šesti letech obří Techagro

  8:18
Působivé zemědělské stroje, rozličná hospodářská zvířata. Brněnské výstaviště se na několik dní dní promění na malý venkov. Po dlouhých šesti letech se sem vrací vlajkový zemědělský veletrh Techagro, který doplní lesnická Silva Regina a na obnovitelné zdroje zaměřená Biomasa.
Veletrh zemědělské techniky Techagro 2018

Veletrh zemědělské techniky Techagro 2018 | foto: František Dvořák, iDNES.cz

Dlouhou přetržku způsobila covidová pandemie a její dopady, které zabránily konání obří akce v předchozích dvou sudých letech. Návrat bude velkolepý, žádný jiný brněnský veletrh nezabírá tolik plochy. Techagro s doprovodnými akcemi se rozprostře do čtyř pavilonů a šesti venkovních prostranství. „Celá polovina areálu výstaviště bude naprosto plná,“ poukazuje manažer akce Petr Maliňák.

Brány se návštěvníkům otevřou v neděli a bohatý program potrvá do čtvrtka, vždy od 9 do 18 hodin. Pořadatelé očekávají o něco méně příchozích než při posledním ročníku v roce 2018, i tak by jich podle střízlivého odhadu mohlo letos přijet kolem 70 tisíc.

Své poklady tu bude vystavovat 430 firem včetně velkých výrobců a dovozců zemědělské techniky, stovka z nich bude ze zahraničí. „To ukazuje, že tyto veletrhy mají i po šesti letech pořád mezinárodní přesah. Čísla navíc potvrzují, že jsou Techagro, Silva Regina a Biomasa nejvýznamnějšími oborovými veletrhy v Česku,“ vyzdvihuje Maliňák.

Vůbec poprvé se tu objeví projekt Chytrá farma, který dokládá, že práce s daty a nejmodernějšími technologiemi pronikla i do zemědělství. Představí se například nejvýkonnější polní robot na českém trhu nebo ultrapřesný postřikovač řízený umělou inteligencí. K vidění bude i stroj zajišťující autonomní jízdu po poli, který následuje vodiče a podle jeho rychlosti a polohy se pohybuje automaticky.

Otevřít výstaviště veřejnosti? Na festivaly určitě ano, říká obchodní šéf

„Chybějící pracovní síla v oboru je světový problém. Právě precizní zemědělství, robotizace a automatizace ho může pomoct řešit. Musíme si uvědomit, že zemědělství je jediný sektor produkující potraviny. Vzhledem k tomu, jak neustále narůstá počet lidí na planetě, bude potravin potřeba pořád víc a víc. Sice existují cesty laboratorního pěstování a produkce, ale zůstávají stále v plenkách. Zemědělství hraje hlavní roli,“ podotýká Jiří Mašek z České zemědělské univerzity v Praze.

Firmy tradičně vystaví také „mašiny“ související s rostlinnou výrobou a lesnictvím. Chybět nebudou traktory, žací a secí stroje či sklízecí mlátičky. Vystavovatelé ukážou i harvestory, nakladače, řetězové a pásové pily nebo štěpkovače.

Velký důraz kladli pořadatelé na organizaci dopravy, aby okolí výstaviště nezkolabovalo jako při nedávném Motosalonu. Na návštěvníky apelují, aby co nejvíc využili veřejnou dopravu, vedle toho kromě parkovišť uvnitř areálu připravili i plochy u Anthroposu a Zvonařky. V online aplikaci návštěvníci uvidí možnosti pro odstavení aut i naplněnost parkovišť, zároveň je dokáže nasměrovat.

Povedený restart

Společnost Veletrhy Brno doufá, že nastávající akce potvrdí současný pozitivní trend. Nedávný Motosalon mile překvapil rekordní návštěvností 71 tisíc, velice dobře si vedly i odborné módní veletrhy Styl a Kabo. „Letošní první čtvrtletí musíme i přes všechny komplikace způsobované velkou stavební aktivitou v našem okolí hodnotit velmi pozitivně,“ říká šéf firmy Jan Kubata s narážkou na vznikající multifunkční arénu v sousedství i práce na přilehlé silnici v Bauerově ulici.

Loňské tržby Veletrhů Brno dosáhly téměř 800 milionů korun. Zisk byl zhruba 40 milionů, minimálně z části jej však způsobil prodej pozemků pod zmíněnou halou městu. I tak se proti předcházejícímu roku firma „vyšvihla“, tehdejší příjmy činily necelých 740 milionů a zisk něco přes pět.

Pryč jsou tak časy stamilionových ztrát způsobených covidem, zároveň se ovšem stále nevrátily stejně vysoké zisky.

Polívka není, dejte si burger, vtipkoval Matásek při zahájení Motosalonu

„Po covidu se podařilo veletrhy restartovat, velmi úspěšný byl Motosalon. Cílem je dostat se na úroveň před pandemií. Nový ředitel přichází s novými náměty a myšlenkami. Naděje vkládáme do červnového veletrhu Urbis, který je zaměřený na vše, co souvisí s chytrými městy, a představí se v novém formátu,“ oznamuje brněnský radní Petr Kratochvíl (ODS), který má na starosti městské firmy.

Aktuálně Veletrhy Brno zpracovávají novou koncepci areálu. Chystají se postavit nový sklad, aby vyhovoval moderním potřebám.

Program na výstavišti

Dřevorubci, unikátní paroží i simulátor harvestoru

  • V neděli a pondělí od 12 do 17 hodin se na volné ploše R uskuteční soutěže ve sportovním dřevorubectví, v nichž se poprvé utkají i ženy. Na volné ploše Z1 si zájemci po celou dobu veletrhů vyzkoušejí lukostřelbu, v pavilonu Z zase vyrazí na laserovou střelnici.
  • V myslivecké části veletrhu si návštěvníci v pavilonu Z prohlédnou mimo jiné unikátní trofej jelena s parožím dvaadvaceteráka uloveného v roce 1935 v oboře na Děčínském Sněžníku nebo lovecký kočár arcivévody Karla. Ve zvěřinové restauraci si vychutnají vybrané pokrmy. Na myslivce čekají přednášky, na nichž vystoupí třeba odborník na srnčí zvěř Pavel Scherer.
  • Díky simulátoru si lidé v pavilonu Z vyzkouší fungování harvestoru používaného při těžbě dřeva. Venkovní prostranství K bude patřit přehlídce hospodářských zvířat, pavilon G obsadí velká včelařská prodejní výstava. V plánu jsou také přednášky na téma včelařství.

4. dubna 2018

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...