Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Brně chtějí lanovku stůj co stůj, prověřovací studií se ani nezabývají

  5:33
Nechat auto zaparkované nedaleko bohunické nemocnice, přestoupit na lanovku a svézt se s ní na výstaviště k nové aréně, případně pokračovat tramvají či autobusem dál do města? O takovém cestování mluví politici v Brně už minimálně deset let. Až ti současní ale skutečně věří, že lanovku postaví.
Plánovaná brněnská lanovka má vést přes výstaviště do mezistanice Riviéra (na...

Plánovaná brněnská lanovka má vést přes výstaviště do mezistanice Riviéra (na snímku s modrou střechou), nad koupalištěm a lesem na kopec. | foto: PK Ossendorf

Co na tom, že dosud nevznikl žádný ekonomický model, nakolik se vyplatí zrovna tato stavba oproti jiným možným alternativám? Lanovku politici chtějí, ať to stojí, co to stojí, jak ostatně nedávno přiznal investiční náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO).

„Co se týče ekonomické rozvahy, tak její zpracování se nezadávalo, neboť se jedná o standardní dopravní infrastrukturu, která bude zařazena do systému MHD,“ reagoval náměstek v dopise na interpelaci opoziční zastupitelky za Zelené Jasny Flamikové, jež takové zhodnocení požadovala na březnové schůzi zastupitelů.

Jeho zdůvodnění přitom pokulhává. Zrovna nedávno se vedení Brna chlubilo studií dopravní obslužnosti sídliště na Lesné, kde analýza porovnávala pozitiva a negativa jednotlivých variant, náklady i časovou náročnost. Z ní pak vybrali radní tu, kterou označili za nejvýhodnější pro rozvoj dané části města.

Dokonce rovných 750 tisíc zaplatil magistrát za studii, jež posuzovala různé druhy lanovky či výtahu pro lepší dopravní obslužnost hradu Špilberk, i když bylo od začátku zřejmé, že uskutečnění takového projektu je velmi nepravděpodobné.

Vymysleli lanovku na Špilberk, vedla by po mostech a metr by stál dva miliony

Proč se tedy podobně podrobně brněnské špičky nevěnují studii výhodnosti velkolepé lanovky, představující projekt za minimálně miliardu korun?

„Samozřejmě to musí být ekonomicky smysluplné,“ poznamenal pouze brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) k dotazům opozice. Kde ale leží hranice smysluplnosti, už neřekl.

Magistrát po dotazu MF DNES uznal, že zpracování podobné analýzy jako v případě Lesné se nevyhne ani u lanovky, zejména proto, že chce na miliardovou investici získat evropské dotace. „Do analýzy budou vstupovat nejen prosté ekonomické náklady, ale i náklady socioekonomické, jako je například zrychlení přepravního času, zatraktivnění dopravy či snížení dopravní zátěže na komunikacích,“ vyjmenoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Projekt vadí (nejen) opozici

Oba vrcholní brněnští politici poukazují na to, že díky lanovce se Brnu uleví od aut a nenastane kolaps kolem brněnského výstaviště, třeba jako při nedávném Motosalonu. Podle jejich představ návštěvníci nechají auto na parkovišti či v budoucím parkovacím domě, odkud přestoupí právě na lanovku. „Stavíme teď obrovská kvanta parkovacích míst, jak v areálu multifunkční haly, tak i u Anthroposu. Takže tato parkoviště budou prázdná? To asi ne, že?“ šťouchla si do vedení města opoziční zastupitelka Jana Drápalová (Zelení).

Podle Kratochvíla se na daných místech sice parkoviště staví, ale zdaleka nebudou stačit pro všechny návštěvníky. Lanovku společně s Černým navíc vnímá jako atrakci, která může zlákat nové cestující do MHD, i když k ní od odstaveného auta bude muset dojít pěšky zhruba 400 metrů. Nástupní stanice v kampusu je plánovaná dál než zastávky tramvaje či trolejbusů. Podle magistrátu si ale na lanovku lidé „rádi dojdou“ právě proto, že půjde o atraktivní novinku.

Brněnská lanovka zničí velké nocoviště ohrožených ptáků, varují ornitologové

Černý si dokáže představit i to, že lanovku využijí Brňané denně k běžnému cestování. „Člověk, který vyrazí z centra nebo i z jiné městské části k bohunické nemocnici, dojede tramvají jedničkou na novou smyčku v Pisárkách, vystoupí, jde na lanovku a odjíždí, aniž by musel objíždět celé Brno,“ doplnil Černý. Věří dokonce, že kapacita lanovky dva tisíce cestujících za hodinu najde své využití, i když se zrovna na výstavišti nebude konat žádná akce.

Proč by ale cestující nejel od nádraží přímo tramvajovou linkou osm, kterou se díky nedávno vybudovanému tunelu dostane přímo k nemocnici, případně z Mendlova náměstí bez přestupu trolejbusem jedoucím do stejného místa?

I podle magistrátu je jasné, že lidé od nádraží využijí osmičku.

„Ale jakmile se na trase linky jedna posuneme kousek dále, bude lepší dojet k lanovce, přestoupit tam a dojet za několik minut na kampus nebo do fakultní nemocnice,“ dodal Poňuchálek. Cestující se tak podle něj vyhne buď dvojímu přestupu, anebo jízdě trolejbusem, kdy může po cestě nabrat kvůli zácpám zpoždění u Anthroposu. Podle Drápalové se však v těchto místech už připravuje samostatný pruh pro vozy MHD, aby nestály v kolonách.

Plán brněnské lanovky vadí sousedům, chtějí dál chodit na balkon bez trika

Proti stavbě lanovky nevystupuje jen opozice. Ozvali se i ochránci ptáků, že by lanovka narušila velké nocoviště vzácných havranů. Dráha se nelíbí ani lidem z okolí, jimž by podle jejich námitek bylo z kabinek vidět do oken. Dopravní podnik tak sice pokračuje v přípravách, ale kvůli stížnostem jen velmi pomalu. Nemá zatím ani stavební povolení.

18. září 2023

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...