VIDEO: Rozsvícení vánočního stromu v Brně přihlíželo plné náměstí

  • 19
Zhruba třináct tisíc lidí v pátek na brněnském náměstí Svobody sledovalo letošní rozsvícení vánočního stromu. Přesně v 17 hodin se rozzářil téměř patnáct metrů vysoký smrk v pestrých barvách, kterým vévodí velké červené koule.

 „V okamžiku rozsvícení vánočního stromu se někteří návštěvníci adventních trhů ani nedostali na plochu náměstí Svobody a přihlíželi z nejbližších ulic,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ještě předtím, než moderátorka odpočítala poslední sekundy do startu letošního brněnského adventu, sledovali lidé na budově restaurace McDonald´s videomapping, který prolínal motiv zrcadlového střepu jako symbolu letošních Vánoc zakončený symbolem nového života – snímkem ultrazvuku.

Obyvatele na náměstí přišli pozdravit i členové nového vedení města v čela s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS).

Ta vyzdvihla, že brněnské Vánoce mají i v současnosti dobročinný rozměr. Lidé mohou přispět na charitu, a pomoci tak těm, kteří to potřebují.

Vánoční strom na náměstí Svobody přivezl minulou sobotu povoz tažený dvěma koňmi. Původně byla vybraná jedle obrovská, ale kvůli jejímu prosychání ji musel nahradit smrk ztepilý, který byl na náměstí v Brně i loni.

Brňané mohli v pátek prožít start adventu hned několikrát. Už za hodinu se rozsvítil strom na Zelném trhu, následně se mohli přesunout ještě na Moravské náměstí. Tomu letos vévodí 33 metrů vysoké bíle nasvícené kolo nabízející vyhlídkové jízdy

Poslední adventní zónou je čerstvě zrekonstruované Dominikánské náměstí se stánky s gastronomickými specialitami a nápoji, ale také s velkým dřevěným Betlémem.

Návštěvníci brněnských vánočních trhů letos mají k dispozici 230 stánků a několik šapitó. Na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí si lidé mohou užívat vánoční pohodou letos poprvé až do 28. prosince.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit