Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Tryzubu vystačí medvědovi tříchodový oběd na půl zimy

  10:36
V Tryzubu oslní hlavně polévka a moučník, hlavní chod si chtít zopakovat nebudete. Ukrajinská restaurace v Brně dopřává svým zákazníkům mnohdy víc, než zvládnou. Objednat si menu o třech chodech je odvážné - vyhraďte si po něm několik hodin jen na trávení a relaxaci.

Ukrajinská restaurace Tryzub na Koželužské ulici v Brně. | foto: Tomáš Kufa

Tryzub patří mezi zapadlé podniky mimo turistické trasy. Polévky a dezerty zde zvládají, neměli byste si nechat ujít moučník černoslyv snoubící med, sušené švestky a víno.

Na některá hlavní jídla ale bohužel po několika hodinách zapomenete a budete se ptát sami sebe, proč byste to měli zkoušet znovu.

Recenze restaurací

Restaurace Tryzub

Koželužská 9, Brno, 602 00 www.tryzub.cz

Vybíráme z jídelního lístku

Soljanka (polévka) 48 Kč

Šašlik vepřový 159 Kč

Grilované jablíčko 42 Kč

Vydatnému, ale nevýraznému jídlu v Tryzubu by prospělo, kdyby se kuchař odvážil použít více koření. Dezert ze sušených švestek ale v útulné atmosféře chutnal výborně.

Hodnocení: 65 %

Restauraci najdete ukrytou v ulici Koželužská (u zastávky Masná), když sestoupíte do sklepních neomítnutých prostor, které vypadají velmi útulně. Stůl si můžete vybrat - byl jsem tu dvakrát a ani jednou podnik nepřetékal hosty.

Díky členitému prostoru není rozdělení kuřácké a nekuřácké části jen imaginární. Interiér doplňují více či méně kýčovité obrazy vyjevující pravou tvář Ukrajiny, občas na vás vybafne nějaká ta plastová květina, z reproduktorů slyšíte převážně ruskojazyčný popík a vy se přenášíte z Brna kamsi na východ.

Servis byl v pořádku, i když bych možná u některých číšníků ocenil trochu více nadšení. Nicméně zásadních přešlapů se nikdo z nich nedopustil. Podnik je čistý, upravený a nemusíte se bát navštívit toaletu.

Při prvním pokusu jsme do Tryzubu dorazili chvíli před zavřením kuchyně v devět hodin, a tak jsme si stihli dát pouze polévku. Na mém stole přistál boršč za 43 korun, který byl slibným začátkem. Ocenil bych ale více koření.

Střídmost chutí se ukázala být slabým místem zdejší kuchyně. V polévce však vynikla sladko-zemitá chuť řepy. Maso a další zeleninu jsem v ní bez problémů našel a spolu se zakysanou smetanou vše tvořilo dobrou kombinaci.

Brynza a brambory se doplňují, švestky a kopec šlehačky tlučou

Další část menu přišla na řadu o den později. Objednal jsem si pelmeně (119 korun) - taštičky plněné vepřovým masem - které byly ale zklamáním.

Masová náplň naprosto postrádala dochucení a jídlo zachránila jen přítomná zakysaná smetana, jinak by to nechutnalo skoro nijak.

Pelmeně dochucené zakysanou smetanou v ukrajinské restauraci Tryzub v Brně.

Těstové varenyky plněné bramborem s brynzou, které se zjevily před mým spolustolovníkem, dopadly lépe. Chuť brambor a brynzy se příjemně doplňovala. Nevýrazný dojem z hlavního chodu podtrhovala nezajímavá prezentace, i když uznávám, že naaranžovat kopu těstových taštiček není nijak snadné.

Ukrajinské dezerty - černoslyv (dole) - v restauraci Tryzub v Brně.

Jako dezert jsem zvolil černoslyv - sušené švestky máčené ve víně s medem, které byly nakonec tím nejlepším, co průlet ukrajinskou kuchyní přinesl.

Překvapivě jednoduchý dezert nebyl přeslazený a kombinace vína a medu vykouzlila skvělou chuť, kterou bych si rád dopřál znovu. Naprosto zbytečný až rušivý byl kopec sprejové šlehačky s čokoládovým topingem.

Na stranu se odhrnout nedal, takže jste se k tomu černému zlatu nejdřív museli prokousat. Smažené tvarohové placičky zvané syrnyky - druhý dezert na našem stole - mi připadaly trochu těžké. Byly nasákle tukem, takže v závěru bylo třeba povolit opasek.

Speciality je třeba objednat předem

Za zmínku stojí tradiční kvas, který se dá k jídlu popíjet. Tento mírně alkoholický perlivý nápoj, který patří mezi poklady východoslovanské kuchyně, je vyráběn ze sladu nebo žitného chleba. Našinci může znít nezvykle, ale stojí za vyzkoušení.

V Tryzubu se drží konceptu východní kuchyně od předkrmů až po dezerty. Host tady může nahlédnout do ukrajinské kuchyně v příjemném prostředí.

Dodávky koření z Ukrajiny ani matičky Rusi ale asi nedorazily, což u některých chodů představuje velký problém. Vybrané speciality je nutné objednat den dopředu, takže stojí za to se podívat na web dřív, než sem vyrazíte.

Závěrem tedy doporučení. Nepřehánějte to s počtem chodů. I podle gramáže v jídelním lístku poznáte, že po obědě mohou být prudší schody nezanedbatelnou překážkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Zajít na kafe, probrat věci a rozdělit prachy. Jak se v Brně přidělovaly byty

16. května 2024

Premium Jednou za čtrnáct dní přišel někdejší vlivný brněnský politik ODS Otakar Bradáč do brněnské...

Nezvyklé duté sochy ve vinicích slouží jako posezení s výhledem na vinohrady

16. května 2024  13:57

Na jižních svazích u Pouzdřan na Břeclavsku se táhnou viniční tratě. Teď v polovině května se tu...

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Města zvyšují poplatky za odpad, někde si lidé připlatí až 300 korun

16. května 2024  6:02

Na více než dvě stě korun už narostl rozdíl mezi poplatky za svoz odpadu ve velkých jihomoravských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...