Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno má konečně návrh územního plánu, devět lokalit se zásadně mění

  18:23
To, po čem dlouhá léta volají investoři, developeři, městské části i obyčejní lidé, kteří si chtějí postavit domek či garáž, je konečně na světě. Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu, který určí podobu města až do roku 2043.

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu, který určí podobu města až do roku 2043. | foto: grafika: Jan Turnovec, MAFRA

Už teď si jej mohou lidé prohlédnout na magistrátním webu a posílat připomínky a návrhy na změny.

Podle Michala Sedláčka, ředitele brněnské Kanceláře hlavního architekta (KAM), je dokument výrazně jiný a hlavně pružnější než ten stávající z roku 1994.

„Namísto města viděného jako stroj, kde byly do detailu naplánované ulice, zástavba, zeleň či výrobní areály, nový územní plán bere Brno jako živý organismus. Vymezuje pouze mantinely, ve kterých se budou investoři, organizace, firmy, město a stavebníci pohybovat,“ vysvětluje Sedláček.

V měřítku 1:10 000 se tak v plánu objevují plochy určené pro výstavbu obytných čtvrtí, vedení dopravních staveb či technické infrastruktury, ale konkrétní umístění budov, zeleně či laviček dáno není.

„Stávající plán je velmi podrobný, takže když stavebník chce vybudovat parkoviště nebo cestu o pár metrů dál, než je nakreslené, potřebuje změnu plánu a to je proces i na několik let,“ podotýká Sedláček.

Experti navíc v návrhu určili stovky nových ploch, včetně nevyužitých brownfieldů, kde se v nejbližších dvou dekádách dá stavět. Devět z nich (viz box) KAM označila za strategické a pro rozvoj Brna zásadní. „Jsou klíčové pro město i developery. Právě v nich by se mělo Brno primárně rozvíjet, a proto je tu třeba stavět silnice, tramvajové linky, kanalizaci a další infrastrukturu,“ zdůrazňuje hlavní architekt.

Obavy z nerozhodných úředníků

Developeři novinky vítají, hlavně pružnější podobu plánu, ale s obavami. „Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Projekty hodnotí úředníci a ti se zásadnějších rozhodnutí bojí, protože budou pod obřím tlakem. Podle nás by Brnu prospělo zmenšit počet stavebních úřadů a obsadit je erudovanými lidmi, tak jako je tomu u KAM,“ má jasno člen Asociace brněnských architektů a stavitelů František Šudřich z developerské firmy Trikaya.

Podle radního pro územní plánování Filipa Chvátala (KDU-ČSL) je ale ještě dva a půl roku čas na to, aby se vše doladilo. Nový územní plán má totiž začít platit od 1. ledna 2023.

„Viděl bych to na formu školení úředníků a konzultací. Stavební úřad vychází ze stanoviska odboru územního plánování, který plán připravoval, takže by se měl jeho pokyny řídit. Změna v systému stavebních úřadů je v jednání. Obce s rozšířenou působností, v tomto případě Brno, by si pak mohly samy rozhodnout o počtu detašovaných pracovišť,“ reaguje Chvátal.

Brňané mohou své připomínky zasílat do 24. června. Některé se ale rýsují už teď. „Rozvojové lokality by měly být podrobněji popsané, třeba ohledně počtu nových obyvatel, a hlavně podmíněné dopravními stavbami,“ poznamenává Jakub Kořínek ze spolku Otevřené Brno, který sdružuje občanské iniciativy ve městě.

„Jinak nastane stejná situace jako v Kamechách nebo na Sadové. V prvním případě se teprve tramvaj bude stavět, i když tam lidé dávno bydlí, v tom druhém do lokality nevede ani pořádná silnice a řeší se to mostem na Lesnou,“ upozorňuje Kořínek.

Starý Lískovec děsí doprava, Bystrc žádá kanalizaci

Městské části, které jsou jedněmi z nejdůležitějších hráčů na šachovnici územního plánu, zatím řeší hlavně koronavirové problémy, ale už dnes někteří starostové vidí v návrhu sporná místa.

Třeba pro Vladana Krásného (ODS) ze Starého Lískovce je jím rozvojová lokalita Západní brána. „Pro nás jsou naprosto nepřijatelné vysoké baráky, které tam mají vyrůst, a také šílená doprava. Ta už je dnes na hraně a výstavba sem má dovést další stovky, spíše tisíce aut,“ vadí Krásnému.

Starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD) zase za problém považuje rozšíření rekreační zóny na Brněnské přehradě. „Nepřipustíme ji, dokud sem město nezavede novou kanalizaci. Ta zatím končí v Rakovci,“ hlásí Kratochvíl.

A výtky přijdou i od největší městské části Brna-střed, ačkoliv starosta Vojtěch Mencl (ODS) je s návrhem v zásadě spokojený. „Hlavně jsme hlídali, aby se v něm neobjevila nová městská třída, a ta tam není,“ říká Mencl.

Podle něj je také dobře, že plán není tak podrobný jako dosud, tedy v měřítku 1:5 000. „Takové se hodí pro menší obce, ne pro druhé největší město v republice,“ konstatuje Mencl.

Devět hlavních rozvojových oblastí Brna

  • 1) Trnitá
    Jižní čtvrť je v plánech Brna bezesporu nejdůležitější. Zahrnuje území o rozloze 139 hektarů – mezi starým a novým vlakovým nádražím – a souvisí právě s přestavbou brněnského železničního uzlu, jež patří k největším dopravně technickým projektům v Česku. V oblasti vyroste úplně nová čtvrť pro 10 až 15 tisíc obyvatel, kteří to budou mít kousek do centra, k nádraží i k řece. „Z hlediska rozvoje města je to ideální příležitost, protože půjde o výstavbu na zelené louce, v tomto případě doslova,“ řekl hlavní architekt Brna Michal Sedláček. V místě už operují velcí investoři – J&T Banka, HB Reavis či Crestyl, jenž chce přestavět obchodní dům Tesco.
  • 2) Západní brána
    Území při Jihlavské ulici aspiruje na brněnské La Défense, známou moderní čtvrť v Paříži. „Oblast je vhodná pro výškové stavby, protože žádným způsobem nenarušuje panorama města, třeba vyhlídku na Špilberk či Petrov,“ míní Sedláček. Počítá se s prodloužením tramvajové trati do kampusu. Stavět tu chce společnost Západní brána, ale další část patří městu. Vznikne bydlení pro asi 3 000 obyvatel.
  • 3) Špitálka
    Lokalita přímo navazující na centrum, jejímž jádrem je část městského areálu tepláren a okolí převážně bývalých výrobních brownfieldů, třeba Mosilany či části Šmeralových závodů. Záměr nese označení „chytrá“ čtvrť, kde investoři zapojí nejmodernější IT technologie s maximálním využitím energie, životního prostředí i ekonomiky provozu.
  • 4) Nová Zbrojovka
    Areál bývalého strojírenského závodu v Zábrdovicích, který sahá k řece Svitavě, má svou polohou a rozlohou potenciál „okresního města“. Společnost CPI tu postaví byty, lofty, kanceláře, obchody, školu i parky. Podmínkou jsou však protipovodňová opatření, nová kanalizace a dopravní stavby, třeba napojení na velký městský okruh. Nová Zbrojovka i Špitálka leží v blízkosti centra, což odpovídá principům města krátkých vzdáleností, takže lidé se nebudou tolik přesouvat auty.
  • 5) Nové Bosonohy
    Koncept nové čtvrti „na zelené louce“ kolem Pražské ulice a starého okruhu Grand Prix a dále k bývalé cihelně počítá se vznikem rezidenčního bydlení i komerční a občanské vybavenosti. V plánu je nová tramvajová trať i infrastruktura včetně odvodnění. Zastavět by se měla oblast mezi Novým Lískovcem a Bosonohami, čímž se počet obyvatel zvýší ze stávajících 2,5 tisíce na téměř dvojnásobek.
  • 6) Řečkovice
    Přestavbou bývalých řečkovických kasáren a navazujících okolních ploch vznikne moderní bydlení, služby, administrativní budovy či sportovně-rekreační plochy. Podmínkou rozvoje v této oblasti je výstavba dopravní infrastruktury, včetně prodloužení tramvajové linky z Banskobystrické ulice právě k bývalým kasárnám.
  • 7) Přízřenice
    Vize nové městské čtvrti velké asi jako Nová Zbrojovka s občanskou vybaveností a pracovními příležitostmi se má přetavit v realitu zhruba mezi Vídeňskou a Havránkovou ulicí. Území je rovinaté, leží v blízkosti řeky Svratky a Leskavy a patří zčásti do záplavové oblasti, takže podmínkou výstavby jsou protipovodňová opatření. Projekt vyžaduje i nové dopravní spojení – tramvajovou nebo trolejbusovou trať.
  • 8) Logistické centrum Tuřany
    Tento záměr vyplývá z krajského územního plánu, který je nadřazen tomu brněnskému. Pro logistické centrum je klíčové napojení na dopravní infrastrukturu, které zde existuje – na dálnici, letiště a železnici.
  • 9) Červený kopec
    Vymyká se svou polohou – jak už název napovídá, leží na kopci v zeleni, díky tomu má z východní strany unikátní výhled na Pálavu. Ve svahu směrem k Vídeňské ulici vyrostou větší bytové domu a v horní části podél ulice Kamenice rodinné domy a vilky. Výhodou je blízkost centra a možnost napojení na MHD, včetně tramvajové dopravy. Záměr je nicméně podmíněn právě strategickými investicemi do dopravní a technické infrastruktury.
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...