Na místě smrti Roma po konfliktu s Ukrajincem vzniklo u Brněnské přehrady pietní místo. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Státní zástupce obžaloval Ukrajince za vraždu Roma v Brně, hrozí mu 18 let

  • 170
Státní zástupce v úterý obžaloval sedmatřicetiletého Ukrajince z červnové vraždy mladého Roma u Brněnské přehrady. Muži hrozí trest vězení v rozmezí 10 až 18 let. Čin vedl k napětí mezi oběma etniky.

„Jednání obviněného je kvalifikováno jako zločin vražda a přečin ublížení na zdraví,“ uvedl mluvčí Krajského státní zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Cizinec se dostal do potyčky s trojicí Romů 10. června na chodníku mezi tramvajovou zastávkou Přístaviště a Přístavní ulicí nedaleko Brněnské přehrady.

„Při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na ně za použití svého vlastního nože zaútočil, v důsledku čehož jednomu z nich způsobil zranění neslučitelná s životem. Na jejich následky dotyčný zemřel. Následně dvěma poškozeným způsobil bodné a řezné rány, čímž jim ublížil na zdraví,“ popsal Olma.

Podle zpráv, které se šířily na internetu, vadila Ukrajinci hlasitá hudba, kterou si mladíci v tramvaji pouštěli. Měl je kvůli tomu okřiknout. Po vystoupení na zastávku se pak strhla potyčka.

V Brně se pohádala skupinka lidí, muž vytáhl nůž a bodl. Napadený zemřel

Po víc než dvou měsících pobytu ve vazbě byl cizinec zhruba v polovině srpna propuštěn na svobodu. Soud vazbu nahradil dohledem probačního úředníka. Obviněný písemně slíbil, že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu, ke státnímu zástupci nebo na policii a že vždy předem oznámí, že se vzdálí z místa pobytu.

O propuštění Ukrajince z vazby nejdříve koncem července rozhodl Městský soud v Brně, proti tomu však státní zástupce podal stížnost. Rozhodnutí potvrdil i nadřízený krajský soud. Tento krok tehdy u mnohých vyvolal překvapení.

Po násilné smrti mladíka se v centru Brna strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci

Dva dny po smrtelné tragédii se v centru města odehrál další incident mezi oběma národnostními skupinami. Romové se na Dominikánském náměstí porvali se dvěma Ukrajinci. Po dvojici údajně házeli i židle či jiné vybavení restaurační zahrádky, u níž se konflikt odehrál.

V Brně se také po smrti Roma plánovala demonstrace, kterou se však zaštiťovaly i nejrůznější protiukrajinsky naladěné iniciativy. Místo ní se nakonec uskutečnila tichá pieta za zabitého mladíka, místy však dav skandoval protiukrajinská hesla.

12. června 2023