Tornádo odneslo plechovou střechu z neomítnutého domu až do říčky Kyjovky kus...

Tornádo odneslo plechovou střechu z neomítnutého domu až do říčky Kyjovky kus za domem. (13. 6. 2022) | foto: ČTK

Žena odešla ze zahrady, za chvíli se tam zřítila střecha utržená tornádem

  • 1
O velkém štěstí mluví žena z obce Lanžhot na Břeclavsku, která v pondělí večer odešla ze zahrady těsně předtím, než se tam zřítila střecha domu utržená silným větrem. Podle meteorologů se regionem prohnalo slabší tornádo. Plechová střecha letěla zahradou až do říčky Kyjovky.

„Byla jsem na zahradě, ale začalo poprchat. Šla jsem proto domů, zavřela dveře a za vteřinu letěla na zahradu střecha,“ popsala žena.

Seniorka bydlí vedle domu své dcery a zetě, odkud právě plechy odletěly. Oba domy však mají společnou zahradu.

„Byli jsme doma s manželkou. Volal mi syn z Břeclavi, že tam je boží dopuštění. U nás to přišlo za pět minut, nastala úplná tma, ale netrvalo to ani minutu a střecha byla pryč,“ uvedl muž.

Od půl jedenácté večer do půl druhé do rána pak pomocí jeřábu sundával zbytky střechy. Škody teď bude řešit s pojišťovnou.

Lidé mají strach z každé bouřky, popisují expertky pocity po tornádu

Když se vichřice přihnala, seniorka si hned vzpomněla na loňské ničivé tornádo, které řádilo jen pár kilometrů odtud a bralo i životy.

To bylo ale mnohem silnější než to, které v pondělí zasáhlo Lanžhot. Podle meteorologů se Břeclavskem prohnalo tornádo o rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu.

To loňské, které přišlo zhruba před rokem, mělo rychlost i přes 300 kilometrů za hodinu, vyžádalo si šest životů a poničilo 1 200 domů.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit