Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jižní Morava jako magnet na extrémy počasí, pojištěných je však stále málo

  6:22
Pro přírodní živly je jižní Morava, kde před rokem a půl udeřilo ničivé tornádo, druhý nejčastější terč mezi kraji v České republice. Co na to experti? Nezbývá než se adaptovat, abychom byli schopni extrémy zvládat, radí. Řada lidí má však kupříkladu stále nedostatečně pojištěné své domy.

Náves v Moravské Nové Vsi po tornádu | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Jakmile venku zesílí vítr, vyráží starosta obce Skalice na Znojemsku Rudolf Křepela (za KDU-ČSL) do ulic podívat se, jestli není něco zničené.

Zdaleka není sám. I více než rok a půl po ničivém tornádu, které se jižní Moravou prohnalo v červnu roku 2021, mají lidé v regionu ze zhoršení počasí obavy. „Byl to masakr a pro mě velká škola. Od té doby mám podvědomě víc strach,“ povzdechne si Křepela, který tornádo zažil v Mikulčicích, kam se pak několikrát vracel.

Těžko se divit, že v něm neklid zůstává. Krupobití a v menší míře vichřice minulý rok na jihu Moravy řádily vydatně a jen u Generali lidé nahlásili více než čtyři a půl tisíce škod za 239 milionů korun. Ve statistikách největší domácí pojišťovny tak Jihomoravský kraj „svítí“ jako druhý nejpostiženější.

VIDEO: A večer to přišlo. Před rokem tornádo ničilo jih Moravy

Například loni v červnu zasáhla bouře s až třiceticentimetrovou vrstvou krup právě obce na Znojemsku. „Shodilo to křidlice a na bytovém domě poškodilo střechu, popadaly haluze. Všechno jsme stíhali vlastními silami, jen na ten dům jsme si pozvali jednotku s plošinou. Jinde na tom byli ještě hůř,“ popisuje starosta. V čele Skalice je osmým rokem a podle jeho mínění je to s živly horší než dřív. „Kroupy jsme pět let neměli a pak se objevily dvakrát, naštěstí vždycky s vodou, což tak neškodí. Každopádně silný vítr se objevuje častěji,“ všímá si.

Experti sledují, že víc hydrometeorologických extrémů se odehrává v posledních dvaceti až třiceti letech, kdy se projevilo několik výrazných suchých epizod a zároveň velmi silné povodně. „Zvyšuje se i frekvence výskytu velmi silných bouřkových či dešťových epizod, které pak následují období beze srážek,“ poukazuje Filip Chuchma z Oddělení meteorologie a klimatologie brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Fotogalerie z následků tornáda v roce 2021

Že by byl konkrétně Jihomoravský kraj náchylnější k přírodním extrémům, odborníci nezdůrazňují, faktem přesto je, že v něm panují vyšší teploty a sucho.

„A také například pozdní jarní mrazy způsobují vysoké škody v ovocnářství. Kvůli vysokým teplotám v létě mohou zde být i bouřky často intenzivnější, jelikož mají kde vzít dostatek energie z tepla. To všechno se může propsat do statistik pojišťoven,“ míní klimatolog Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Pojištěných je pořád málo

Mezi největší pojistné události z živelních škod v Česku se samozřejmě řadí zmiňované tornádo, které prošlo šestadvacet kilometrů dlouhým a půl kilometru širokým pásem na Břeclavsku a Hodonínsku rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Zasáhlo sedm obcí a zhatilo šest lidských životů.

Zbourány byly zhruba dvě stovky domů, škody byly vyčísleny na patnáct miliard, šest a půl miliard si lidé nárokovali na pojišťovnách.

Zpustošená Morava se po tornádu mění, dočká se i parku plného hrušní

Tornádo zasáhlo také rodinný domek, ve kterém žije s rodinou starostka Moravské Nové Vsi Zuzana Jandáková (nez.). „Domek máme vinkulovaný ve prospěch banky, která nám poskytla hypotéku (kdyby se s ním během splácení něco stalo, peníze z pojistky dostane banka – pozn. red.). Banka i pojišťovna se k celé záležitosti postavily velmi kladně a maximálně nám vyšly vstříc. Jak se zasláním zálohy na opravy a samotnou likvidací škody, tak s vyplácením,“ pochvaluje si.

Za normálních okolností by zřejmě stačilo vyplacené pojistné plnění, jenže po rapidním zvýšení cen bylo nutné dofinancovat škodu žádostí o dotaci ze státního programu „živel“.

Podle starostky byl stát velkorysý, když zaplatil až dva miliony za škodu i těm, co nebyli ke svému majetku tak odpovědní a pojištění pokládali za zbytečné. „Lidi i drobné firmy už taková zkušenost poučila a svůj majetek nechali pojistit nebo nedostatečné pojistky změnili. Otázka je jak,“ přemítá starostka.

25. června 2021

Podle posledního průzkumu společnosti Srovnejto.cz má na jižní Moravě nemovitost podpojištěnou 84 procent lidí, v celé republice je to 60 procent. „U většiny smluv jsme přišli na to, že hodnota majetku je minimálně jednou tak vysoká a smluvní krytí nedostatečné,“ popsal zkušenost se zákazníky z tornádových obcí ředitel divize pojištění tohoto internetového srovnávače Martin Daneš.

To znamená, že když dům stál před pěti lety třeba pět milionů, dnes může mít i dvakrát vyšší hodnotu. Majitel ale pojistku nezměnil, a tak když se něco stane, nedostane dost peněz na opravu, protože šly nahoru ceny materiálů, řemeslníků i dopravy.

Sledujte pozorně výstrahy

Odborníci očekávají, že s extrémními výkyvy počasí se lidé samozřejmě potkají i v budoucnu – a jejich výskyt bude častější a projevy intenzivnější. Podle klimatologa Zahradníčka se můžeme pouze adaptovat, abychom byli schopni lépe tyto extrémy zvládat.

Jedním z příkladů může být varovný systém či monitoring – třeba ten zajištěný ČHMÚ nebo www.firerisk.cz, který s předstihem varoval před požárem v Českém Švýcarsku. „Pokud se společnost naučí využívat tyto informace efektivně, tak díky tomu můžeme snížit následky těchto extrémů,“ myslí si.

Podle Chuchmy je také nutné provádět technické a organizační zásahy jak v krajině, tak v obydlených oblastech – například protipovodňová opatření nebo správné hospodaření na zemědělských plochách za účelem zmírnění eroze a efektivního zasakování vody do půdy.

Tornádo každopádně zapříčinilo, že lidé sledují počasí s větší pozorností – a často i obavami. A ty jen tak nezmizí. „Jsou věci, které neovlivníme,“ povzdychl si nad počasím skalický starosta Křepela.

  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Brnem po čtrnácti letech prošel duhový průvod, ty minulé narušili odpůrci

25. května 2024  18:17

V sobotu odpoledne prošel brněnskými ulicemi duhový průvod oslavující queer komunitu, kterého se...

Svým způsobem jsme svazáky infiltrovali, líčí ochránce přírody vznik Brontosaura

25. května 2024  13:22

Do pomoci přírodě se projektant železničních tratí Josef Ferenc aktivně zapojil už jako...

Klukům fandím, říká Král. Zdařilá sezona mu k MS nepomohla, teď myslí na NHL

25. května 2024  10:25

Sezonu ve finském Lahti měl blanenský rodák Filip Král tak povedenou, že minimálně v pozvánku do...

První koupaliště na jihu Moravy v sobotu zahajují sezonu, většina za týden

24. května 2024  16:19

Počasí tomu sice moc nepřeje, ale už tuto sobotu se otevírají první koupaliště v Jihomoravském...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...