Tamara Dolníčková je asi jednou z dvaceti žen v Česku, které se živí vařením piva. | foto: archiv pivovaru Harry

Rodiče si mysleli, že dcera bude učitelkou. Dala se na vaření piva

  • 6
Tamaru Dolníčkovou z Velké Bíteše na Vysočině studium pedagogiky příliš nebavilo. Po roce přešla na Mendelovu univerzitu do Brna, kde se mohla věnovat své největší zálibě - vaření piva. Je jednou z asi dvaceti žen v Česku, které se tím živí.

„V oboru jsem byla asi jediná holka, kterou to k pivu lákalo tímto způsobem. Ostatní holky to spíše táhlo k hygieně,“ přiznává devětadvacetiletá Tamara Dolníčková, která je dnes sládkovou v nově otevřeném pivovaru Harry v bývalé poště v Poštovské ulici v Brně.

Pivo si vždy ráda dala. K tomu, že by mohlo být jejím zaměstnáním, ji ale zlomila až prohlídka plzeňského pivovaru, kde dostala certifikát za znalosti o vaření piva a historii. 

„Nadchl mě celý proces vaření, člověk se těší na výsledek a pak má radost, když se vše povede a má být na co hrdý,“ vysvětluje devětadvacetiletá sládková, která ještě za bakalářského studia získala práci v oboru v Olomouci. V poměrně nízkém věku tak dostala na starost celou výrobu, obsluhu dvou varen i vývoj receptur.

„Tam jsem poprvé na vlastní triko zkoušela různá spodně i svrchně kvašená piva. Následoval pivovar v Tišnově, který byl sice blíže mému rodišti ve Velké Bíteši, ale chyběl mi ruch restauračního pivovaru a navíc byl zaměřen výhradně na ležáky. Pokračovala jsem tedy do Prahy-Řeporyjí. Tamní pivovar byl sice původně postaven na ležácích hlavního sládka a zároveň majitele, ale dával mi zcela volnou ruku i ve vlastních experimentech,“ popisuje svoje štace Dolníčková, která se teď s příchodem do Brna na jih Moravy přestěhovala.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Na pozici sládka v České republice příliš mnoho žen není - zhruba dvacet. Nejbližší od Brna je nejspíš v Lomnici, roky už vaří žena pivo Zubr v Přerově. Přestože je to profese spíše spojovaná s muži, sama Dolníčková se nikdy nesetkala s tím, že by se na ni její kolegové dívali s despektem.

„Samotnou mě překvapilo, že mě brali tak pozitivně. Spousta chlapů se hrne, aby mi pomohla s těžkou fyzickou prací. A já jsem ráda mezi chlapama,“ směje se. Kdo naopak bývá překvapen, jsou lidé, se kterými se třeba nově seznamuje. 

„Docela mě to zaráží. Kdybychom totiž šli ke kořenům této profese, tak pivo nejdříve vařily skutečně ženské,“ poznamenává. A pokud už i ona s někým vyrazí do hospody na pivo, debata není o ničem jiném než o zlatavém moku. Sama takovou společnost vyhledává. 

První ležák, které teď začíná v Brně vařit, dostal název Born.

„Jednak je to přesmyčka slova Brno, a jednak proto, že se tady pivovar zrodil,“ odkazuje k anglickému výrazu pro narození. Původně přitom bylo jejím snem pracovat v Plzeňském Prazdroji, kam se i v minulosti hlásila na některá místa. „Asi by mě ale nakonec nebavilo pořád vařit totéž. Navíc podle receptury, kterou vymyslel někdo jiný,“ míní.

V jiných pivovarech tak sama experimentovala a teď v Brně bude vařit jen ta piva, která si sama vymyslela.

„Byla jsem ráda, že na ležák, který se zatím vaří v Jarošově, jsou pozitivní ohlasy, protože jako každá žena jsem byla nespokojená,“ dodává. Kromě klasického ležáku chystá i tmavý. V zásobě má i řadu speciálů.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit