Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roušky hubící koronavirus stále nejsou na trhu, firmu řeší inspekce

  11:01
Brněnská firma Respilon slibovala dodat na trh roušky, které ničí viry, za což si vysloužila velkou chválu. Jenže činy zatím za proklamacemi zaostávají. Firma neplní objednávky, chybí jí certifikáty a obří zakázka od státu padla. Podněty na společnost už řeší také Česká obchodní inspekce.
Výkonná ředitelka Respilonu Jana Zimová letos několikrát mluvila o tom, že na trh přinesou roušky hubící viry.

Výkonná ředitelka Respilonu Jana Zimová letos několikrát mluvila o tom, že na trh přinesou roušky hubící viry. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Ještě loni brněnského výrobce roušek, firmu Respilon, téměř nikdo neznal, pandemie koronaviru ji ale zviditelnila. Sama společnost se svými kroky pasovala do role „bojovníka proti zákeřnému viru“.

Už na konci ledna šéf společnosti Roman Zima prohlásil, že do šesti až osmi týdnů na trh dodá speciální roušky, které prý dokážou veškeré viry zahubit. Dosud však zůstalo jen u slibů, i když firma už v druhé polovině března spustila předprodej a od lidí inkasovala peníze za objednávky.

Unikátní roušky hubící viry firma od ledna jen slibuje a termín dodání neustále posouvá. Nejdříve na konec března, následně na polovinu dubna, ani teď však na trhu stále nic není a ještě nejspíš dlouho nebude.

„Když jsem o tom před časem mluvila, pravidla převozu byla nastavená jinak než dnes,“ hájí se spolumajitelka Respilonu Jana Zimová s tím, že se vše velmi rychle mění a je ovlivněné pandemií koronaviru, takže mají problém masky z Turecka, kde je vyrábí, vůbec vyvézt.

V polovině března majitelé firmy zároveň s oznámením předprodeje také mluvili o potížích, kdy jim roušky při dovozu nejdříve zabavili celníci v Rakousku. Měl to vyřešit dovoz speciálním kurýrem údajně domluveným s vládou, ale ani to se nestalo.

„Věříme, že dovoz je otázkou už jen velmi krátké doby,“ reagovala Zimová po Velikonocích, kdy masky v Česku stále nebyly.

Trpkou zkušenost má s Respilonem i ministerstvo zdravotnictví, které očekávalo, že od něj už teď v dubnu získá 400 tisíc kusů speciálních roušek. Nakonec ale resort objednávky zrušil.

„Důvodem odstoupení bylo jednak nedodání části podkladové dokumentace a taktéž nedodržení plánovaných termínů dodávky ze strany dodavatele,“ informovala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Žádná objednávka na provedení zkoušky

Kdy budou roušky skutečně k dostání, není vůbec jasné. Dosud totiž ani neprochází potřebnými zkouškami bezpečnosti, aby mohly na český trh, na což mimo jiné ministerstvo upozorňuje. Tento fakt logicky oddaluje i termín dodání zboží zákazníkům, kteří si ho už koupili.

Zimová nejdříve slíbila, že jim na dočasnou dobu firma zašle zdarma alespoň jednorázové roušky, později společnost uvedla, že všem nejpozději tento týden vrátí peníze. Otázkou však je, zda svým slibům dostojí. Řada vyjádření Zimové se totiž rozchází se sdělením jiných institucí.

Spolumajitelka Respilonu mluví o tom, že je v kontaktu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebo také Výzkumným ústavem bezpečnosti práce (VÚBP), aby od nich získala potřebná razítka pro prodej v Česku.

Prvně zmíněný ústav ale dává od výrobce z Brna ruce pryč s tím, že on žádné notifikace neprovádí. Druhý reagoval, že pro firmu sice v minulých dvou letech testy dělal, ale v současnosti nic takového neřeší.

„Se společností Respilon není výzkumný ústav v kontaktu, nemá od ní žádnou objednávku o provedení zkoušky ani nemá uzavřenu žádnou smlouvu,“ odmítl slova Zimové Jiří Tilhon, vedoucí oddělení zkušebnictví a certifikace VÚBP.

 Standardně podle něj trvají zkoušky tři měsíce. I kdyby tak byly masky už dnes v Česku a v ústavu o nich věděli, nebudou k dostání dříve než v polovině léta.

Nedávno se kvůli certifikátům a testům do společnosti ostře pustil rektor brněnského Vysokého učení technického (VUT) Petr Štěpánek. Ten Respilon obvinil ze lží o certifkátech, které mají být jasným dokladem toho, že výrobky dokážou vše, co firma tvrdí.

„S radostí a hrdostí sleduji, jaký pocit sounáležitosti je mezi našimi lidmi, ale bohužel jsou i šmejdi. Některé firmy se chlubí tím, že něco vymyslely, že to VUT otestovalo, ale opak je pravdou. Píši o firmě Respilon,“ napsal rektor na Twitteru. Zároveň padla i plánovaná spolupráce obou institucí na jednom projektu.

Změněné výsledky testování

Štěpánek nehovoří o slibovaných maskách, které údajně viry hubí, ale vrací se k testům z roku 2014 a 2015, kdy firma Respilon ještě vůbec neexistovala. V té době Roman Zima podnikal prostřednictvím britské společnosti Redspeare&Co se sídlem v Londýně, která byla provázaná na Seychely a před třemi lety zanikla. Právě ta si testy na VUT zadala.

„Je tam sice propojení v osobě pana Zimy, ale už tehdy nám za to nikdo neposlal peníze. Nepovažuji za korektní, když za něco nezaplatím a jen předám do druhé firmy,“ prohlásil rektor VUT s tím, že nemůže ani zaručit, zda je to tentýž výrobek, který má dnes Respilon v nabídce.

Navíc podle něj ani produkt neprošel verifikovanými testy. „Jen jsme udělali to, co si zadali,“ doplnil.

Spolumajitelka Respilonu se ostře ohradila proti tomu, že by něco nezaplatili. Podle ní bylo všem na VUT jasné, jak se věci mají a že jde o stejný produkt. „Na webu jsme nikdy neměli testy z VUT uvedené mezi certifikáty,“ řekla s tím, že jde ze strany rektora jen o slovíčkaření. Větu, kde se psalo o tom, že byl výrobek testován a schválen laboratoří na VUT, už podle ní upravili.

Skutečnost je však poněkud jiná. V pondělí 20. dubna byl dokument VUT stále na webu společnosti zařazen v seznamu nazvaném Certifikace, notifikace či test reporty.

Podobný problém je i u certifikátů z amerického ústavu Nelson Labs. Laboratoř navíc na dotaz Ondřeje Jurečka, nezávislého IT architekta ze společnosti ED7 Czech, odpověděla, že v jednom ze dvou dokumentů z roku 2014 zveřejněných na webu Respilonu byly výsledky testování změněny, na což jako první upozornil server Hlídací pes.

Linka v Brně se zpožděním

Respilonem se v současnosti zabývá také Česká obchodní inspekce. Dorazily k ní už tři podněty, každý od někoho jiného. Pokud by se případně prokázala nekalá obchodní praktika, hrozí firmě až pětimilionová pokuta.

Na dotaz MF DNES přiznala společnost průtahy také u zřízení výrobní linky v Brně. Místo půlky května hovoří o polovině června. Opět to vysvětluje tím, že jsou kvůli pandemii problémy s dopravou potřebných zařízení.

Prostory k oznámené masivní výrobě 100 tisíc roušek denně firmě pronajala společnost Technologický park vlastněná Brnem. Město se také s Respilonem předběžně domluvilo na možných dodávkách.

„Nemáme ale žádný smluvní vztah ani jsme neuzavřeli žádné memorandum. Kdyby Brno uvažovalo o koupi jejich ochranných pomůcek, o certifikátech se necháme informovat,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Od Respilonu ještě před propuknutím pandemie získal brněnský magistrát podle Vaňkové 70 jednorázových roušek a chtěl jich více, protože s nimi byl spokojen. Objednávku na tisícovku dalších ale následně zrušil. „Firma měla dlouhé dodací lhůty,“ dodala primátorka.

Sliby brněnského Respilonu

  • Termín dodání: Údajné „zabijácké“ masky měly být podle původního vyjádření Respilonu na trhu v druhé polovině března. Termín firma nesplnila a ani žádný další. Roušky stále nejsou, i když je už v březnu začala „předprodávat“.
  • Cena roušek: Na začátku hovořili zástupci firmy o částkách za jednu masku v řádu desetikorun, nakonec je ale brněnská společnost začala prodávat za 200 až 315 korun. Hájila se tím, že dodavatelé zvýšili ceny.
  • Výroba v Brně: Respilon také oznámil, že bude roušky v Brně přímo vyrábět. S městem se domluvil na pronájmu prostor, které vlastní společnost Technologický park. Nájemní smlouva je ale zatím jediná dohoda, jež existuje. Výroba měla začít v polovině května, podle všeho se ale rozjede minimálně o měsíc později.
Autor:
  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Chovejte se jako doma, vyzývají v brněnské MHD. Cílí na nešvary cestujících

23. května 2024  15:08

Rozházené jídlo a jiné předměty, hlasité telefonování, dobíhání, počmáraný interiér. Podobné...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Obří svítící ryby či medúzy ozářily noční Brno, nabídly magickou podívanou

23. května 2024  11:58

Originální „procházku po mořském dně“ v hlubinách oceánu si ve středu večer užily stovky lidí na...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...