Před dvěma lety lidé zapichovali špendlíky do reálných map, teď mohou svůj názor vyjádřit v internetové aplikaci.

Před dvěma lety lidé zapichovali špendlíky do reálných map, teď mohou svůj názor vyjádřit v internetové aplikaci. | foto: město Brno

Co je v Brně hezké a co potřebuje změnit. To ukáže pocitová mapa

  • 4
Zapíchnout virtuální špendlík do místa, které je potřeba nutně změnit, nebo naopak je hezké a mělo by zůstat takové jaké je. Tuto možnost mají Brňané díky takzvané pocitové mapě. Nově mapa zjišťuje, co lidé chtějí změnit v jednotlivých městských částech.

Před dvěma lety vedení Brna umístilo na Moravské náměstí mapu Brna s různě barevnými špendlíky. Černými zájemci označovali místo, které se jim nelíbí, veselé barvy značily místa, s nimiž jsou spokojení. Do průzkumu se tehdy zapojila tisícovka lidí.

Nyní se Brňané v pocitové mapě mohou opět vyjadřovat na internetových stránkách www.brno2050.cz. Vedení města si jejím prostřednictvím chce udělat podrobný obrázek o každé čtvrti.

„Chceme, aby lidé ukázali, co se jim líbí, nelíbí, mělo by se změnit, kde jim něco chybí, případně kde vidí centra jednotlivých městských částí,“ popsal náměstek brněnského primátora Jaroslav Kacer (TOP 09), jenž má na starosti oblast Smart city.

Zatím aplikaci využilo 1552 uživatelů. Město zamýšlí data sbírat do července. Pak je předá jednotlivým městským částem a na základě nich bude vytvářet konkrétní projekty.

„Například na Brně-středu chtějí lidé nejvíce změnit přednádražní prostor, naopak si přejí zachovat park Lužánky. Přáli by si, aby se okolí Kraví Hory více rozvíjelo a třeba v ulici Čápkova jim chybí služby,“ popsal Kacer.

Prostor před hlavním nádraží hojně označovali lidé černými špendlíky už před dvěma lety. Problematické spatřovali také Mendlovo nebo Dominikánské náměstí. Na obou náměstích se v současné době pracuje, místo před hlavním nádražím postupně upravují.