Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z opuštěné kavárny vyrostla písečná oáza, pomohou tam i s bolestmi zad

  15:18
Nestačilo jí brouzdat se pískem jen jednou za rok při dovolené u moře. Tak kinezioložka Martina Šopfová přenesla písek pod střechu, kde se na něm cvičí jóga. Využila prostory opuštěné kavárny.

Martina Šopfová z opuštěné kavárny vytvořila v Brně písečné centrum. První v České republice. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nohama se zabořím hluboko do jemňoučkého bílého písku a na tváři se mi svévolně objeví úsměv. Brouzdám nohama tam a sem, a když zavřu oči, dostaví se i pocit dovolené u moře.

Nejsem ale na pláži, nýbrž v Písečném centru, které vzniklo v brněnských Řečkovicích začátkem září. Nabízí širokou škálu aktivit pro všechny věkové kategorie, od tantrické jógy Mohendžodáro přes kreslení pravou mozkovou hemisférou až po fyzioterapeutické cvičení.

A proč že se tu cvičí v písku? Podle zakladatelky centra Martiny Šopfové to totiž prohlubuje relaxační účinky cvičení, písek dokonce napomáhá i k posílení svalů v celém těle.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Nápad vytvořit Písečné centrum se zrodil v hlavě kinezioložky Martiny Šopfové už před několika lety. Už jí nestačilo užívat si písku pouze jednou ročně při zahraniční dovolené, a tak se rozhodla vytvořit svou malou písečnou oázu v rodném Brně. Když si všimla, že městská část Řečkovice vyhlásila výběrové řízení na opuštěný prostor po dětské kavárně, řekla si, že je to znamení a pustila se do práce. Během dvou měsíců proměnila podle svých slov „nevyužitý potenciál“ bývalé dětské kavárny v Písečné centrum a zaujala jím mnohé známé lektorky různých pohybových cvičení.

Přilákala známé cvičitelky

V celé republice podle Martiny nic podobného není. Možná i proto se jí podařilo přilákat do centra například známou fyzioterapeutku Hanu Malachovskou, jejíž lekce jsou vždy přeplněné, ale i další uznávané lektorky jógy. Písek podle ní prohlubuje prožitek z meditace a je ideální i na fyzioterapeutické cvičení.

„Jak je písek nestabilní, člověk musí neustále vyvažovat, zapojovat různé svaly v nártu, takže je to naprosto ideální například na propadající se klenbu, ale i pro celé tělo,“ vysvětluje Šopfová, která sama v centru vede víkendové kurzy malování pravou mozkovou hemisférou.

Co se dá v Písečném centru vyzkoušet?

  • MOHENDŽODÁRO: Mohendžodáro nabízí ženě všechno, po čem může toužit – mladistvý vzhled, bezbolestný cyklus, vyléčení mnoha zdravotních problémů, ale i kvalitnější sexuální život. Podle jeho zakladatelky v České republice, Moniky Sičové, je to tajné cvičení tantrické jógy, které muž nemůže vidět. „Je to návrat ke svému ženství. Já sama jsem díky Mohendžodáru unikla dvěma operacím. Měla jsem myom na děloze a cysty v prsou. Pak jsem objevila tohle, a v těle tak mohlo zůstat vše na svém místě,“ vzpomíná lektorka Hanka Radostná, která tantrickou jógu vede v Písečném centru každé pondělí.
  • TAI-CHI ČCHI KUNG Sestava osmnácti pohybů, které zachycují příběh chlapce očima bílého jestřába, je jakousi „meditací v pohybu“. Cvičení vede k rozvoji těla, ducha i životní energie. Hana Husáková, lektorka tohoto kurzu, tradičně k cvičení uvaří čínský zelený čaj a každému vykouzlí úsměv na tváři.
  • CVIČENÍ: ABY ZÁDA NEBOLELA „Záda dnes bolí každého, jak stále sedíme před počítači, a tak lidé na tento název slyší,“ tvrdí Martina Šopfová. Lekce vede fyzioterapeutka Hana Malachovská, která s účastníky kurzu pomocí jógy, pilates či vývojové kineziologie cvičí správné držení těla, aktivizaci hlubokých stabilizačních svalů.

Celý projekt přitom financuje ze svých vlastních peněz. „Já prostě věřím tomu, že to bude dobré, a proto jsem i do toho sama šla,“ tvrdí Šopfová a přiznává, že získat peníze od sponzorů nebo nadací na něco úplně nového a neznámého není zkrátka jednoduché.

Péče, kterou centru Šopfová věnovala, je ale na výsledku zřetelná. Stěny jsou pomalované obřími barevnými tulipány, jejichž křivky jsou podpořené rytinami. „Ty rytiny jsou původní. Když jsem je viděla, řekla jsem si, že je musím využít, a pak jsem je sem celý týden od rána do večera chodila sama ručně vyškrabávat,“ vyprávěla Martina.

Písečné centrum má mít svou atmosféru a zároveň přísná pravidla. „Nechci, aby to bylo něco jako fitko, kam jde člověk posilovat. Máme tu programy pro všechny věkové kategorie, které nejsou jen meditační, ale i pohybové,“ přibližuje své záměry Šopfová.

V centru by v příštím roce také chtěla nabídnout výuku češtiny a matematiky založenou na principech montessori pedagogiky. „Děti by si mohly písek různě vážit, nebo si jím vysypávat formy písmen. To je skvělé na jemnou motoriku,“ vysvětlila zakladatelka Písečného centra.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...