První velkokapacitní očkovací centrum vzniklo v lednu na brněnském výstavišti. Po osmi měsících provozu zavírá.

První velkokapacitní očkovací centrum vzniklo v lednu na brněnském výstavišti. Po osmi měsících provozu zavírá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Brně zavírá centrum, které rozjelo očkování. Podali tu 400 tisíc dávek

  • 6
Vůbec první velkokapacitní očkovací centrum v České republice vzniklo už v lednu na brněnském výstavišti. Za osm měsíců tady podali více než 400 tisíc dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Nově budou zdravotníci proti covidu očkovat přímo v areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Nejdříve byl pavilon G2 na brněnském výstavišti uzpůsoben pro případnou záložní nemocnici. Ta nakonec nebyla potřeba, na začátku roku se pak pavilon proměnil v první velkokapacitní očkovací centrum v České republice, které zároveň fungovalo ze všech nejdéle. Při svém vzniku se stalo vzorem pro ostatní centra, která se otevírala v dalších krajích.

Chlubit se sem už v lednu přijel i premiér Andrej Babiš (ANO), ačkoliv se na vybudování centra vláda nijak nepodílela. To bylo v režii Brna, Jihomoravského kraje a Fakultní nemocnice Brno (FN Brno).

„Nebylo to vždy jednoduché, vyskytla se řada komplikací a o to více si cením schopností a obětavosti personálu, který se dokázal se všemi nástrahami poprat, zvládnout psychický tlak, udržet plynulý chod centra, pružně reagovat na požadované změny a naočkovat statisíce zájemců,“ uvedl náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Po dobu fungování velkokapacitního očkovacího centra se zde vystřídalo 272 zdravotnických pracovníků, 111 zdravotních sester Fakultní nemocnice Brno a dalších 47 pracovníků, kteří docházeli pravidelně.

„Pomáhali zde i studenti, farmaceuti, senioři, maminky na mateřské, lidé pracující v knihovně, divadle, restauracích, pomocnou ruku v rámci brigády přidal například i farář,“ přiblížila mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Celkově bylo s dobrovolníky uzavřeno na 1 200 dohod o provedení práce. 

Centrum bylo od začátku připraveno očkovat až 6 tisíc lidí denně. Zpočátku však byl počet naočkovaných ovlivněn nízkými a nepravidelnými dodávkami vakcín.

Nakonec zdravotníci na výstavišti podali za osm měsíců více než 400 tisíc dávek vakcíny, především od společností Pfizer/BioNTech.

Zdravotníky vystřídají vystavovatelé

Teď už ale zájem o očkování klesá, navíc se po mnohaměsíční pauze plánuje obnova veletrhů na výstavišti. Pavilony tak zaplní stánky vystavovatelů.

Vyklízení očkovacího centra začne dnes v podvečer hned po skončení posledního provozního dne a nemělo by trvat déle než tři dny.

„Na chod očkovacího centra plynule od 1. září navazuje nově vybudované Diagnosticko-očkovací centrum Fakultní nemocnice Brno v areálu Bohunice, budova P s kapacitou až 1 500 lidí za den,“ dodala mluvčí FN Brno.

11. ledna 2021