Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželé vaří marmeládu z cibule i okurek. Přidávají whisky a také kávu

  15:13
Základem jsou kvalitní suroviny z vlastní zahrady nebo od prověřených dodavatelů ze Znojemska. K tomu recepty, třeba na hrušky s chilli nebo džem z okurek, cibule či hroznů. Výsledkem jsou originální výrobky Bouda 1883 manželů Zuzany a Otty Boudových ze Znojma.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Úspěšně podnikají tři roky. „Některé recepty máme po pradědečkovi a dalších příbuzných, přizpůsobené dnešním podmínkám. V původních receptech se totiž používalo hodně cukru, jedna ku jedné. Vyšli jsme vstříc době i zákazníkům,“ popisuje Bouda. 

Přímo doma vyrábějí džemy, bezové sirupy, nakládají okurky a kozí rohy, letos poprvé vyzkoušeli i marmeládu z citrusů. Loni prodávali čtyřiačtyřicet druhů produktů, počet se ale každý rok mění - podle počasí a úrody. Ročně vyrobí asi 15 tisíc sklenic.

„Některé suroviny, hlavně meruňky, máme na zahradě u domu, ve kterém naše rodina bydlí od první republiky. Co jsme nezpracovali pro vlastní spotřebu, nosila služka na trh. Marmeládu jsem vařil s mamkou už jako malý a nakládat okurky byla moje práce, prý mi to šlo nejlíp,“ směje se Bouda. I jeho žena přičichla k výrobě marmelády už jako malé dítě.

Hroznových marmelád dvanáct druhů

Podnikání původně vzniklo jako recese. „Oba jsme byli zaměstnaní, ale pak se změnila situace a řešili jsme, co dál, tak jsme se na zavařování vrhli naplno,“ zmiňuje Boudová. Začátky byly náročné a manžele stály hodně bezesných nocí.

„Člověk neví, jestli to dělá správně, a nikde mu neporadí. Máte jen seznamy zákonů, a když ten telefonní seznam čtete popáté, zjistíte, že se vás týkají tři řádky. Než jsme dali dohromady papíry, trvalo nám to půl roku,“ vzpomíná Bouda.

Jen hroznových marmelád vyrábějí dvanáct druhů, objevují a zpracovávají i plodiny pro náš kraj typické, ale upadající pro svoji pracnost v zapomnění - mišpule, kdoule, moruše nebo jeřabiny.

Sezona už jim vypukla. „Začne to okurkami, meruňkami, na podzim hrozny. S tím skončíme na přelomu října a listopadu, pak máme dny, kdy jen etiketujeme a balíme, a to až do Vánoc. V lednu a únoru děláme výrobky z citrusů. V březnu a dubnu je volněji, ale to řešíme účetnictví, přemýšlíme nad novou sezonou a produkty,“ vysvětluje Bouda.

Povidla se vaří dvanáct hodin

Kolik času zabere výroba jedné várky, závisí na surovině. Třeba taková povidla se vaří dvanáct hodin. Moruše jsou náročné na otrhání, šípky zase na pasírování, stejně jako višně, které i nejvíc špiní a při vaření prskají. „Višně kupují i Znojemští, ačkoli tvoří jen hrstku našich zákazníků, protože při jejich zpracování zašpiníte celou kuchyň,“ dodává manželka. Když jsou hrozny, pracují i deset dnů šestnáct hodin denně v kuse.

Nepoužívají žádnou chemii ani želírovací cukry, chtějí se vyhnout všem „éčkům“. Dokonce používají vlastní koňské hnojivo z Popic. Na prvním místě je kvalita suroviny. „Potom vybrat jen to nejlepší, každá bobulka mi projde rukou, všechno je ručně přebrané a krájené. Vaříme ve speciálním kotli, kde teplota nepřesáhne sto stupňů, aby si výrobky zachovaly senzorické vlastnosti,“ zdůrazňuje Bouda.

Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky

Největší konkurencí jim je domácí zavařování jako takové. „A pak hypermarkety s levnými džemy dobarvovanými řepou a nastavovanými jablky. My se soustřeďujeme na kvalitu,“ podotýkají.

Lidé by si měli zvyknout na sezonnost potravin: „Chtějí mít celý rok všechno a ve finále je to tak, že se odrůdy přizpůsobují lidem, ale mělo by to být naopak.“

Top výrobek ze své produkce vybrat nedokážou - každý se hodí na něco jiného. Do dortu džem z višní, do jogurtu kdoule, meruňková verze na palačinky.

„Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky, jahody se šampaňským a vanilkou nebo hrušky s exotickým kořením. Někdo má zase rád kyselejší a dá si džem ze špendlíků,“ krčí rameny Bouda. „Já se vždycky ráda vracím k meruňce,“ doplňuje jeho žena.

Boudovi se těší i na nové výzvy, brousí si zuby třeba na hloh. „Ty malinké kuličky podobné borůvkám budou extrémní záležitost, ale zajímavá,“ očekávají. S otazníkem jsou zatím výrobky z lesních plodů, především proto, že se jim na Znojemsku kvůli suchu moc nedaří.

Ve vývoji je momentálně i okurkový sirup. Ideální na namíchání vinného střiku. Jejich výrobky mohli lidé ochutnat třeba na nedávných okurkových slavnostech ve Znojmě. Jinak přijímají objednávky e-mailem, nakupovat se dá i ve spřátelených e-shopech, ve vinotékách a penzionech. 

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Nemocnice mají fungovat ve stejném módu, ne každá jinak, říká jihomoravský šéf

30. dubna 2024  17:55

Pozici šéfa největší krajské nemocnice ve Znojmě od února vyměnil za ředitelské křeslo ve firmě...

Sexistický šéf agentury i hypnoterapeut. Nový film líčí sny, které se zvrtly

30. dubna 2024  15:33

Eva se těšila na práci v prestižní reklamní agentuře, jenže z jejího šéfa se vyklubal sexistický...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...