Kvůli covidu se čeká na vyšetření i měsíce, lhůty natahují nevychovanci

  6:23
Nezanedbávejte preventivní prohlídky, apelují lékaři na pacienty. Mnozí z nich totiž loni ze strachu z nákazy novým koronavirem návštěvu v ordinacích raději odložili. Teď však musí počítat s tím, že si počkají ještě déle, než bývalo obvyklé.

Lékařské zákroky v době covidové vyžadují speciální opatření. Snímek je z Fakultní nemocnice Brno. | foto: Fakultní nemocnice Brno

Volné termíny na vyšetření na jižní Moravě urychleně mizí, „fronty“ se neustále natahují a čekací doby u neurologů, ortopedů, urologů či očních lékařů se tak často počítají ne na týdny, ale spíš na měsíce.

Koronavirus totiž přináší i vedlejší problémy. Nemalá část lidí, kteří onemocní covidem-19 nebo se ocitnou v karanténě, totiž k doktorovi bez ohlášení nepřijde, v termínové listině vytvoří díru a pak rovnou řeší nové datum vyšetření. A spirála čekacích lhůt se roztáčí ještě víc.

Situaci navíc nenahrává ani skutečnost, že někteří ambulantní specialisté vyžadují od pacientů negativní test na koronavirus. Týká se to hlavně zubařů. „Překvapilo mě, když jsem volala do ordinace a chtěla se domluvit na vyšetření. Sestra mi nabídla termín, ale jen pod podmínkou, že s sebou přinesu negativní test, jinak mě zubař nepřijme,“ divila se pětapadesátiletá Anna V., která dochází k zubaři v Brně.

Podle předsedy jihomoravské organizace Sdružení praktických lékařů Ivo Procházky je přitom logické, že se lékaři proti koronaviru chrání. Dokonce sám své pacienty, než mají jít na odbornou prohlídku, testuje. 

„Vzhledem k charakteru vyšetření právě u zubařů existuje větší riziko nákazy. Proto se nedivím, že část z nich negativní test na koronavirus požaduje a já sám jsem ochoten ho pacientům provést,“ prohlásil Procházka, přestože i on přiznává problém s přeplněnou ordinací.

Podmínka negativního testu před vyšetřením je individuální, ale pacienti musejí počítat s tím, že se s požadavkem setkat mohou. Navzdory tomu, že plošné nařízení k takovému postupu dosud neexistuje. „Ani my negativní test zatím oficiálně nepožadujeme,“ poznamenal například předseda břeclavského sdružení České stomatologické komory Pavel Trojan.

Bez objednání, zato s křikem

Lékaři nicméně všechny pacienty žádají, aby byli trpěliví, shovívaví a ohleduplní. Ambulantní specialisté se totiž mnohem častěji než dřív setkávají se situacemi, kdy lidé na vyšetření nepřijdou a ani to předem nenahlásí. Někteří zase chodí, aniž by si termín domluvili, a jsou pak agresivní.

„Jsme pod mnohem větším tlakem, protože se k nám hlásí také akutní pacienti z vedlejšího Kyjova, kde mají větší výskyt covidu a ambulance fungují omezeně. Snažíme se situaci korigovat alespoň po telefonu. Obvoláváme starší pacienty. Volají i sami, protože se stále bojí přijít na vyšetření, aby se nenakazili. Proberu tedy s nimi jejich stav po telefonu, pošlu jim recept a dohodneme další termín vyšetření za tři měsíce. Jsou ale i takoví, kteří přijdou bez objednání a potom na nás křičí,“ přiblížila hodonínská neuroložka Marie Hudečková.

Pediatrička z Brna zemřela na covid. Stovky dětí nemají kam docházet

Plno v ordinaci má i její kolegyně z Brna Alena Rohlíková. „Když to srovnám s loňskou jarní vlnou pandemie koronaviru, pacientů chodí skutečně více. Na druhou stranu přibývá těch, kteří na vyšetření nedorazí a ani to předem neohlásí, což situaci dost komplikuje. Ale občas to nemá vůbec nic společného s covidem, jsou prostě nevychovaní,“ prohlásila Rohlíková.

Že jsou ordinace plnější, než je obvyklé, potvrzuje i Michal Švec, který se dlouhodobě věnuje online objednávání pacientů a založil i webový portál Návštěvalékaře.cz. Problém je podle něj především u neurologů, ortopedů, urologů a očních lékařů.

„Najít očaře nebo ortopeda je velký problém i za normálních okolností, teď je to ještě horší. Čekací lhůty na objednání jsou natolik dlouhé, že lidé často končí na pohotovosti, když už jsou potíže opravdu akutní,“ upozornil Švec.

Telefony zvoní neustále

Také on prosí žadatele, aby byli shovívaví. Vzhledem k tomu, kolik pacientů a zájemců o konzultaci a objednání se v koronavirové době snaží každý den do ordinací dovolat, telefony jsou podle něj téměř permanentně obsazené. A možnosti zavolat zpět ze strany personálu ordinace jsou natolik omezené, že není reálné vše zvládnout.

„Bohužel se lékařům kvůli covidové situaci často stává, že pacienti na poslední chvíli ruší objednané termíny, protože nastoupili karanténu, zároveň si rovnou domlouvají náhradní. Systém se tak zaplňuje rychleji,“ potvrdil také Švec častý problém posledních měsíců.

Co se negativního testu na koronavirus týče, s ním pacienti musí občas počítat u některých specialistů, zato vždy v nemocnici před operací. A data jasně ukazují, že takové opatření má smysl. 

„Všem pacientům, kteří k nám přicházejí na akutní i plánované zákroky, děláme antigenní testy. Pokaždé máme nějaký záchyt. V jeden den jsme provedli například 87 testů, z toho pět bylo pozitivních. Většinou zákrok odložíme, ale někdy prostě lékaři musí operovat i covidového pacienta,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...