Vinaři vyrábějí v amforách speciální víno podle prastaré metody

  17:58aktualizováno  17:58
Jihomoravští vinaři zkoušejí prastarou výrobu vína. Jedná se o metodu kvevri – tekutina v hliněných amforách se zakopává do země. Společně chtějí přijít na to, jaké odrůdy se k výrobě hodí. Založili i klub.

V trávníku před Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici se jako oči lesknou dva skleněné otvory. Do jednoho z nich se úzkým otvorem zanořuje koštýř, ve kterém za chvíli klokotá jantarová tekutina. Naoranžovělá barva je typická pro víno vyrobené metodou kvevri. Vinaři, kteří prastarou, ale u nás téměř neznámou metodou víno vyrábějí, se teď sdružili do Kvevri klubu.

Jak vlastně metoda funguje? Nejkvalitnější hrozny, které vinice toho roku dají, se pomelou a uloží do hliněných nádob. Tomáš Vican, filmový producent a vinař, jich má v takzvaném „kvevrihausu“ v Bulharech na Břeclavsku hned deset. Až po víka jsou zakopaná pod zemí.

„Tam hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu. A vznikne z toho něco úžasně nabušeného, absolutně bez chemie. Krásně dosucha vykvašený přírodní produkt,“ objasňuje podstatu metody, která má tradici hlavně v Gruzii.

Ideální tvar a termoregulace

Tohle víno je kouzelné právě ve své přirozenosti. „Naprosto autenticky je tam cítit hrozen. Když si v říjnu při vinobraní zapamatujete chuť bobule konkrétní odrůdy, za půl roku ve víně přesně tuto chuť ucítíte,“ vysvětluje Vican, který je jedním ze zakládajících členů Kvevri klubu.

Od něj si slibuje hlavně to, že se budou potkávat vinaři stejně smýšlející, ochotní zkoušet nové metody a věci. „Víno je marnivé a má rádo, když se o něm povídá,“ směje se Vican.

Fotogalerie

Kvevri vína by podle něj měla být u každého vinaře takovou třešničkou na dortu jeho produkce. „Ještě jsem na kvevri neslyšel negativní reakci. Naopak, jsou lidé, kteří se vínem zabývají intenzivně a hledají ty největší nuance po celém světě. A ti jsou nadšeni. Pro ně je to neředěné štěstí,“ podotýká.

Velké amfory pro kvevri jsou vyráběné z neglazované keramiky. Mají dokonalý tvar pro samomíchání a tím, že jsou zakopané v zemi, mají ideální termoregulaci.

„Do vína vnášejí úplně jiný prvek než sud. Tím, že mají vevnitř voskovou výplň, která do vína vnáší lehce voskový parafínový nádech, jsou kvevri dobře rozpoznatelná,“ míní Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Jeho studenti před jednou z budov fakulty zakopali dvě nádoby. V nich šest měsíců zrál tramín, který teď poprvé společně ochutnali. „Je to fenomén, návrat k tradici, který mladé lidi baví a jsou ochotni investovat svůj čas a úsilí, aby tento směr rozvíjeli,“ podotýká.

Minimálně 150 korun za láhev

Oranžová vína z gruzínských nádob podle něj nejsou „žádná parfémovka“, která okouzlí vůní tropických plodů. „Naopak je to víno založené na chuti a na tom, že přináší efekt zdraví, na který často zapomínáme,“ podotýká vinařský odborník, také člen vznikajícího Kvevri klubu.

V něm se aktuálně seskupuje zhruba dvacet vinařů z České republiky. Poprvé se pod společnou značkou chtějí prezentovat na veletrhu Wine Prague. V budoucnu by mohli přibýt i Slováci. Společně by měli testovat, jaké odrůdy jsou pro výrobu vína metodou kvevri nejlepší.

„Je to vlastně způsob výroby vína, který se dělá tisíce let, ale my s ním tady nemáme příliš zkušenosti. U nás je znatelnější keltský vliv a rozšířenější jsou sudy. Klub má sloužit ke sdílení informací lidí stejně přemýšlejících, protože tady jde hlavně o filozofii,“ vysvětluje Mojmír Baroň.

Pozadu nezůstane ale ani práce na jednotném marketingu a společné prezentaci na veletrzích. Vinaři z klubu se třeba dohodli na ceně tohoto vína, která by neměla jít pod 150 korun za láhev, aby se značka kvevri nedevalvovala.

Nejčtenější

Dav lynčoval řidiče, za sražení kočárku s dítětem ale mohla opilá babička

Záchranáři zasahují v Bratislavské ulici v Brně poté, co zde auto srazilo ženu...

Silné emoce loni v Brně vyvolal incident, při němž řidič srazil ženu s kočárkem a následně čelil útoku rozzuřených...

Ženy trpěly, dívky dospěly přes noc, vzpomíná Němka na poválečné útrapy

Elisabeth Wellanová při své poslední návštěvě rodných Želešic zavítala v roce...

Pouhých 14 let bylo Elisabeth Wellanové, když s nejbližšími příbuznými musela v roce 1946 opustit rodné Želešice na...

Proč není na mistrovství? Trenéři mi všechno řekli narovinu, líčí Zaťovič

Martin Zaťovič během utkání proti Rusku

Výborná sezona Martina Zaťoviče v Kometě Brno si o tečku na mistrovství světa snad i říkala. Čtyřiatřicetiletý...

Rozhledny jsou na spadnutí. Na jejich stavbu peníze byly, na údržbu už ne

Stará vyhlídková věž v lokalitě U obrázku u Staroviček z roku 2007 je ve velmi...

Rozhledny, které se ve velkém stavěly počátkem tisíciletí, dosluhují. Na jejich opravy přitom většinou chybí peníze....

Brněnské obchodní centrum nabobtná, bude v něm i největší kino v Česku

V areálu brněnského obchodního centra Avion u křížení dálnice D1 a D2 už jezdí...

Brněnské obchodní centrum Avion se do roka výrazně rozroste. Investice za 1,3 miliardy korun přinese dvě desítky nových...

Další z rubriky

Mladí vinaři se činí. Mají jiné chutě a ve svém spolku neřeší byznys

Členové spolku Mladí vinaři při degustacích dávají své lahve do necek s ledem.

Nejen zaběhnuté podniky, ale i začínající vinaři umí vyprodukovat kvalitní vína. Upozornit na to se snaží spolek Mladí...

Záchranáři chtějí přidat plyn, vadí jim rychlostní limity pro sanitky

Ilustrační snímek

Řidiči sanitek jihomoravské záchranné služby chtějí uvolnit či úplně zrušit rychlostní limity, které nařídilo vedení....

Známý brněnský hotel zruší pasáž, zavře tím průchod fungující dvě stě let

Budova brněnského hotelu Slovan je z obou stran neprodyšně zakrytá...

Brněnský hotel Slovan se po rekonstrukci vrátí k původnímu názvu Passage, desítky let fungující průchod z Lidické ulice...

Najdete na iDNES.cz