Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemůžeme v horku nechat lidi za plotem, namítají provozovatelé koupališť

  10:42
Na plovárnách chystají novinky a pomalu napouštějí bazény. První plavci do nich mohou skočit 25. května. Provozovatelé se děsí hlavně omezení počtu návštěvníků.
Na brněnském koupališti Riviéra se u napuštěných bazénů ještě dokončují práce...

Na brněnském koupališti Riviéra se u napuštěných bazénů ještě dokončují práce na stavbě nové budovy občerstvení. Otevírat se bude 25. května. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Loni touto dobou už se na koupališti ve Znojmě do vody vrhali první otužilci. Zdejší plovárna Louka každoročně patří k těm, které se otevírají mezi prvními. Letos ji naopak většina konkurentů z kraje předběhne, brány tady totiž otevřou až 8. června.

Čekali na svolení ministerstva zdravotnictví. Nejistota, kterou v posledních týdnech pociťovali, provozovatelům koupališť začátek sezony nepříjemně zkomplikovala.

„Otevřít koupaliště nejde lusknutím prstu. Pracuje u nás spousta brigádníků, se kterými musíme sepsat smlouvy, dát jim termíny,“ říká na adresu rozvolňování opatření ředitel brněnského koupaliště na Kraví hoře Evžen Hrubeš, který stejně jako ostatní teprve v pátek získal informace od ministerstva a může začít pracovní síly na léto organizovat.

Venkovní bazén tady chtějí otevřít 1. června. Návštěvníky letos budou čekat upravené skluzavky, které po letech dostaly nový povrch, aby byly odolnější a také bezpečnější. Krytý bazén, kde se momentálně pracuje na úpravě sprch a výměně svítidel, se přidá po půli června.

Roušky, rozestupy, zákaz shlukování

Hned v pondělí 25. května by měla otevírat brněnská koupaliště Riviéra a Zábrdovice i Aqualand Moravia v Pasohlávkách. O týden později je chce následovat třeba Břeclav, za další týden zmiňované Znojmo. I když přípravy na sezonu letos probíhaly v nejistotě, odsunout nešly. Trvají totiž řadu týdnů.

„U nás se s přípravami začíná v podstatě hned, jakmile sleze sníh. Už na konci zimy se dělá prořez stromů, čistí se střechy a podobně. Jakmile se oteplí, vybereme z bazénů listí a začneme s čištěním, s přípravou strojovny, s nátěry, opravami prasklin, chodníků, je nutné udělat revize skluzavek,“ vypočítává správce břeclavského koupaliště David Bartal.

Napouštění bazénů, chlorování a rozbory schválené hygieniky jsou na řadě jako poslední.

I na Riviéře se sezona chystá zhruba od konce března. „Jde o rozlehlý areál, kde je potřeba upravit pozemky. Také je potřeba doladit vše po stavbě dvou nových velkých budov, ve kterých bychom chtěli otevírat občerstvení,“ říká Michaela Radimská, mluvčí společnosti Starez, jež koupaliště provozuje.

Pro první týdny provozu koupališť budou navíc podle verdiktu vlády platit poměrně přísná omezení. Lidé tu musí mít roušky – kromě své deky a bazénu. Kapacita musí být omezena na deset metrů čtverečních na osobu.

Provozovatelé také musí zajistit dezinfekci, hlídat dvoumetrové rozestupy nebo dohlédnout na to, aby se lidé neshlukovali v šatnách a sprchách. Doporučení zní, aby byla v provozu jen každá druhá převlékací kabinka.

Většina atrakcí musí být zavřená

Hlavně omezení počtu návštěvníků dělá správcům těžkou hlavu. „Areál Riviéry je pro pět tisíc lidí. Je nerentabilní provozovat jej pro omezený počet návštěvníků. Náklady na provoz jsou obrovské. Stačí si spočítat mzdy, kdy denně je na koupališti zaměstnáno patnáct lidí,“ vypočítává Radimská.

Například na koupaliště v Břeclavi by za sezonu mělo přijít minimálně 40 tisíc lidí, aby se jeho provoz vyplatil. Podle správce koupaliště Davida Bartala v horkých dnech může být v areálu i dva a půl tisíce návštěvníků najednou.

Při současných pravidlech tam přitom dostanou ani ne polovinu. „Nedovedu si přestavit, že nepustíme lidi, kteří stojí venku před bránou, když je na slunci přes čtyřicet stupňů,“ poukazuje na řadu nezodpovězených otázek správce břeclavského koupaliště, které by chtělo otevřít první den v červnu.

A podobné obavy mají i ve Znojmě, kde plovárna také najednou pojme až 2 500 návštěvníků.

„Pokud bude třeba počet opravdu omezit, čeká nás velký boj. Nemůžu je nechat stát za plotem ve frontě, kde při největším náporu bývá i sto lidí. Pokud mezi sebou budou muset mít navíc dvoumetrové rozestupy, kam až by se asi ta fronta táhla?“ ptá se správce areálu František Svoboda. „Zastáváme názor, že by se koupaliště měla otevřít buď úplně, nebo vůbec,“ dodává striktně na adresu možných omezení.

Na dosavadní opatření však doplatí hlavně akvaparky a bazény založené na „vodní zábavě“. Podle pokynů ministerstva musí být vypnuté všechny atrakce, u nichž by se lidé shlukovali a které by mohly vytvářet aerosol. Typově jde o různé vodopády, fontány, vlnobití a další. Tobogany v provozu být mohou, ovšem je nezbytné dohlédnout, aby se příliš mnoho lidí nepotkalo v dojezdovém bazénku.

Na přesný metodický pokyn, v jakém provozu mají fungovat, proto napjatě čekají v obřím Aqualandu Moravia.

„Zatím se schází rozdílné informace. Potřebujeme upřesnění, abychom mohli vyhodnotit, co se nás bude týkat. Zatím počítáme s omezením ve wellness provozu. Předběžně chceme otevřít 25. května,“ hlásí Petr Pavlacký, ředitel pasohláveckého akvaparku, který letos nově láká i na 242 metrů dlouhý tobogan, po kterém lidé v některých úsecích pojedou také do kopce.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Kanadský obránce Beaudin zamířil po odchodu ze Sparty do Komety

6. května 2024  11:40

Hokejisty extraligového Brna posílí kanadský obránce Nicolas Beaudin, který v závěru aktuální...

V Hodoníně se daří mláděti vzácného lva, na světě jich je pouze stovka

6. května 2024  10:57

Mimořádně cenný přírůstek hlásí hodonínská zoo. Na konci dubna se zde narodilo mládě lva...

Ve stopách otce. Zažehl jsem svůj oheň, říká badmintonista Mendrek

6. května 2024  9:40

Hrát svého tátu na olympiádě badmintonista Adam Mendrek nikdy neviděl. Na vlastní oči ani nemohl,...

V Brně zalévají už i vzrostlé stromy, jeden má stejný efekt jako 610 mladých

6. května 2024  6:29

Kde je zeleň, tam je v parném létě lépe. Zejména to platí o místech, kde rostou velké stromy....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...