Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci připravují venkov na klimatickou změnu, obce často reagují pozdě

  6:25
Za posledních devět let v Přibicích na Brněnsku květy meruněk pokaždé pomrzly. Zato fíky tu sklízejí každý rok, protože mají pozdní nástup rašení a jarní mrazíky zvládnou. Podobně tady usychající smrky nahrazují cedry, cypřiši nebo borovicí pinií. Jde o jeden z příkladů schopnosti venkova adekvátně reagovat na klimatickou změnu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Obec, která zatravnila pozemky náchylné k vodní erozi půdy, obnovila polní cesty s větrolamy a vybudovala místa, kde se zadržuje voda v krajině, je vůči negativním projevům postupující klimatické změny mnohem méně zranitelná a lépe připravená na vydatné srážky či sucho,“ vysvětluje Ondřej Konečný z Ústavu regionálního rozvoje Mendelovy univerzity v Brně.

Kromě toho, že vědci zkoumají připravenost obcí, chtějí k vyšší odolnosti venkova i aktivně přispět působením na vlastníky zemědělské půdy. Podle Konečného už mnoho obcí kroky k posílení odolnosti podniká, jde však spíš o dílčí řešení než dlouhodobou strategii.

Jako v Itálii. Lípy už sucho nezvládají, obec tak přešla na cypřiše a cedry

„Že by bylo vhodné dbát na typ pěstovaných plodin, osevní postupy či pozemky zatravnit, si obce uvědomují až ve chvíli, kdy například intenzivní srážky spláchnou ornici na místní komunikaci,“ uvádí Konečný příklad.

I on dává Přibice za vzor. Kromě toho, že experimentují s dřevinami z jihu odolnými vůči suchu a teplu jako olivovníkem a čínskými datlemi, každé místní dítě si tady vysadí strom. „Má to i výchovný smysl. Jdeme s nimi po dědině a řekneme si, jaké stromy tady rostou, co budeme sázet a proč,“ líčí starosta Miroslav Effenberger (nez.).

České obce jsou proti zahraničí ve výhodě

Každoročně tak podél zdejších cyklostezek přibudou desítky stromů. Na úpravách pozemků spolupracují i s myslivci, na každých čtyři sta metrech zemědělské půdy musí být větrolam.

„Za poslední tři měsíce myslivci vysázeli 6 100 stromů a keřů a sází je každý rok. Projektů máme dost a chutě do nich taky,“ nastiňuje starosta. Další na řadě je úprava přírodního prameniště spolu s Českým svazem ochránců přírody. Zanedbané místo připomínající skládku vyčistí a znovu osází.

Další inspirací je opět na Brněnsku obec Vohančice, kde díky výsadbě dvakrát do roka místní úplně změnili vzhled okolní krajiny. Tam, kde se během výrazných lijáků splachovala ornice z polí do obce, vznikly louky, rozsáhlé sady a polní cesty. Obec osela travní směsí přes 43 hektarů nejohroženějších ploch, přibyly stovky nových stromů a tisíce keřů.

Sucho sužuje jih Moravy už i v zimě, v některých obcích musí šetřit vodou

Proti zahraničí mají české obce velkou výhodu – často na svém katastru vlastní značnou část zemědělské půdy, a tedy potenciálně mohou určovat, jak se na ní bude hospodařit. Proto vědci vnímají práci se zástupci obcí jako extrémně důležitou. Chystají pro ně putovní výstavy i semináře ukazující pozitivní příklady.

„V šetřeních se opakovaně potkáváme s bariérou související s časovou náročností, nedostatkem znalostí a celkovou komplexností případných změn ve využívání půdy. Předpokládáme, že webový portál, takzvaná kuchařka pro vlastníky půdy, a další osvěta pomohou bariéry zmírnit,“ přeje si Konečný.

Dopady převyšují rychlost adaptace

Jihomoravský kraj kroky univerzity chválí. I pro něj je boj s klimatickou změnou jednou z priorit. Patří totiž k nejsušším v republice.

„Sucho na území jižní Moravy negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Ani letos nevzdává kraj svoje úsilí za zmírnění dopadů sucha,“ říká mluvčí hejtmanství Alena Knotková s tím, že kraje zvyšuje povědomí veřejnosti o klíčových výzvách, jimž v oblasti životního prostředí čelíme, a vypisuje dotační programy.

Zákony nemyslí na sucho. Vědci popsali, co může čekat šest moravských vesnic

Taktéž ministerstvo zemědělství aktivitu z jihu Moravy vítá a vnímá jako užitečnou každou příležitost k diskusi, stejně tak osvětu od akademiků vůči veřejnosti.

„Obsah by však měl být ucelený a komplexní, v souladu s platnou legislativou. Státní pozemkový úřad sám univerzitu, potažmo Jihomoravský kraj v minulých týdnech oslovil a nabídli jsme možnost spolupráce,“ sděluje mluvčí resortu Vojtěch Bílý, podle něhož by si investice do adaptačních opatření zasloužily posílit. Intenzita dopadů klimatické změny totiž zatím převyšuje rychlost adaptace.

První muž Přibic upozorňuje, že proti krajské bývá státní pomoc složitá. „Požadavky v ministerských dotacích mi přijdou bizarní. Jsme schopni si sami vyřešit výsadbu jednoho stromu za 200 korun, přes dotaci to nejde za méně než 2 000, protože tam jsou samé požadavky a vyjadřuje se k tomu každý, kdo u nás v životě nebyl a neví, co tady roste. Nebudu sázet původní dřeviny, když vím, že mi uschnou, ale to, co příroda sama dovolí,“ oznamuje Effenberger.

Pomoc kraje a státu se změnou klimatu

  • Krajští radní už schválili 148 žádostí za 14,8 milionu korun pro obce, svazky, školy i drobné zemědělce na vodní biotop, obnovu větrolamů či ošetření stromů.
  • Letos kraj podpoří i 19 projektů environmentálního vzdělávání.
  • Za chytré nápady letos rozdá 230 tisíc korun v soutěži Cena za krajinu.
  • Zemědělci musí dodržovat standardy (zachování trvalých travních porostů, protierozní ochrana, střídání plodin), jinak jsou kráceni na státních dotacích.
  • Stát motivuje k zalesňování a zakládání lesů, upravuje pozemky, díky čemuž se budují vodní nádrže, tůně, mokřady, větrolamy, ochranné hráze či vysazuje zeleň.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...