Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obce vědí, jak na tornáda. Chtějí vysadit větrolamy, chybějí jim však pozemky

  14:46
Zatímco v zámoří tornáda vznikají na vodních plochách, v Česku se rodí nad lány polí bez zeleně. Konkrétně to, které pustošilo v roce 2021 obce na Hodonínsku a Břeclavsku, se zarazilo až o lesy v Hodoníně. Aby příště bylo možné živel zastavit dřív, snaží se nyní Státní pozemkový úřad (SPÚ) rozlehlé lány „rozbít“ výsadbou větrolamů.

Obce, v nichž tornádo před necelými třemi lety udeřilo, o větrolamy mají zájem. Přednostně se po katastrofě zaměřily na obnovu poničeného majetku a infrastruktury, následně však už svoji pozornost napnuly k prevenci.

Aby příště bylo možné živel zastavit dřív, snaží se nyní Státní pozemkový úřad (SPÚ) rozlehlé lány „rozbít“ výsadbou větrolamů, což jsou de facto úzké pásy lesa, jež plochu rozčlení. Riziko silných bouří přecházejících do tornád mají tyto zábrany minimalizovat.

„V současnosti se pozornost přesunuje k veřejným prostorům v intravilánu (zastavěná plocha, pozn. red.) obce a následovat budou také krajinné úpravy, jejichž cílem je zajištění větší odolnosti obce vůči možným budoucím rizikům, jako jsou sucho, přívalové deště či větrné bouře,“ potvrdila Jana Filipovičová, starostka obce Hrušky na Břeclavsku.

Na pozemcích v regionu nejsou větrolamy novinkou. Budovány byly především v 50. letech minulého století, řada z nich však již dosáhla hranice své životnosti a rozpadá se. Poptávka po jejich obnově v „tornádových“ obcích je.

Potřebnost výstavby větrolamů si pozemkový úřad ověřil i v zadané studii, která se zranitelnosti území na jižní Moravě věnovala. Výskyt větrných erozí je totiž na českém území častější v suchých a teplých oblastech, intenzivně obhospodařovaných a převážně rovinatých – a takovou je právě i jihomoravský region. Podle studie je opatření v podobě výsadby lesnatých pásů nejen efektivní, ale i jednoduše proveditelné.

Kromě toho by větrolamy měly být schopné zachytávat i prachové bouře, sužující vždy na jaře a na podzim oblast kolem dálnice D2 z Brna do Bratislavy.

Bez pozemků to nepůjde

Plán nicméně naráží i na komplikace. Například v Moravské Nové Vsi nevlastní městys takové množství pozemků ve volné krajině v místech, kde se větrná eroze nejvíc projevuje, aby se mohl do budování větrolamů sám pustit. Navíc vlastnická struktura v této oblasti je velmi roztříštěná.

Městys proto inicioval několik jednání s pozemkovým úřadem v Břeclavi na téma zahájení pozemkových úprav. „Pro brzké uskutečnění protierozních zásahů v krajině bude zásadní uskutečnit právě pozemkové úpravy a tím hranice pozemků a jejich konkrétní rozmístění vhodněji nastavit,“ sdělil místostarosta Jiří Fila.

Zpustošená Morava se po tornádu mění, dočká se i parku plného hrušní

V praxi to znamená, že pozemkové úpravy stanoví „kde“, a pak se vybere typ výsadby. „Víme, že celý proces zabere spoustu času, rádi bychom už ale začali první opatření realizovat v nejbližších letech,“ uvádí Fila, podle něhož je systémové řešení možné právě jen pomocí pozemkových úprav. „Bez nich bychom byli schopni udělat maximálně jen nepatrné výsadby, a to ještě za předpokladu, že by se podařila směna pozemků s jejich stávajícími majiteli,“ upozorňuje.

Že dohoda nemusí být snadná, vědí i v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde se o komplexní pozemkové úpravy pracně snaží od roku 2017. „Bohužel se nám k dnešnímu dni nepodařilo sehnat potřebné množství souhlasu vlastníků pozemků. Proto bychom byli rádi za postup nastavený státem,“ krčí starosta obce Tomáš Makudera rameny. I podle jeho názoru lze efektivní opatření v krajině dělat jen tehdy, pokud jsou větrolamy vedeny správně, a ne primárně tam, kde jejich vybudování umožňuje hranice a vlastnictví pozemku.

Tornádo zničilo desetitisíce stromů, obnova potrvá roky

Protože taková situace v jeho obci dosud není, má zatím stopku třeba i velký projekt na ochranu obce před záplavou ze severní části katastru. Plánován je na tak velkém území, že ho bez zákonného nástroje téměř není možné realizovat.

Stejně tak v Hruškách, kde obnovu větrolamu v lokalitě Tvrdonské podsedky začali plánovat dokonce již před tornádem. „Nejen pozemkové úpravy, ale i samotná obnova zeleně nejsou proveditelné během jediného roku. Vše bude trvat mnohem déle, v řádu několika let,“ míní starostka Filipovičová.

Ani větrolam není všemocný

Krajinné prvky zmírňující větrnou a vodní erozi mají podporu i u ministerstva zemědělství. To potvrzuje, že protierozní opatření částečně působí jako prevence vzniku tornád.

„Ochrana půdy, zejména proti větrné erozi, má význam hlavně v omezení možnosti vzniku podmínek pro vývoj tornáda. Konkrétně v omezení proudění vzduchu. Zároveň i ochrana proti vodní erozi, která zahrnuje pokryv půdy a zvýšení pestrosti krajiny, vede k relativnímu ochlazení půdy a snižuje se možnost vzniku přehřáté vzdušné masy, která se podílí na vzniku tornáda,“ líčí mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Jedním dechem ale dodává, že extrémnímu jevu, který nastal na jižní Moravě v roce 2021, by ani stabilní a vzrostlé větrolamy nezabránily. Pokud se již tornádo vytvoří, větrolamy jej nezastaví.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...