Norsko nadále sužuje silná zimní bouře, hrozí sesuvy půdy a laviny

  • 0
Úřady v Norsku varovaly před sesuvy půdy a lavinami v jižní části země v důsledku zimní bouře, která tuto skandinávskou zemi sužuje od čtvrtka. V severonorském městě Tromsö strávilo na 200 cestujících noc na letišti, které kvůli silnému vichru a sněžení zastavilo ve čtvrtek provoz. V pátek ráno začalo letiště zase fungovat.

Norsko tento týden postihla nejhorší bouře od roku 1992. Norský meteorologický ústav podle agentury DPA zaznamenal rekordní rychlost větru 194,4 kilometru v hodině, která byla naměřena na meteorologické stanici Kvalöyfjellet.

Vichr strhával střechy domů, přičemž vážné poškození střechy utrpěla i univerzitní nemocnice ve městě Harstad. Policie oblast kolem ní uzavřela. Tisíce lidí zůstaly kvůli bouři bez dodávek elektřiny.

Vichr dokonce sfoukl autobus z cesty. Norsko zasáhla nejhorší bouře za 30 let

Zatímco na severu Norska působí problémy vichr a sníh, na jihu země meteorologové očekávají během 24 hodin až 100 milimetrů srážek.

Policie v jihovýchodním Norsku informovala o několika nehodách způsobených náledím. Při jedné z nich sjel ze silnice školní autobus, nikdo však nebyl zraněn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video