Podnikatel Petr Kalášek (vlevo) si jako jeden z mála přišel rozsudek v kauze...

Podnikatel Petr Kalášek (vlevo) si jako jeden z mála přišel rozsudek v kauze Stoka vyslechnout osobně. Zproštění viny jej viditelně potěšilo stejně jako jeho advokáta Pavla Hálu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kvůli vazbě přišel o otce, tvrdí advokát muže osvobozeného v kauze Stoka

  • 0
Podnikatelé Petr Kalášek a Ivan Trunečka vyvázli u Krajského soudu v Brně jako jediní z jedenácti obžalovaných v kauze Stoka bez trestu. Žalobce jim navrhoval 12 let vězení za přebírání úplatků od firem a jejich distribuci dál do korupční chobotnice na radnici Brna-střed.

Podle soudkyně Jaroslavy Bartošové však pro jejich odsouzení nebylo dost důkazů. Po vyslechnutí rozsudku si přímo v soudní síni oddechl společně s Kaláškem i jeho advokát Pavel Hála.

„Od začátku tvrdím, že se nejednalo o trestný čin. Snažil jsem se to v rámci přípravného řízení objasnit, nabízel jsem řadu důkazů, které svědčí ve prospěch mého klienta. Ovšem na to jak policie, tak státní zástupce vůbec neslyšeli,“ tvrdí Hála.

Jakmile bude prostor, se svým klientem se začne proti vedenému trestnímu stíhání ohrazovat. „A to velmi důrazně a všemi dostupnými prostředky. Orgány činné v trestním řízení šily (podklady) horkou jehlou,“ kritizuje Hála.

Kalášek pobyl při vyšetřování zhruba tři čtvrtě roku ve vazbě, což je druhé nejdelší omezení osobní svobody v této kauze. Soud ho dvakrát odmítl propustit. Déle zadržovala policie už jen hlavu organizované zločinecké skupiny Jiřího Švachulu.

Advokát Hála to vzhledem ke zproštění klientovy viny považuje za tragické. „Je tu i oběť tohoto trestního stíhání, aspoň já to tak vnímám. Zemřel otec mého klienta, který byl kvůli vazbě syna tak nervově vypjatý, že najel s autem pod nákladní vozidlo. Byl na místě mrtvý,“ říká.

Nižší tresty kvůli věku

Také Trunečkův obhájce Petr Poledník navrhoval zproštění viny. „Obžaloba vychází pouze z výpovědí Samana El-Talabaniho, můj klient to naprosto odmítá. Navíc dodatečné dokazování, které probíhalo po prvním přednesení závěrečných řečí loni na podzim, se na mého klienta vůbec nevztahovalo,“ poukázal už v dubnu Poledník na průtahy v jednání.

El-Talabani před soudem uvedl, že Trunečka inkasoval peníze od městské firmy Teplárny Brno, které následně putovaly ke Kaláškovi. Od něj si je přebíral El-Talabani a předával je Švachulovi. Později šly peníze údajně jen po ose Trunečka–Švachula. Soudní senát v úterý odkázal Teplárny Brno a další městské firmy v případě náhrady škody na civilní soud.

V korupční kauze Stoka uznal soud vinnými devět lidí včetně expolitika ANO

Nakonec jen s tříletým podmíněným trestem, zákazem činnosti a pokutami dohromady za 6,5 milionu korun vyvázli někdejší šéf investičního odboru Brna-střed Petr Liškutin (dříve ANO), podnikatel Lubomír Smolka a expolitik za ODS Jiří Hos.

Soudkyně Bartošová zdůvodňovala podmíněné tresty tím, že první dva jmenovaní už dosáhli vyššího věku, u Hose zase brala v potaz fakt, že dosud nebyl soudně trestaný a podařilo se prokázat jeho zapojení pouze do tří skutků na počátku kauzy. „Jako ochrana společnosti bude tento trest stačit,“ míní soudkyně.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit