Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudkyně v kauze Stoka stále píše rozsudek, obžalovaní žijí v nejistotě

  10:44
Už půl roku uplynulo od chvíle, kdy si jedenáct obžalovaných v korupční kauze Stoka vyslechlo rozsudek za údajné machinace s veřejnými zakázkami. Jenže nepravomocně. A někteří z aktérů v čele s exmístostarostou městské části Brno-střed za hnutí ANO Jiřím Švachulou avizovali přímo na místě, že se odvolají. Jenže dosud nedostali ani šanci.
U Krajského soudu v Brně v pondělí 11. dubna 2022 pokračovalo líčení v kauze...

U Krajského soudu v Brně v pondělí 11. dubna 2022 pokračovalo líčení v kauze Stoka. Na snímku hlavní obviněný Jiří Švachula (vlevo). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle zjištění MF DNES totiž Krajský soud v Brně, respektive soudkyně Jaroslava Bartošová, stále pracuje na písemném vyhotovení rozsudku. Teprve po jeho rozeslání je možné odvolání podat. Běžná lhůta stanovená trestním řádem je přitom jeden měsíc.

„Standardní termín se v tomto případě prodlužuje s ohledem na složitost a rozsáhlost věci,“ uvedla pro MF DNES asistentka soudu Martina Vavříková. Dotaz, jak dlouho bude ještě vyhotovení rozsudku trvat, ponechala bez odpovědi. Stejně jako ten, jak časté je, že se píše takovou dobu.

Podle šéfa Soudcovské unie Libora Vávry taková délka sepisování verdiktu i jeho pokaždé zaskočí. Když byl předsedou Městského soudu v Praze, vždy v takových případech zjišťoval, proč úkon tak dlouho trvá. „S každým přibývajícím týdnem a měsícem se zvyšuje tlak i na vedoucího funkcionáře,“ podotýká Vávra. Právě nadřízený daného soudce povoluje prodloužení lhůty nad dvacet pracovních dní.

Vávra má nicméně pochopení pro rozsáhlost spisu i fakt, že soudkyně neřeší jen jeden případ. Komplexností spisu u kauzy Stoka ostatně argumentuje i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jež případ dozoruje.

V korupční kauze Stoka uznal soud vinnými devět lidí včetně expolitika ANO

„V odůvodnění se soud musí rovněž vypořádat s případnými námitkami a návrhy procesních stran, jimž nevyhověl. Lze si snadno představit, že různě rozsáhlý bude například popis deseti výpovědí svědků oproti padesáti, desetiminutová výpověď oproti několikahodinové, různě rozsáhlá je argumentace v případě, kdy obžalovaný svoji vinu doznává, než když ji popírá a soud na podkladě jiných důkazů jeho obhajobu vyvrací. Obdobně důležitým faktorem je pak i počet obžalovaných,“ brání soudkyni Radek Bartoš, náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci.

Nicméně kvůli současnému stavu nepravomocně odsouzení stále žijí v nejistotě. Ocitnou se za pár měsíců skutečně ve vězení, nebo bude pokračovat jejich dosavadní svoboda? Například hlavní aktér Jiří Švachula strávil po zadržení v březnu 2019 zhruba dvacet měsíců ve vazbě, poté byl sledován pomocí elektronického náramku. Teď tomu tak ale není u něj ani u ostatních. „Pod dozorem“ jsou pouze podnikatelé Saman El-Talabani a Pavel Ovčarčin, kteří byli už dříve pravomocně odsouzení za jiné delikty.

Další obžalovaný, podnikatel Petr Kalášek, zase neví, zda je definitivně zproštěn obžaloby, jak se dozvěděl letos v květnu. Stále nemá jistotu, co bude následovat. Jeho obhájce Pavel Hála i přesto chápe nestandardně dlouhé zpracování rozhodnutí. „Jde opravdu o rozsáhlý spis, navíc Jaroslava Bartošová patří mezi soudkyně, které jsou velmi precizní,“ říká Hála s tím, že si nemyslí, že by pracovala pomalu.

Sokol: Lidsky dost tíživé

Spis o tisíci stranách nicméně musela znát už při vyhlašování rozhodnutí a rozdělování trestů. To samo o sobě ale podle Jana Laty z Unie státních zástupců nestačí. „Jedna věc je znalost spisu, druhá pak její ‚přetavení‘ do písemného vyhotovení rozsudku. Nota bene pokud je zjevné, že bude napaden odvoláním, a je tedy nutné se v něm zvlášť pečlivě vyrovnat se všemi aspekty případu,“ vysvětluje.

Jenže podle prezidenta Unie obhájců a známého českého advokáta Tomáše Sokola je dlouhé čekání v rozporu s požadavkem na to, aby trestní řízení bylo co nejrychlejší.

„Speciálně pak jde o problém třeba v případě, kdy obžalovaný, který byl odsouzen k vězení, čeká tři čtvrtě roku na doručení rozsudku, pak dalšího tři čtvrtě roku nebo rok na odvolací jednání, a není-li rozsudek zrušen či zásadně změněn, pak zase dlouhé měsíce na verdikt odvolacího soudu. A přitom celou dobu žije ve stínu vědomí, že někdy v budoucnu ho čeká nástup za mříže. To je lidsky dost tíživé,“ líčí.

Tresty v kauze Stoka

  • Jiří Švachula: 9,5 roku vězení
  • Saman El-Talabani: 6 let vězení
  • Pavel Ovčarčin: 6 let vězení
  • Lubomír Smolka: 3 roky podmíněně
  • Petr Kosmák: 3 roky podmíněně
  • Petr Liškutin: 3 roky podmíněně
  • Jiří Hos: 3 roky podmíněně
  • Michal Unzeitig: rok podmíněně
  • Luboš Krejčí: rok podmíněně
  • podnikatelé Ivan Trunečka a Petr Kalášek byli zproštěni viny

A dodává ještě jeden kontrast, s nímž se musí obžalovaní a jejich obhájci vypořádat – v porovnání se soudy – bleskovou rychlostí. „Účastníci řízení mají osm dní na podání odvolání a jeho odůvodnění. A pokud to udělají jen stručně, aby byla zachována lhůta a následně bylo možné rozsudek o desítkách, ale i stovkách stran podrobně analyzovat, mnohdy přijde po měsíci nebo dvou od soudu výzva, aby odvolání do pěti dnů podrobně odůvodnili, jinak ho soud odmítne,“ poznamenává Sokol.

Každopádně v případě soudního projednávání Stoky nejde o první nezvyklé průtahy a kroky. Loni na podzim odročila soudkyně jednání jen za účelem vyhlášení rozsudku. Měl zaznít v prosinci, to se nakonec „z organizačních důvodů“ nestalo.

Když pak měla ohlásit verdikt letos v lednu, ani tenkrát z jejích úst nezazněl. Bartošová naopak prohlásila, že ve spisu chybí deset až dvanáct tisíc stran a že se bude muset dál pokračovat v hlavním líčení.

Olomoucké státní zastupitelství tehdy sdělilo, že inkriminovanou část žalobce do spisu nezahrnul, protože se jednalo o pomocný spisový materiál, o nějž se žaloba neopírala. Rozsudky tak zazněly až na konci května, kdy Jaroslava Bartošová zároveň prohlásila, že dodané tisíce stran byly z její strany nutné a že bez nich mohla rozhodnout jinak.

31. května 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Plodiny ničí nejen mráz. Brzké teplo vylákalo škůdce, narodí se víc generací

23. dubna 2024  6:35

Dopady „zblázněného“ počasí neberou konce. Rekordně brzy vyrazily do polí, keřů či zahrádek...

Za odměnu na karaoke! Jako vyhrát celou ligu, slavilo se v Žabinách

22. dubna 2024  21:28

Hráčky na palubovce měly na tvářích slzy dojetí, fanoušci nevěřící výrazy plné šoku a euforie. Hala...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...