Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři roky hejtmana Grolicha: chvála za krizové řízení, kritika za videa

  11:52
Pokud si zítra jako mnozí další přiťukne sklenkou svatomartinského, může Jan Grolich jako jeden z nejvýraznějších bojovníků za zachování nulové spotřební daně na tiché víno zároveň oslavit také přesně tři roky ve funkci jihomoravského hejtmana. Jeho počínání hodnotí předchůdci v čele Jihomoravského kraje dílem pochvalně, dílem kriticky.
Jihomoravský hejtman Jan Grolich

Jihomoravský hejtman Jan Grolich | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Lidovecký politik Jan Grolich by na pozici jihomoravského hejtmana chtěl pokračovat také po krajských volbách příští rok na podzim. To se mu pokusí překazit političtí rivalové v čele s nyní na kraji opozičním ANO.

„Umí sice s Facebookem, Instagramem, natáčí podcasty a různá videa, ale myslím, že by jako hejtman mohl pracovat více. Pere se v něm, jestli má být herec, nebo hejtman. Spíš si na hejtmana hraje,“ míní Grolichův předchůdce v této roli Bohumil Šimek (ANO), který přitom patřil k nejméně viditelným hejtmanům vůbec.

Na dotaz, jak by Grolicha po třech letech ve funkci zhodnotil, reagoval stručně: „Není moc co hodnotit. Nic moc totiž neudělal.“ Dál už vyjádření nechtěl specifikovat.

Grolich v kampani podle expertů předčí ostatní. Otázkou je, zda oslovuje...

Šimek tak nezapřel svou opoziční roli ani skutečnost, že se blíží krajské volby. Na posledním zasedání jihomoravských zastupitelů se ostatně strhla slovní přestřelka mezi Grolichem a právě zástupci ANO, která se týkala hejtmanových komentářů na sociální síti na adresu jejich lídra Andreje Babiše.

„Lidé hodnotí, kolik mi natáčení zabere času, ale je to naprosté minimum. Videa, která jsem nedávno točil půl hodiny, mi vystačí na celý další měsíc,“ obhajuje Grolich svou sebeprezentaci. K ne úplně obvyklé videoformě přistoupil podle svých slov proto, že se snaží témata odlehčit a přinést je divákům zajímavou formou. „Jedním z témat, se kterým jsem šel do voleb, bylo, aby lidé věděli, co kraj dělá,“ vysvětluje.

Kvůli videům, která někomu mohou připadat vtipná a jiným zase nevhodná, do Grolicha rýpe i další bývalý hejtman Michal Hašek (dříve ČSSD). Ten si přitom sám na sebeprezentaci velmi potrpěl. „Rád bych pana hejtmana viděl častěji, nejen před volbami, třeba na akcích dobrovolných hasičů. I tam se dají natočit krásné věci,“ podotýká ironicky Hašek, který často vystupoval v hasičské uniformě a dobrovolným sborům posílal štědré dotace.

Je měkký vůči Brnu, míní Juránek

Naopak současného šéfa kraje vyzdvihuje za jeho krizové řízení. Grolich ve funkci naskočil přímo do rozjeté covidové pandemie, a když konečně zeslábla, musel bývalý starosta Velatic na Brněnsku řešit následky ničivého tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku. „Nebojí se rozhodnout ve vážných věcech a tady bylo potřeba rozhodnout co nejdříve,“ poukazuje také první jihomoravský hejtman a Grolichův spolustraník Stanislav Juránek.

I díky včasné reakci pak podle něj tehdejší Babišova vláda uvolnila velký balík peněz a celý mechanismus pomoci se rozjel velmi efektivně. Za covidu zase díky rázným krokům Grolicha jako řídícího šéfa krajského krizového štábu měla jižní Morava dostatek vakcín.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich předal pětici představitelů obcí postižených tornádem kříže požehnané papežem. (5. listopadu 2021)

I když je Juránek ze stejné strany, dokáže Grolichovi některé věci také vytknout. Jednou z nich je příliš smířlivý postoj vůči Brnu. „Já jsem byl vždy zvyklý více hájit šest okresů okolo než samotné největší město. On tento vztah zrovnoprávnil a tím Brno posílil,“ míní Juránek, který sám na rozdíl od současného hejtmana v Brně žije.

Jako příklad uvádí různé dotace, pro něž si dominantní město Jihomoravského kraje chodí na hejtmanství pomalu jako do pokladničky. „Snažil bych se být tvrdší a z pozice kraje některé věci v Brně více ovlivňovat, rázněji vyjednávat,“ říká Juránek. Podle něj se vedení kraje mělo hlasitěji ozvat i v nedávném případě odpískané stavby třetího kotle ve spalovně.

Grolich odmítá, že si vůči Brnu počíná slabě. Zároveň je pro něj tvrdší postup složitý a mohl by jej i připravit o funkci, protože řídí širokou pětikoalici, která je hodně podobná té magistrátní. Nemůže tak Brno brát za rivala z opačného tábora, jako to bylo v době Haška a primátora Petra Vokřála z ANO, případně za Šimka a primátorky Markéty Vaňkové z ODS.

K tomu se přidává i Grolichova ambice stát v čele kandidátky SPOLU, na níž se na jihu Moravy domlouvají jeho lidovci, občanští demokraté a TOP 09. „To už si vyhodnoťte vy,“ reagoval Juránek na dotaz, jestli to může být důvod, proč hejtman udržuje s Brnem poklidné vztahy. „Chválím jej za to, že dokáže držet ten pytel blech pohromadě a ještě se snaží využít dobrých nápadů, které ostatní mají. Z toho samozřejmě vyplývá i chování vůči Brnu,“ podotýká.

Slabinou je zdravotnictví, uvědomuje si Grolich

Nejdřív covid, potom tornádo. Hned na úvod svého působení v pozici hejtmana musel Jan Grolich čelit náročným zkouškám. Podle svých slov v nich obstál. A vyzdvihuje i další stránky svého řízení kraje. „Dobře hospodaříme, dáváme mnohem více peněz do silnic – v příštím roce by to měla být rekordní částka,“ oznamuje.

Zároveň chválí i své předchůdce za přípravu projektů, v nichž jeho hejtmanství pokračovalo. „Žádný velký projekt se nedá zvládnout od začátku do konce za čtyřleté volební období,“ podotýká. To je případ i sanatoria v Pasohlávkách, které by chtěl kraj za 780 milionů korun postavit do dvou let.

Jako slabou stránku přiznává Grolich zdravotnictví, které má v době jeho vlády na starosti už třetí radní. Největší kaňkou jeho tříletého působení byla loňská zpackaná komunikace ohledně plánu na slučování jihomoravských nemocnic a jejich možné privatizaci. Provoz zdravotnických zařízení soukromníky sice hejtmanství vylučovalo, přesto na pár týdnů zažehlo bouři mezi odboráři. „To bylo jedním z důvodů, proč pak nastala personální změna,“ vrací se Grolich ke konci Jiřího Kasaly (ODS) jako radního pro zdravotnictví. (mos)

Když se v roce 2020 stal Jan Grolich novým hejtmanem Jihomoravského kraje, rozloučil se s úřadem starosty Velatic na Brněnsku a kampaní Cool pro něj typickým videopříspěvkem. (12. listopadu 2020):

12. listopadu 2020

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Snažíme se, aby lidé věděli, co nosí, říká tvůrkyně folklorních oděvů

1. května 2024  12:15

Před deseti lety dostala Veronika Hrubá Krásná k narozeninám tričko se třemi ručně malovanými...

Návrat po šesti letech. Kometu posílil Hynek Zohorna, útok doplnil ještě Říčka

1. května 2024  11:27

K hokejistům Komety Brno se po šesti letech strávených na zahraničních angažmá vrací útočník Hynek...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...