Dobová operace na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u...

Dobová operace na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, vedl ji lékař Jan Válka. | foto: FNUSA

Prostředníček na místo ukazováčku. Před 45 lety provedli průkopnickou operaci

  • 2
Přesně 45 let uplynulo od unikátní operace, která neměla v tehdejším Československu obdoby. Na Klinice plastické a estetické chirurgie (KPECH) Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně lékaři v dubnu 1978 provedli úspěšnou replantaci prstu na ruce. Konkrétně přišili prostředníček do pozice ukazováčku.

„S tehdejšími nástroji a vybavením nám operace trvala víc než pět hodin a šlo o tradiční úraz, se kterým se setkáváme dodnes – při řezání dřeva na cirkulárce,“ zavzpomínal lékař Jan Válka, který byl tehdy jedním z operatérů. Prst byl přišitý z prostředníčku na ukazováček z praktického důvodu - je využívanější než další prsty.

Nebyla to však jediná premiérová operace na místní klinice, tamní chirurgové jich mají na kontě hned několik. Jako prvním se jim podařilo přenést prst z nohy na ruku, provést replantace boltce či snědeného nosu. Za raritní odborníci považují také replantace nohy s plnou obnovou funkce.

Fantazie, žasl světový chirurg Pomahač v miliardovém centru v Brně

Právě replantační a rekonstrukční chirurgie patří mezi hlavní oblasti zájmu tamních lékařů. Loni uskutečnili 50 replantací a 250 dalších mikrochirurgických operací ruky či ostatních částí těla. „Mezi nezvyklé zákroky bych zařadil rekonstrukci ruky ukrajinského vojáka po výbuchu ruské rakety,“ uvedl přednosta kliniky Zdeněk Dvořák.

„Jako prvnímu pracovišti na Moravě a třetímu v České republice se nám také úspěšně povedlo replantovat penis či zmrzlý utržený ušní boltec,“ vyzdvihl Dvořák další operace.

S novým srdcem žije už třicet let. Pacientů stále přibývá, varují lékaři

Brněnští chirurgové se také zaměřují na nejmenší pacienty při operacích rozštěpových a dalších vrozených vývojových vad. Další důležitou oblastí je onkochirurgie, kdy rekonstruují defekty po nádorech nejen v oblasti hlavy, ale také krku, trupu či končetin.

„Jde o multioborový výkon, při kterém spolupracujeme s dalšími klinikami fakultní nemocnice s jediným cílem, a to vrátit pacienty zpátky do plnohodnotného života,“ zdůraznil přednosta.