Policisté proti neonacistům na brněnské Queer Parade

Policisté proti neonacistům na brněnské Queer Parade | foto: MF DNES

Dva brněnští policisté napadli příznivce Národní strany a čeká je soud

  • 8
Inspekce ministra vnitra podala návrh na zahájení trestního stíhání dvou podezřelých policistů z Brna. Policisté podle inspekce zneužívali pravomoci veřejného činitele. Bezdůvodně totiž napadli příznivce Národní strany na Queer Parade.

Dva policisté z pohotovostního a pořádkového odporu Městského ředitelství Policie České republiky Brno podle inspekce bezdůvodně napadli příznivce Národní strany, kteří protestovali proti Queer Parade 2008.

"Inspekce ministra vnitra šetřila zákrok policistů ze dne 28. 6. 2008, kdy policisté v Brně na náměstí Svobody fyzicky napadli příznivce Národní strany. Ti protestovali proti party gayů a lesbiček," potvrdila mluvčí inspekce Martina Lídlová. 

Spis s návrhem na zahájení trestního stíhání předala inspekce Okresnímu státnímu zastupitelství Brno-venkov. "Ředitel Městského ředitelství Policie České republiky Brno je o celém případu informován," uzavřela Lídlová.

V centru Brna dohlíželo na akci víc než 200 policistů. Příznivci Národní strany se pokusili průvod narušit nejprve hromadně, poté se rozdělili na skupinky. Několika lidem se podařilo proniknout na náměstí Svobody, kde použili granáty se slzným plynem. Větší střet obou táborů tehdy nevznikl.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Témata: ministr vnitra, soud