Nové družstevní byty, které Brno plánuje ve Francouzské ulici, zatím existují...

Nové družstevní byty, které Brno plánuje ve Francouzské ulici, zatím existují jen na papíře. | foto: Vizualizace: Pelčák a partner architekti

Sliby, chyby. Za rok měly být v Brně družstevní byty, ještě se ani nestaví

  • 4
Politici v Brně lidem slibovali, že si snadněji pořídí byty díky plánovanému družstvu. Příští rok se už měli jejich majitelé stěhovat, zatím se však ani nestaví.

Zhruba pět stovek lidí už více než tři roky čeká na to, že v Brně začnou růst družstevní byty. Měli o ně zájem už v létě roku 2018, kdy krátce před komunálními volbami s tímto nápadem vyrukoval dnešní náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL)

„První lidé by se měli nastěhovat do čtyř let,“ sliboval s tím, že se tak podaří vyřešit dostupnost bydlení pro mnoho lidí, kteří si nemohou dovolit hypotéku. Zvlášť v Brně, kde je bytů dlouhodobě nedostatek.

Nové družstevní byty, které Brno plánuje ve Francouzské ulici, zatím existují jen na papíře.

Příští rok se ovšem lidé nejen nebudou stěhovat do nového, ale nebude se ještě ani stavět. Více než tři roky čekání proto už řada zájemců vzdala. 

Původně jich bylo kolem sedmi set, dnes je počet na už zmíněných pěti stovkách a náměstek Jiří Oliva (ČSSD), který zdědil gesci bydlení ve stávající brněnské koalici, čeká, že jejich počet ještě poklesne, odhadem na tři stovky. Někteří zkrátka bydlení v mezidobí vyřešili jiným způsobem.

„Já jsem z toho bytostně nešťastný, že to jde tak pomalu. Na posledním jednání rady jsem to panu náměstkovi Olivovi připomněl,“ uvedl pro MF DNES Hladík. Hájí se, že z jeho strany před třemi roky rozhodně nešlo o nesplnitelnou předvolební rétoriku.

Složitá jednání se soukromníky

Přitom v minulé koalici měl bydlení na starosti. A ani jedna ze tří lokalit, které se za jeho „vlády“ začaly prověřovat v souvislosti s družstvy, nebyla bezproblémová. 

Například kvůli asi nejznámější družstevní výstavbě na Kamenném vrchu v Novém Lískovci se dokonce v této městské části konalo referendum. Nakonec neúspěšné, ale i tak se jednání zkomplikovala. Mimo jiné byla nutná změna stávajícího územního plánu, což se stalo až loni na jaře.

„My jsme ale začínali s etapou zástavby, kde tato změna nebyla nutná, protože ta lokalita byla původně menší. Pak se rozšířila, ale mohlo se v té menší pokračovat dál samostatně,“ prohlásil Hladík. 

Drahé byty v Brně nezlevní ani koronavirus, poptávka je pořád obrovská

Na dotaz, proč se tak skutečně nestalo a proč sám tuto možnost neprosazoval jako jeden z členů rady, už neodpověděl.

Nezmínil totiž další problém, který dodnes není vyřešen, a to že jeden z pozemků vlastní soukromá společnost. Ačkoli už před rokem radní schválili směnnou smlouvu, dodnes není podepsaná. Oliva sice mluví o tom, že „jde jen o formalitu“, která se brzy vyřeší, směna kvůli komplikacím na straně stávajícího vlastníka však leží u soudu.

Majetkově není doladěná ani další z lokalit zmiňovaných už v roce 2018, a to v Černovicích na Kamenkách, kde by měly vyrůst další stovky družstevních bytů. Některé parcely vlastní jak stavební společnost IMOS, tak asi desítka nejrůznějších soukromých vlastníků. 

„Ta jednání nejsou jednoduchá, protože oni nechtějí prodávat, ale směňovat. Věřím, že majetkový odbor skutečně dělá, co se dá,“ řekl Oliva. A zmínil i problém kvůli územnímu plánu nebo odkanalizování této oblasti.

Plány jsou proto tady dost „zasekané“ a ve výhledu je zatím odhad, že by se tady mohlo stavět v roce 2026. Pozemky se ale musí vyřešit za rok, jak plánuje Oliva. A když se to nepodaří? „Tak bude zpoždění,“ opáčil stroze.

Další kolo pro uchazeče

Třetí a poslední lokalita plánovaná U Penzionu v jižní části Západní brány ve Starém Lískovci skončila úplně u ledu, protože se proti ní zvedla velká vlna nevole místních, za něž se postavilo i vedení městské části. A magistrát proti nim na sílu jít nechtěl.

„Pan náměstek Hladík to asi tehdy viděl optimističtěji, postoje obyvatel nebyly zřejmé,“ okomentoval nesplněné sliby Oliver Pospíšil (ČSSD), který měl na starosti bydlení jako náměstek ve stávající koalici před Olivou. „Nemůžu být samozřejmě objektivní, ale jsem přesvědčený, že se to nedalo připravovat rychleji,“ podotkl Pospíšil, který od dubna 2020 zastává post tajemníka brněnského magistrátu.

Stěhování do nových bytů v příštím roce označil jako velmi optimistický pohled také Oliva, blíže ovšem reálnost slibů svého stávajícího koaličního kolegy nechtěl komentovat. 

Ceny bytů jako v Praze

Růst cen bytů v Brně za třetí čtvrtletí nijak nezbrzdil a částky, které kupující musí zaplatit za novostavby, se šplhají na úroveň Prahy. Hovoří o tom Asociace brněnských architektů a stavitelů i analýza brněnské developerské společnosti Trikaya. Za jeden metr čtvereční bytu nyní zájemci zaplatí v průměru 124 500 korun, což je o 41 procent více než loni. Byt o velikosti 2+kk tak vychází v průměru na 6,8 milionu korun.

U Kamenného vrchu i lokality u Francouzské ulice, která přibyla později, věří, že se začne stavět v polovině roku 2023. Dohromady jde o více než 400 bytů, tedy vyšší číslo, než si Oliva myslí, že zůstane zájemců v seznamu z roku 2018. I proto chce na jaře spustit nové kolo pro další uchazeče o družstevní byty. Tentokrát s volnějšími pravidly, mimo jiné se posune horní věková hranice z 36 na 45 let.

Brno si od družstevního bydlení slibuje, že bez vlastních nákladů nabídne lidem oproti hypotéce levnější možnost pořízení střechy nad hlavou. Investorem se totiž stane družstvo, které si vezme půjčku a jednotliví nájemníci ji budou splácet. Doba splatnosti podle Olivy bude čtyřicet let. 

„Například u bytu o velikosti 60 metrů čtverečních máme spočítanou cenu na 4,2 milionu korun. Lidé by složili prvotní vklad, který bude nižší než u hypotéky, a pak platili zhruba 15 tisíc měsíčně. To je prakticky na úrovni tržního nájemného,“ dodal Oliva.