Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drahé byty v Brně nezlevní ani koronavirus, poptávka je pořád obrovská

  6:09
Realitní trh sice kvůli koronavirové krizi mírně zamrzl, ani pandemie však nepustí ceny bydlení v Brně a okolí dolů. Na výběr alespoň bude víc pronájmů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Bydlení patří mezi základní potřeby, a tak mají makléři podobně jako třeba advokáti výjimku a v časech koronaviru mohou pracovat.

I přes aktuální potíže s prohlídkami, kdy se část prodávajících i zájemců bojí nákazy, hlásí, že navzdory očekávání řady lidí realitní trh na jižní Moravě žádné obří výkyvy nezaznamená. V Brně a okolí je poptávka po nemovitostech tak obrovská, že se maximálně zastaví její růst, pokles ale očekávat nelze.

Reality.iDNES.cz - nabídka nemovitostí

A stejné je to s cenami. „Poptávka tak výrazně převyšuje nabídku, že pro snižování není prostor. Navíc se už ozývají investoři, kteří přišli o spoustu peněz v akciích či bitcoinech a hledají něco stabilnějšího, což jim nemovitosti zaručují,“ popisuje ředitel kanceláře Re/Max Magnum Brno Miloš Kesler.

Podobně to vidí i Pavel Kostrhun z brněnské Renč – reality. „Lidí je v aglomeraci hodně a bytů v širším centru méně. Není to ani tak, že by majitelé nemohli prodat. Naše kancelář za poslední dva týdny zálohovala asi čtyři nemovitosti a všechno to byli klienti, kteří přišli s připravenými penězi bez hypotéky a jejich názor byl jasný – raději koupíme, než bude dráž,“ líčí Kostrhun.

Ani podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy nedojde k razantnímu poklesu cen nemovitostí. Pokud nějaký vůbec nastane, bude se po přechodnou dobu týkat spíše hůře situovaných objektů v méně atraktivních lokalitách a půjde maximálně o jednotky, nanejvýš deset procent.

Prodej v rouškách, ale neklesá

Realitní trh totiž navzdory epidemii žije dál. Aktuálně prohlídky vypadají tak, že makléři i jejich klienti jsou vybavení rouškami i rukavicemi a dodržují rozestupy. Podle Kostrhuna frekvence návštěv nemovitostí klesla na polovinu, možná třetinu obvyklého stavu. Část lidí navíc odkládá hypotéky kvůli nejistotě v zaměstnání. Přesto prodeje bydlení jedou v „setrvačnosti“.

Když Re/Max Delux Brno dalo do nabídky byt 3+1 v paneláku, ozvalo se 20 lidí a jen dva nedorazili z důvodu pandemie. Podle majitele kanceláře Tomáše Šimka se v takových případech jedná spíš o starší lidi.

„Ale nepřipadá mi, že by zájem odezníval. Když někdo potřebuje koupit, prodat, tak to udělá, lidé bydlet potřebují. Nemovitostí je nedostatek. Když to přeženu – i kdyby nám odpadlo 50 procent kupujících, tak to fakticky na trhu neudělá nic. Protože jich stále zůstane víc než nemovitostí k prodeji,“ říká rázně.

Předjímat, kam se realitní trh posune v dlouhodobějším horizontu, však nikdo nechce. Podle Keslera záleží hlavně na tom, jak se udrží ekonomika a spotřeba domácností.

Ceny bytů strmě rostou, na jihu Moravy vylétly od roku 2000 na šestinásobek

Z jeho pohledu je nicméně investice do nemovitostí v Brně daleko bezpečnější než v Praze a jde o poměrně bezpečný a výnosový vklad oproti jiným způsobům. „Předpokládám proto, že chuť investovat do zdejších nemovitostí zůstane. Navíc v Brně jsou ve velké míře zastoupené technologické firmy, kterých se případná finanční krize nedotkne,“ má jasno.

Podstatná část klientů dokonce počítá s tím, že kvůli pandemii přijde velká inflace, a tak hodlá uložit peníze do nemovitostí dřív, než koruna ztratí hodnotu.

„Stát se to může, ale neočekávám, že to bude mít celoplošný dopad. Když byla krize před deseti lety, tak ceny v Brně neklesly, ale v okrajových lokalitách šly mírně dolů, třeba o deset dvacet procent, záleželo na kvalitě nemovitosti. A kdyby přišla velká hospodářská evropská krize teď, na cenách bydlení by se to projevilo třeba za rok až tři, rozhodně to není otázka letošního dubna nebo května,“ poukazuje Kostrhun.

Boom pronájmů. Ceny jdou dolů

Poměrně rychle nicméně přibývají nabídky k pronájmu. Do března byly pěkné byty v Brně pronajaté do dvou až pěti dnů, což už dnes neplatí.

„Lidé mají strach ze ztráty zaměstnání či snížení platu a odkládají rozhodnutí o novém bydlení třeba o měsíc či dva. Tím pádem se výběr pronájmů zvětšuje, ale spíš se vracíme do nějakého přirozeného stavu, protože v Brně byla nabídka minimální,“ podotýká Kostrhun.

Brněnské společnosti Bravic reality, která se specializuje na dlouhodobé pronájmy od roku 2003, poptávka klesla o 70 procent. A v posledních dvou týdnech se u většiny pronájmů snižovala cena o deset až patnáct procent.

Trh ovlivnily i volné byty, které majitelé využívali přes Airbnb. „Zvýšila se nabídka malých bytů a to je jeden z faktorů snižování cen u pronájmů. Druhý samozřejmě snížení poptávky,“ shrnuje jednatelka Bravic reality Lenka Bednářová.

Kesler každopádně zdůrazňuje podstatný faktor, který dělá rozdíl proti Praze – velkou část nájemníků v Brně tvoří studenti a zaměstnanci technologických firem.

„Airbnb se zde proto ve větší míře neuchytilo, takže výrazný propad z tohoto pohledu Brno nezaznamenalo. Co se Prahy týče, tak podle mě reálně hrozí, že řada investorů do nemovitostí přesune své portfolio z hlavního města sem,“ míní.

Podaří se udat každou chatu v nabídce

Ještě větší poptávku než dosud očekávají odborníci z realitního trhu u chat a chalup. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru totiž Češi už počítají s nulovými či výrazně omezenými možnostmi na vycestování do ciziny. Tuzemská turistická sezona tak podle všeho zažije extrémně silný ročník.

Například podle šéfa společnosti Bezrealitky.cz Hendrika Meyera bude zájem o pronájem českých rekreačních objektů vyšší až desetinásobně proti předchozímu roku. „Majitelé již v minulých letech dosahovali rekordní obsazenosti i zisků. Vznikla celá řada menších objektů, určených pro pronájem turistům, často na velkých pozemcích kolem tradičních rodinných chalup. Letos se zřejmě pronajme vše, co se dostane do nabídky,“ odhaduje Meyer.

Očekává, že ještě před hlavní sezonou se nabídka pronájmů chat a chalup rozroste o stovky objektů. „V době ekonomické nejistoty může být alespoň částečný pronájem takového objektu vítaným přivýdělkem,“ upozorňuje Meyer.

A kdo by chtěl chatu nebo chalupu získat přímo do svého vlastnictví, bude muset sáhnout hluboko do kapsy. „Jestliže jsme v minulých dvou třech letech hovořili o tom, že zájem o chaty a chalupy je velký a každým rokem roste, v letošním roce čekáme rekordní poptávku. Již tyto dny se na nás obrací řada zájemců, kteří hledají chalupu ke koupi. Zaznamenali jsme dokonce už první rezervace,“ podotýká mluvčí společnosti Re/Max Tomáš Hejda. Prioritou jsou podle něj chalupy po rekonstrukci, s pozemkem, ideálně mimo hlavní zástavbu obce.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...