Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dostavba Dukovan pozvedne celý skomírající region, spočítali experti

  6:11
Více než tisícovka zaměstnanců přibude po dokončení dvou nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany, přes tři tisíce dělníků se na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny zapojí do výstavby. Všichni musí někde bydlet, využívat veřejnou dopravu, někam chodit na jídlo nebo se bavit. Výstavba tak přinese velké peníze do hospodářsky ohrožené periferie jižní Moravy.
Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Jakub Mertl

Experti z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) poukazují, že na historicky největší českou zakázku není nutné se dívat pouze optikou strategické energetické bezpečnosti státu. Tendr v sobě nepřímými efekty skrývá nemalý potenciál, který pozvedne daný region.

Tím přitom není jen Třebíčsko, kam Dukovany spadají, ale také nemalá část jižní Moravy. Ostatně třeba z Ivančic či Moravského Krumlova je to do elektrárny blíž než právě z Třebíče. „Řadu benefitů je třeba udržet v daném regionu a dlouhodobě je rozvíjet, ať už se týkají školství, zdravotní péče, nebo služeb,“ podotýká ředitel CETA Aleš Rod.

Jedna investovaná koruna prý ve finále může přinést více než tři koruny ekonomického bohatství celé společnosti. „A podle našich výpočtů se 70 procent původní investice vrátí přímo na straně veřejných příjmů,“ hlásí. Jinými slovy, přitečou miliardy na nejrůznějších daních, ať už od firem, či lidí, kteří v místě „otevřou své peněženky“.

Města se připravují na stovky nových obyvatel

Jak navíc upozornilo jihomoravské hejtmanství, Moravský Krumlov a jeho okolí spadá mezi hospodářsky a sociálně ohrožené periferie. „Dostavba jaderné elektrárny je příležitostí pro pozitivní rozvoj území a přímo souvisí se zhodnocením pozitivních i negativních dopadů na zaměstnanost, ekonomiku, dopravní síť a obslužnost, sociální a technickou infrastrukturu, životní prostředí a nabídku veřejných i soukromých služeb,“ líčí mluvčí hejtmanství Alena Knotková.

Zmiňovaný Krumlov už tak připravuje změnu územního plánu kvůli bytové výstavbě a s tím souvisejících škol a školek. Očekává zvýšenou poptávku a chce ji využít. Získá díky tomu i více peněz na daních do rozpočtu. „Řešíme to intenzivně, chystáme se na výkupy pozemků, připravují se i soukromí developeři,“ uvádí starosta pětitisícového městečka Tomáš Třetina (TOP 09).

Jestli postavíte nové bloky elektrárny, chceme i silnici, požadují starostové

Stejně tak s plánovanou investicí, jež zasáhne region, počítají i dvojnásobné Ivančice na Brněnsku. „Pracujeme na dokumentu, který nám řekne, co je ve městě potřeba, když se rozrosteme na dvanáct tisíc obyvatel nebo ještě víc,“ objasňuje tamní starosta Milan Buček (STAN).

Tady už územní plán změnili letos na jaře, tak aby se mohla posílit výstavba bytů, v nichž najde střechu nad hlavou až 1 500 lidí. „Věřím, že se zlepší i komfort a péče v místní nemocnici,“ říká starosta. Především ho však trápí silnice, kterou po cestě do Dukovan při výstavbě ještě víc poničí těžká nákladní auta. Podle svých slov už má ovšem slíbené, že krajští silničáři hlavní tah od Brna do dvou let opraví.

Pomůžou zkušenosti z Francie

Hejtmanství tak obří tendr řeší a připravuje i debaty s mnoha malými vesnicemi, které jsou po regionu rozesety. V příštím roce plánuje ve spolupráci s Vysočinou zpracovat podobnou studii, již nedávno představila organizace CETA. „Naštěstí je na vše relativně hodně času, takže to zvládneme. Na potřebné veřejné investice by měly být snad i dotace z ministerstva pro místní rozvoj. I my jako kraj jsme rovněž ochotní tyto obce podpořit,“ slibuje jihomoravský radní Jiří Hlavenka (Piráti).

Jeho kolega z krajské rady František Lukl (za STAN), jenž je zároveň předsedou Svazu měst a obcí, také vnímá pozitiva, která výstavba může regionu přinést. Teď se ale řeší hlavně obavy, především ze zvýšené dopravy. „Předpokládám, že do konce roku uspořádáme společné jednání,“ vyhlíží Lukl.

Výstavba reaktoru v Dukovanech přinese další miliardy investic i daní, ukázala studie

Kraj navíc už v minulosti navázal spolupráci s francouzským regionem Auvergne-Rhone-Alpes, který má bohaté zkušenosti v soužití jaderného průmyslu a lokální ekonomiky. Zatím si pomáhají v oblasti životního prostředí, vinařství nebo školství a vědy, není vyloučené, že se ale právě kvůli Dukovanům partnerství v budoucnu ještě posílí.

S Dukovany vznikne díra na trhu

A profitovat z toho můžou nejen města díky vyššímu počtu obyvatel a rozvoji místních služeb, ale i firmy, ať už ty přímo místní, nebo ze vzdálenějších koutů jižní Moravy, jako například VF Nuclear z Černé Hory na Blanensku. Ta se dlouhodobě specializuje na výrobu dozimetrů a další měřicí techniky do jaderných elektráren včetně obou českých.

„Naše nabídky už jsme zpracovali všem třem uchazečům o výstavbu bloků v Dukovanech,“ odhaluje obchodní ředitel společnosti Petr Borek. Pokud se oťukávání přetaví ve spolupráci, může to podle něj černohorskému podniku vylepšit tržby až o jednu třetinu.

Podle Roda je zcela jasné, že tak velká investice přinese příležitosti nejen přímo zapojeným firmám, ale také dalším, jimž se díky tomu uvolní trh. „Když pracujete na tak velké zakázce jako stavební podnik, najednou neřešíte rodinné domy, nehlásíte se o jiné zakázky na silnice. Proto se efekt prolévá celou ekonomikou,“ uzavírá.

27. dubna 2021

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...