Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Kvůli opravám zastávek na trati z Brna na Blansko se chystá velká výluka

Už od září musejí cestující na více než rok počítat s částečnou a od poloviny prosince úplnou výlukou na hlavním železničním koridoru z Brna do Blanska. Je potřeba opravit koleje, tunely i mosty. V žalostném stavu jsou také zastávky na této trati.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Běžte s těma protihlukovejma stěnama někam, koncentráku je na světě už dost. :-P

0 0
možnosti
PR

Děkuji panu Körnerovi za podrobnější vysvětlení situace.

Nejsem stavař, jen hloupý elektrikář. V červnu 2016 jsem byl přizván na exkurzi při rekonstrukci tunelu Gletscheras, poblíž stanice Bergün na RhB, která spočívala rozšíření průměru tunelu a vestavbě betonových prefabrikátů po celém obvodu. Práce probíhaly tak, že místo troleje se pověsila kolejnice, a za běžného provozu vlaků cca. od 7.00 do 19:00, se za posuvným ochranným bedněním navrtávalo ostění tunelu pro nálože, tj. mimo průjezdný průřez. V 19:00 se demontovalo jedno kolejové pole a bednění, vložily a odpálily se nálože, odstřelená část se vybagrovala, namontovalo se nové ostění, položila kolej, a ráno už se navrtával nový úsek. Denní postup 3,5m, bez narušení provozu v denní době. Kuriózní bylo, že na po obvodu portálů byla nainstalována košťata, aby umravnila případné cestující, vyklánějící se z oken, dřív než ochranné bednění na přechodu nového a starého ostění. Zkrátka soukromá dráha RhB si spočítala, že nepřetržitá výluka by se jí těžce nevyplatila, a to se tam nejedná o žádný tranzitní koridor.

Na Adamovské trati se nejedná o úzký úzkorozchodný jednokolejný tunel, ale o dvoukolejku, takže jako nestavař opravdu nevidím jediný důvod, proč nezachovat omezený provoz aspoň regionálních vlaků tím, že se při opravě tunelů vždy z jednoho úseku udělá jednokolejka s omezeným denním provozem. A nahradit stanici jednou průjezdnou kolejí snad už nemůže být vůbec žádný problém. Bohužel, jak říkala moje babička, když se nechce, to je horší, než kdyby se nemohlo. Po té roční výluce možná zůstane opravená trať, ale taky zničené silnice v širokém okolí. A ty už asi SŽ opravovat nebude.

Asi před rokem jsem slyšel někde v Praze na SŽ - no jo, ale tam je přece stará ruská reléovka, tam přece při rekonstrukci nebudeme dělat provizorku, to raději zavřeme. A to je celý problém, proč bychom to nezavřeli, když nás to nic nestojí? Na podzim 2018 se stavěl Thales nové elektronické stavědlo v uzlu Linec, nějakých 250 výhybek, tedy podstatně vět

2 0
možnosti
PR

... ší záležitost než Brno hl. n. Zapínání zabralo 16 nočních směn, cestující během dvouleté výstavby nic nepoznali. Když se chce, a hlavně když se musí, tak to jde. Ale u nás toho SŽ musí přibližně stejně, jako ostatní státní úředníci.

Omlouvám se za délku příspěvku, úměrnou míře mé naštvanosti.

2 0
možnosti
JK

J80a70n 82K24ö32r58n27e14r

21. 4. 2021 7:09

I pro pana Roháčka:

Článek cudně zamlčel to, že v Bílovicích se bude stavět "výhybna" (správně odbočka) a celá trať i mezi zastávkami projde generální rekonstrukcí - výměna svršku, trakčního vedení, oprava odvodnění, sanance pěti tunelů, zpevnění skalních svahů, kompletní přestavba čtyř mostů, oprava dalších dvou, oprava všech dalších drobnějších staveb (propustky, opěrné zdi)...

Ono už je to po pětadvaceti letech intenzivního provozu fakt potřeba. Stávající lowcostová podoba nádraží a zastávek je odrazem tehdejších finančních možností i celkového chápání železnice, které se dnes posunulo úplně jinam (o osobních vlacích jedoucích třikrát čtyřikrát za hodinu nikdo neuvažoval ani ve snu).

6 0
možnosti
Foto

Zdálo se mi poněkud přehnané kvůli tomu, co je v článku, dělat výluku vůbec, natož tak dlouhou.

S tímto vysvětlením to už dává smysl. Ostatně, včera jsem jel do Prahy - a jezdí se přes Havlíčkův Brod a jízdní doba se prodloužila na 3 hodiny. No co, to se dá vydržet, ale ten pohled na zničené lesy na Vysočině je velmi smutný.

3 0
možnosti
PR

Další neskutečná ostuda a amatérismus Správy železnic. Kvůli stavbě peronů na rok zavřít trať??? A ve výsledku ještě v Adamově "přiblíží" železnici cestujícím tak, že tam zruší jednu zastávku? Mimochodem, ti odborníci, co tam na té trati před 20 lety stavěli "koridor" bez volně přístupných nástupišť, budou vracet investované náklady jen v nominální hodnotě, nebo včetně inflace?

V Bernu se aktuálně staví POD POVRCHEM současného kolejiště nová stanice pro S-Bahny, cestující na povrchu téměř nic netuší. Obdobným způsobem se poddolovala půlka Zürichu, než tam v roce 2016 otevřeli Durchmesserlinii.

Zásadní problém SŽ je, že jinde si na sebe musí železnice vydělat, nebo prokázat aspoň určitou soběstačnost, proto se snaží za každou cenu zachovat provoz a stavět efektivně. Česká SŽ žije převážně z dotací, a podle toho to taky tak vypadá. Banánová republika uprostřed Evropy.

3 6
možnosti
MV

Žádná zastávka se v Adamově rušit nebude. Stanice Adamov zůstane, kde je (pravda, na nástupiště budete běhat jak veverka nahoru dolů po rampách, ani jedno nebude přístupné úrovňově z nádražní budovy, což je dost sporný nápad, když to řeknui slušně), Adamov zastávka se ze současné podoby změní na ostrovní (mezi kolejemi umístěný) perón zhruba v místech, kde je dnes nástupiště pro směr na Brno.

5 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

Místo přání dostala prodavačka ránu kladivem, další zastřelil falešný prodejce

5. května 2024

Premium Takřka dokonaný mord mladičké prodavačky v brněnském obchodě s moukou se v roce 1909 odehrál na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

Jeden z mých nejlepších zápasů, zářil Mrkva. Veterán na MS pojede poprvé

12. května 2024  21:13

Jeden ze svých nejlepších výkonů v reprezentaci si brankář národního týmu házenkářů nachystal pro...

Láska dvou princů dětskou sexualitu nezmění, říká psycholožka o queer pohádce

12. května 2024

Premium Brněnské Divadlo Polárka uvádí první queer pohádku na profesionálním jevišti. Podle psycholožky...

Nehoda auta s motocyklem uzavřela dálnici D2 před Brnem, motorkář je zraněný

12. května 2024  15:37,  aktualizováno  15:55

Střet osobního vozu s motocyklem uzavřel dálnici D2 těsně u Brna ve směru do města. Nehoda se stala...

Hladký si splnil sen. A Euro? Budu ho komentovat v televizi, říká brankář

12. května 2024

Premium V anglickém Ipswichi poznal brankář Václav Hladký, jaké to je být obdivovaným hrdinou v kolébce...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...