Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva kamarádi z Brna vaří odmala. Pronajatý byt proměňují v restauraci

  9:32
Ve světě už běžná záležitost, v Česku se pomalu rozjíždí: bytové restaurace. Přijdete na večeři, kterou uvaří pan nebo paní domácí, zaplatíte za suroviny a poznáte pár nových lidí. V Brně teď na podobné večery zve Debut.
Bytovou restauraci Debut provozují dva kamarádi v brněnské Gorkého ulici.

Bytovou restauraci Debut provozují dva kamarádi v brněnské Gorkého ulici. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Prvorepublikový dům v centru Brna. Zvoním. "Vy jdete ke klukům na večeři, že jo? Já jim moc fandím," říká starší paní, kterou na schodech potkávám a směruje mě do druhého patra.

Ocitám se v prostorném, stroze vybaveném bytě. V jedné místnosti tři stoly a dvanáct židlí, v druhé dva sporáky, obří stůl – a gauč. Na zdech visí obrazy od brněnského malíře Vladimíra Kokolii.

Jak vypadá menu v Debutu

Pstruh na masle s bramborovou kaší.
Pečená kachna s červeným zelím s povidly, bramborový knedlík.
Tradiční českou kuchyni zastupuje koprová omáčka.
Hosté si mohou pochutnat i na chřestu.

Zobrazit fotogalerii

Když vaří Vladimír

1. Ztracené vejce se salátkem a domácí bagetou

2. Rukolový krém s krutony

3. Roastbeef s aioli a baby špenátem

Když vaří Joža

1. Pečená paprika s kozím sýrem

2. Boeuf bourguignon

3. Creme caramel

A pod nimi sedí jeho syn, taky Vladimír. Jsme v Debutu. Prvním místě na jihu Moravy, které se dá popsat jako bytová restaurace. Tedy v místě, kde vám uvaří domácí pán nebo paní, vy zaplatíte za suroviny a užíváte si intimního prostředí pro pár předem nahlášených hostů.

Ačkoliv zakladatelé Debutu, třicetiletý designér Vladimír Kokolia a šestadvacetiletý programátor Josef Skládanka, se označení bytová restaurace zuby nehty brání.

"Oba rádi vaříme a často jsme dělali večírky spojené s jídlem pro přátele. Časem jich bylo víc a víc, a já mám třeba doma tři malé děti, takže nebylo vždy únosné pořádat setkání tam," popisuje Kokolia.

Pronajali si byt u Úvozu a splnili si sen. "Debut samozřejmě není opravdová restaurace. Náš záměr je pořádat občasné zážitkové, kulinářské večery pro uzavřený okruh hostů. Přátele, ale klidně i přátele přátel," dodává.

Na večerech nechtějí vydělávat, jen splatit náklady, tedy suroviny a nájem. "Jako když vám domů přijdou kamarádi a vy jim řeknete: Přispějte mi na toho humra," vysvětluje Kokolia, že Debut bude jen jejich občasný koníček, ne zdroj obživy.

"Samozřejmě se nevyhýbáme zodpovědnosti vůči úřadům a zákonům, takže hledáme cestu, jak nic nezanedbat," dodává, že uvažuje o založení občanského sdružení či zřízení živnosti.

Otevírací doba? To tu není

Debut nemá stálé menu, pořádají tu dva večery týdně. Jednou vaří Kokolia, jednou Skládanka (nazývají se i na webu familiérně Vladimír a Joža). Každé místo u stolu je třeba předem rezervovat, minimálně musí přijít šest hostů, strop je dvanáct.

Cena za večer (v níž je zahrnuto jídlo, víno a voda) je okolo dvou až tří set korun, podle ceny surovin, které zrovna potřebují.

Co je bytová restaurace

Ve vlastních domech je provozují kulinářští nadšenci – většinou amatéři. Připraví menu, rozešlou nabídku okruhu zájemců a ti nejrychlejší pak s hostiteli usednou ke stolu.

Bytové restaurace už jsou ve světě běžné, třeba na Kubě fungují takzvané paladares už skoro dvacet let.

Asi nejznámější česká bytová restaurace Na Faře je otevřena od září 2012 v Kmetiněvsi, malé vesnici na Podřipsku.

Jak to funguje

Termín konání večera i menu Debut zveřejní na www.byt-debut.cz i na facebookovém profilu. Zájemci si rezervují místo přes formulář na internetu (minimální počet účastníků je šest, maximální dvanáct). On-line rezervace se uzavírá dva dny před konáním, poté se místo rezervuje telefonicky. Večer na Gorkého 50 začíná v 19 hodin, trvá zpravidla do 22 hodin.

A proč to tedy vlastně dělají, když není cílem vydělat? "Baví nás vařit. A poznávat nové lidi. Nejsme nějaká seznamka, ale už první večery nás překvapily tím, jací lidé se tu sešli a jak to bylo fajn," shrnuje Kokolia.

První večer byl minulý týden. "A byl super. Přerostl v neplánovanou degustaci vína, sešlo se deset mladých lidí, co se předem neznali, ale hned si sedli, automaticky opadly veškeré formální přetvářky," vzpomíná Skládanka.

Večer nějak zásadně nemoderují, ale čas na hovor s hosty si najít chtějí. "A vymýšlím i program, třeba mám kamarádku, co skvěle praží kávu, to bych rád propojil," říká Kokolia.

U nás doma vaří chlapi

Kde vlastně vzali kuchařské ostruhy a odvahu kuchtit pro dvanáct zvědavých lidí? Oba vaří, v Česku ještě pořád trochu netypicky, odmala. "U nás doma vždycky vařili muži, byl jsem od dětství zvyklý pomáhat tatínkovi. A přeneslo se to do role, že teď vařím já," říká Skládanka.

Kokolia to z legrace nazývá jako společnou posedlost. "Já si v patnácti místo stěžování si na domácí jídlo zkusil uvařit svoje a zjistil jsem, že mi to chutná víc, že chci experimentovat. A máma byla tak tolerantní, že se neurazila, a naopak mě podpořila. A pak jsem zjistil, že vzdálený příbuzný byl kuchař v Bílém domě, takže možná nějaké kuchařské geny v krvi mám," směje se a ukazuje na kuchařku na parapetu – je to ona, podle ní se v Bílém domě vařilo a je k nahlédnutí i tady.

V Debutu budou vařit všechno. "To mi přijde nejzábavnější. Nejsme třeba mexická restaurace. Nevaříme mexicky a nejsme ani restaurace. Chci vařit všecko, třeba se těším na vietnamské menu, které teď tři měsíce piluji a zakončil jsem to návštěvou u vietnamské paní z Vyškova, která zkontrolovala, zda vařím dobře a pokud možno autenticky. Jindy uvařím italské jídlo. Nebudeme se svazovat," popisuje Kokolia. Řeší jen suroviny, ty chce kvalitní.

Pro jeho kolegu je vzorem francouzská kuchyně. "Zvu na boeuf bourguignon! A moje menu snů jsou ryby, konečně mám důvod koupit obrovskou kambalu," raduje se Skládanka.

Jednou z nejtěžších věcí do začátku, shodují se oba, bylo sehnat vhodný byt. "Majitelka domu nám vyšla velice vstříc, v podstatě kdekoliv jinde jsme byli lidem podezřelí. Mysleli, že chceme pořádat bujaré pitky nebo točit pornografii," směje se Kokolia.

V Debutu budou večery zhruba do dvaadvacáté hodiny – i s ohledem na noční klid.

A proč si vlastně nezaložili normální restauraci? "Kdybychom chtěli restauraci, máme ji. Ale já nechci vařit denně dvanáct hodin, je to prostě koníček," říká Skládanka.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...