Sobota 29. ledna 2022, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 29. ledna 2022 Zdislava

Český barman kombinuje chuti, kterým jiní nedají šanci. Oslnil i Ramsayho

  12:38
Interiér přepychového hotelu Capella v Bangkoku se ani vzdáleně nepodobá koktejlovému baru v Břeclavi. Nezasvěcený člověk by mohl říct, že tato dvě místa spolu nemají vůbec nic společného. To by se ale mýlil, spojuje je totiž William Pravda, barman z Česka patřící mezi špičku ve svém oboru.

William Pravda pochází z Valtic, barmanský sen si ale začal plnit v Praze. Když mu začala být malá, přemístil se nejdřív do Velké Británie a později do Singapuru a thajského Bangkoku. | foto: archiv Williama Pravdy

Než se rodák z Valtic vypracoval ke slavnému pětihvězdičkovému baru Manhattan v Singapuru nebo třeba ke spolupráci se šéfkuchařem Gordonem Ramsaym, musel ujít dlouhou cestu. 

„Poprvé jsem míchal koktejly v Břeclavi, v té době jsem ještě chodil na gympl a postupem času jsem bar i chvíli řídil,“ popisuje Pravda své začátky.

Bylo to ale až hlavní město Česka, kde se zrodila jeho vášeň pro práci. „Barmanství jsem začal brát vážně, když mi bylo tak 28 a pracoval jsem v Praze ve Zlatém stromu,“ vypráví.

O různých druzích alkoholu, složení drinků, jejich přípravě a historii si začal hledat více informací a postupně to bylo to jediné, o čem se spolu s přáteli bavil.

„Jakoukoli lahev vezmu do ruky, chci o ní vědět všechno. Tím, že mám větší přehled, mě napadají kombinace chutí, kterým by ostatní ani nedali šanci,“ vysvětluje.

Není týden, kdy by nepil

Pravda ale nerad dlouho zůstává na jednom místě. Prahu postupně vyměnil za Londýn a ten zase za Wales. „Rád se stěhuji. Po třech čtyřech letech, kdy se nikam nepřesouvám, se začnu nudit. Nedělá mi problém sbalit se do jednoho kufru a prostě odejít,“ podotýká.

I když začátky mimo Česko nebyly jednoduché, na časy na západě Velké Británie vzpomíná nejraději. 

„Kdybych chtěl někde zestárnout, tak je to Wales, a to jenom kvůli lidem. Nikdo tam neřeší, jaké má člověk postavení nebo kolik vydělává, a všichni jsou tam přirození. Třeba nikdy v životě mě víc lidí neobjalo než ve Walesu,“ říká a popíjí drink. „Není týden, kdy bych nepil. Barmani musí mít pozitivní vztah k alkoholu. Ale nic se nesmí přehánět,“ směje se.

Postupem času se Pravda díky nabídce kamaráda dostal až do Singapuru, do jednoho z podniků slavného kuchaře Gordona Ramsayho. Když ho poprvé z práce kontaktovali, zavěsil. „Byl jsem prý první člověk, kdo to kdy udělal. Měl jsem ale zrovna v tu chvíli meeting,“ líčí se smíchem.

Spolu se svým týmem se může pyšnit nejúspěšnějším nápojovým menu z celé Ramsay Group. „Vytvořil jsem koktejly, které se hodí k určitým jídlům. Třeba k fish and chips jsem namíchal drink s octem. Udělal jsem i koktejl z negroni, který vypadal přesně jako zmrzlina, měl i stejnou texturu, a dokonce jsme ho točili z podobného přístroje, jako jsou ty zmrzlinové,“ rozvádí. 

Za zmínku stojí i to, že jako pravý český rodák zavedl v síti restaurací Ramsayho Plzeňský Prazdroj. „Práce pod Ramsaym byla skvělá. I když ho lidé z televize znají jako nerváka, je obrovský profesionál a mám k němu velký respekt,“ hodnotí nadřízeného, který je známý svými reality show o vaření.

České přání v Singapuru

Dnes najdete Pravdu v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku, čtvrtém nejlepším na celém světě. Ceny pokojů se zde pohybují okolo deseti tisíc korun za noc. Je zde na pozici beverage manažera, jinými slovy řídí celý bar resortu v thajské metropoli a podílel se i na navržení jeho interiéru. 

Jak už je však u něj zvykem, dlouho v Bangkoku nezůstane. Míří do Vietnamu zřizovat bar v nové pobočce sítě Capella.

Nabídku ve svém menu přizpůsobuje místu, kde se zrovna nachází. V Singapuru preferují více osvěžující drinky před sladkými a něco jako svařák tam připadá v úvahu pouze pro západní turisty. 

„Co nás dělá mezinárodně úspěšné, není to, jak dokážeme změnit místo, ale to, jak se mu dokážeme přizpůsobit,“ zdůrazňuje. Barman má být podle něj nejšťastnější, když může na žádost hosta změnit recepturu koktejlu. V ten moment může zákazníka nejlépe poznat.

Za barovým pultem toho už prožil mnoho. „Míchal jsem drink pro Anthonyho Hopkinse, řešil jsem, jak z baru dostat obrovského hada, ale nejraději vzpomínám na to, když jsem v Singapuru měnil bečku českého piva a viděl jsem, jak je na ní fixou napsané narozeninové přání v češtině. Ten sud někdo dostal na narozeniny v Česku a pak se náhodou dostal až do Asie, kde zrovna ten den pracoval za barem Čech,“ loučí se svou oblíbenou historkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Skandál z fotbalové ligy: vsadil si, že dostane žlutou kartu. A vyhrál!

Premium Pro ligového fotbalistu to vypadá docela snadno. Vběhnete na hřiště a za pár minut máte vyděláno. Stačí maličkost –...

Rektorka Nerudová doporučila nástupci rezignovat kvůli vědecké kauze

Končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci....

Miliardář a basketbalový fanatik z Izraele: Pro začátek z Brna udělám Nymburk

Premium Desítky let vedl tým svého srdce ve své zemi. Bývalý spolumajitel Hapoelu Tel Aviv, sedmdesátiletý izraelský...

Lidé se dočkali. Družstevní byty po dvaceti letech získají bez doplatku

Brno bezplatně převede lidem družstevní byty, které byly vybudovány před více než dvaceti lety za podpory státu. Dnes o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Adamov je během výluky bez kolejí, tunely vyrazil čistit stroj Barbucha

Před šesti týdny zmizely ze železničního koridoru mezi Brnem a Blanskem vlaky, osiřelým místem však rozhodně není....

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Brněnskou vilu krále plísňových džínů Hošny přestavují na kanceláře

Proslavil se jako producent filmu Trhala fialky dynamitem, provozoval několik hudebních klubů v Brně a před jeho...

Kosmičtí inženýři dostanou vzdělání v Brně. Jde o první takový obor v Česku

Brněnské Vysoké učení technické (VUT) nabídne od podzimu zcela nový obor, který ještě v České republice nikde není....

Rektorka Nerudová doporučila nástupci rezignovat kvůli vědecké kauze

Končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci....

Zloděj kradl kasičku přímo před kamerou, policii nejdříve nikdo nevolal

Hned dvě kamery zachytily muže, jak v brněnském nákupním centru poblíž brněnského hlavní nádraží krade kasičku s...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Za*raný zpátečnický příběh, opřel se Dinklage do Disney kvůli Sněhurce

Plán natočit novou verzi Sněhurky a sedmi trpaslíků příliš nepotěšil amerického herce Petera Dinklage. Obvinil...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...