Se solí je to jako s ohněm. Je dobrý sluha, ale špatný pán. Podle lékařů je slaná chuť stejně podmanivá jako ta sladká a člověk se na ní může stát závislým. Proto se snažte solit rozumně.
Přebytek soli může ve vašem těle udělat pořádnou paseku – zvýší krevní tlak, přivodí obezitu, padání vlasů, srdeční obtíže či ledvinové potíže. Při normální konzumaci soli si hezky vyčistíte tělo, zocelíte svaly i nervový systém. Tady je sedm druhů soli, které byste měli znát.
1. Mořská sůl
Jak vypadá: Může být jemně mletá nebo hrubozrnná. Její hlavní předností je velký obsah manganu, jódu a dalších minerálů, jako je třeba hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo.
Konzumace: Nejlepší je, když si sůl koupíte už namletou s bylinkami. Výborně okoření například pečené brambory či zeleninu.
Krása a zdraví: Víte o tom, že konzumace mořské soli prospěje vašemu chrupu? Bělí a posiluje zuby a odbourává „špatný dech“.
Náš tip: Máte problémy se zuby či dásněmi? Smíchejte jednu čajovou lžičku ve sklenici vody. Výsledným roztokem si vyplachujte ústa (nejlépe po čištění zubů). Předejdete tak zubním kazům!