Festival jídla zaplní areál minigolfu v Jurkovičově aleji. Ambice mají pořadatelé veliké, chtějí založit novou tradici.
"Akce spojené s jídlem jsou velmi oblíbené a Luhačovice něco takového potřebovaly už dávno," řekl jeden z pořadatelů a marketingový ředitel hotelu Augustiniánský dům Roman Taťák. "Naprostá většina akcí, které tady dosud byly, se týkala kultury. Chtěli jsme udělat i něco jiného."
Proto pět hotelů spojených do Resortu Luhačovice připravilo festival jídla. Každý ze šéfkuchařů měl přitom volnou ruku, uvaří to, o čem si myslí, že nejvíc zaujme.
V kuchyni hotelu Vega vsadili mimo jiné i na stále oblíbenější pojídání hmyzu. "Nečekám, že si člověk dá místo řízku deset deka kobylek, ale za ochutnání to stojí," vysvětlil šéfkuchař Vegy Martin Žočka.
Sám hmyz ochutnal a tvrdí, že je to potravina budoucnosti. "Nemůžu říct, že bych to vyhledával, a přiznávám, že jsem musel překonat odpor, ale skutečně to nechutná špatně," ujistil.
Kdo vyhraje souboj restaurací?
Festival nebude jen přehlídkou jídel, ale i hodně vyostřeným závodem šéfkuchařů. O tom, který z nich si odnese titul Nejlepší hotelová restaurace Resortu Luhačovice pro tento rok, rozhodnou sami návštěvníci svými hlasovacími lístky.
Mezi soutěžními specialitami tak pro jistotu bude i téměř klasická valašská kuchyně, třeba halušky se zakysanou smetanou a teplým lesním ovocem nebo pečené selátko se zelníky.
Luhačovice jsou proslulé jako lázeňské město, organizátoři festivalu ho však chtějí ukázat i jinak.
"Je to plnohodnotná turistická oblast, nabízí unikátní přírodu v okolí a zároveň veškeré zázemí ubytovací a stravovací," řekl Taťák.
Kromě jídla připravili i doprovodný program, ve kterém se budou ochutnávat výrobky firem z regionu nebo se zájemci naučí, jak připravit nejlepší ústřice.