Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Ústí začíná vyrábět nový pivovar. První várka půjde do kanálu

  14:23
Ústecký kraj zažívá boom minipivovarů. V tomto týdnu zatápí pod varnými kotli další z nich. Vznikl z ústecké hospody Na Rychtě a brány prvním hostům otevře 9. října. To první várka právě dozraje ve sklepích.

Sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn bude varny obsluhovat přímo v restauraci. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

"Tento týden uvaříme zkušební várku na prověření funkčnosti zařízení. Tu hosté neochutnají, ta se, lidově řečeno, spláchne do záchodu," popsal rozjezd pivovaru majitel Martin Prachař.

Už přes rok přestavuje druhou nejstarší restauraci v Ústí nad Labem - Na Rychtě. Dům v centru města prošel zásadní rekonstrukcí, která se snažila udržet historický ráz hostince známého před válkou jako U Hüblů a pak U Mádrů.

Nová pivnice pojme se zahrádkou přes 200 hostů. K tomu patří hotel s 27 lůžky. Rekonstrukci v ceně zhruba 50 milionů korun z poloviny kryly dotace EU.

Je to už pátý minipivovar v Ústeckém kraji. Po dvaceti letech, kdy v severočeských městech pivovary hromadně zanikaly, se tak situace začala konečně obracet.

"Je to důsledek slučování pivovarů pod hlavičkou nadnárodních řetězců. Jejich kroky vedou k unifikaci chuti piv. V jednom pivovaru se vyrábí piva různých značek a značka hraje hlavní roli. Pivu patří až druhé místo," popsal trend mediální konzultant v pivovarnictví Martin Jonáš.

Minipivovar nabídne osmičku i silné speciály

Minipivovary naopak nabízejí piva odlišných chutí. Už teď jich je v republice osmdesát a odborníci odhadují, že jejich počet dále poroste. "Odhaduji, že každý okres by uživil svůj minipivovar," poznamenal Martin Jonáš.

MINIPIVOVARY V KRAJI

Nejstarším minipivovarem v kraji je varnsdorfský Kocour, který uvařil první pivo před dvěma lety.

Kocour letos otvírá novou pivovarskou restauraci a zvýšil kapacitu výroby z tisíce hektolitrů ročně na čtyřnásobek.

Loni v listopadu na Mostecku vzkřísil nový minipivovar značku zaniklého místního pivovaru Kahan.

Minipivovar je i součástí projektu Chrám chmele v Žatci.

Výrobu piva v malém by mohl obnovit i zaniklý pivovar v Děčíně, který se mění v nákupní centrum.

V Litoměřicích radnice hledá investora, který by se ujal uzavřeného pivovaru a otevřel v nm restauraci s minipivovarem.

Minipivovar v Ústí nad Labem nabídne při otevření tři druhy piva. Osmičku, ležák a vícestupňový speciál. Později by měl sortiment rozšířit na pět druhů s řadou příležitostných speciálů.

"U ležáku se s cenou nechceme dostat nad plzeňskou dvanáctku. Předběžně je stanovená na 29 korun. Cena speciálu bude okolo třiceti," poznamenal k cenové politice majitel.

Rychta se chystá ročně uvařit okolo tisíce hektolitrů piva. Všechno bude určeno výhradně pro hosty restaurace. S distribucí do jiných hostinců či do prodejní sítě se nepočítá.

Pivo zatím nemá jméno. Navrhnout ho mohli i čtenáři MF DNES prostřednictvím kuponu. Z návrhů bude vybírat komise už dnes, ale pivovar ho zveřejní až při říjnovém slavnostním otevření.

Rychta připomene historii

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který se společně snažili naplnit v posledních sedmi letech.

"Stále jsme nemohli najít vhodné prostory, až se nabídla možnost koupit Rychtu, hospodu s dlouhou tradicí, které jsme chtěli využít," popsal cestu ke splnění vize Martin Prachař.

Nové ústecké pivo bude zrát v historických sklepeních, hosté ho následně budou popíjet pod klenutými stropy. Výzdoba restaurace má hostům přiblížit atmosféru starých ústeckých hostinců a historii pivovarnického cechu.

"Sháněli jsme historické fotografie místních lokálů, hlavně restaurace U Mádrů. Pohled na ni bude dokonce i motivem nástěnné malby. Na zahrádce bude zdobit stěnu ještě obrovská malba 9 x 3,5 metru s pivovarnickými náměty z dob renesance," přiblížil výzdobu historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který se na ní podílí.

MÁMINA KUCHYNĚ PRO PIVAŘE

sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn.Tvář nové restaurace bude formovat především sládek Jan Rottenborn. Půl století vařil Zlatopramen a Březňák. "Už za doby svého sládkování ve Velkém Březně jsem se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru," říká.

Jaký je rozdíl mezi minipivovarem a velkým pivovarem?

V malé peci lze vše lépe promísit, provařit. Dnes už je málo velkých pivovarů s klasickou technologií. Vše je řízeno počítačem a ten neumí reagovat jako člověk. V malém množství si s pivem můžeme daleko více hrát. Velké pivovary jsou továrny na pivo.

Co to znamená pro konzumenta?

I pivo ve velkých pivovarech je poměrně kvalitní. Ale aby se mohlo stáčet a převážet, tak se trochu šidí. Musí se z něj vytáhnout některé věci, které by zkracovaly trvanlivost. To znamená odstranit kvasnice filtrací. Po filtraci zbude žlutá chmelová voda, to jsou ta takzvaná europiva. My takto prodlužovat trvanlivost nemusíme. Co uvaříme, to se vypije přímo u nás za několik dnů, maximálně týdnů.

Kolik chcete vařit druhů piv?

Máme v plánu až pět, ale na rozjezd chceme nabídnout alespoň tři druhy. Samozřejmě pivař chce mít to svoje pivo, u kterého ví, že když přijde ve čtvrtek, v pátek nebo v neděli, bude pořád stejné. Ale měl by nahlédnout i do jiného korbele. Když sedí u jednoho piva, tak je to taková chuťová degenerace.

Budete experimentovat?

Chceme pořádat řízené degustace pivních speciálů dovezených odjinud. Nabídnout našim zákazníkům i to, co běžně nepijí a co by třeba dřevní pivař ze zásady odmítal. Věřím, že řada lidí by ráda ochutnala belgická či anglická piva. Budou-li nabízené vzorky hostům chutnat, není pro nás problém vyrobit prakticky cokoli.

Minipivovary nabízejí většinou vícestupňové speciály, ale vy plánujete vařit i osmičku...

Je to hlavně pro hosty, kteří přijedou na oběd autem a nechtějí čekat tři hodiny, než z těla odbourají těžký speciál. Když jsem se učil v 60. letech v Plzni, měli tam velmi výbornou osmičku. Chtěl bych ji uvařit, jak si ji z té doby pamatuju. Jako když ve stáři někdo vzpomíná na krupicovou kaši, já mám v chuťově paměti dobrou lehkou osmičku. Ale samozřejmě ležák a speciál pro večerní posezení budeme vařit také.

Autor:

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Topná sezona byla rekordně krátká. Dodávky tepla klesly o desetinu

21. května 2024  13:05

Letošní topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny...

Šance na levnější bydlení končí. Výstavba i hypotéky zvednou ceny, soudí experti

21. května 2024  12:09

Šance koupit bydlení se slevou se pomalu uzavírá. Postupné snižování hypotečních úroků opět...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....