Sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn bude varny obsluhovat přímo v restauraci.

Sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn bude varny obsluhovat přímo v restauraci. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

V Ústí začíná vyrábět nový pivovar. První várka půjde do kanálu

  • 1
Ústecký kraj zažívá boom minipivovarů. V tomto týdnu zatápí pod varnými kotli další z nich. Vznikl z ústecké hospody Na Rychtě a brány prvním hostům otevře 9. října. To první várka právě dozraje ve sklepích.

"Tento týden uvaříme zkušební várku na prověření funkčnosti zařízení. Tu hosté neochutnají, ta se, lidově řečeno, spláchne do záchodu," popsal rozjezd pivovaru majitel Martin Prachař.

Už přes rok přestavuje druhou nejstarší restauraci v Ústí nad Labem - Na Rychtě. Dům v centru města prošel zásadní rekonstrukcí, která se snažila udržet historický ráz hostince známého před válkou jako U Hüblů a pak U Mádrů.

Nová pivnice pojme se zahrádkou přes 200 hostů. K tomu patří hotel s 27 lůžky. Rekonstrukci v ceně zhruba 50 milionů korun z poloviny kryly dotace EU.

Je to už pátý minipivovar v Ústeckém kraji. Po dvaceti letech, kdy v severočeských městech pivovary hromadně zanikaly, se tak situace začala konečně obracet.

"Je to důsledek slučování pivovarů pod hlavičkou nadnárodních řetězců. Jejich kroky vedou k unifikaci chuti piv. V jednom pivovaru se vyrábí piva různých značek a značka hraje hlavní roli. Pivu patří až druhé místo," popsal trend mediální konzultant v pivovarnictví Martin Jonáš.

Minipivovar nabídne osmičku i silné speciály

Minipivovary naopak nabízejí piva odlišných chutí. Už teď jich je v republice osmdesát a odborníci odhadují, že jejich počet dále poroste. "Odhaduji, že každý okres by uživil svůj minipivovar," poznamenal Martin Jonáš.

MINIPIVOVARY V KRAJI

Nejstarším minipivovarem v kraji je varnsdorfský Kocour, který uvařil první pivo před dvěma lety.

Kocour letos otvírá novou pivovarskou restauraci a zvýšil kapacitu výroby z tisíce hektolitrů ročně na čtyřnásobek.

Loni v listopadu na Mostecku vzkřísil nový minipivovar značku zaniklého místního pivovaru Kahan.

Minipivovar je i součástí projektu Chrám chmele v Žatci.

Výrobu piva v malém by mohl obnovit i zaniklý pivovar v Děčíně, který se mění v nákupní centrum.

V Litoměřicích radnice hledá investora, který by se ujal uzavřeného pivovaru a otevřel v nm restauraci s minipivovarem.

Minipivovar v Ústí nad Labem nabídne při otevření tři druhy piva. Osmičku, ležák a vícestupňový speciál. Později by měl sortiment rozšířit na pět druhů s řadou příležitostných speciálů.

"U ležáku se s cenou nechceme dostat nad plzeňskou dvanáctku. Předběžně je stanovená na 29 korun. Cena speciálu bude okolo třiceti," poznamenal k cenové politice majitel.

Rychta se chystá ročně uvařit okolo tisíce hektolitrů piva. Všechno bude určeno výhradně pro hosty restaurace. S distribucí do jiných hostinců či do prodejní sítě se nepočítá.

Pivo zatím nemá jméno. Navrhnout ho mohli i čtenáři MF DNES prostřednictvím kuponu. Z návrhů bude vybírat komise už dnes, ale pivovar ho zveřejní až při říjnovém slavnostním otevření.

Rychta připomene historii

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který se společně snažili naplnit v posledních sedmi letech.

"Stále jsme nemohli najít vhodné prostory, až se nabídla možnost koupit Rychtu, hospodu s dlouhou tradicí, které jsme chtěli využít," popsal cestu ke splnění vize Martin Prachař.

Nové ústecké pivo bude zrát v historických sklepeních, hosté ho následně budou popíjet pod klenutými stropy. Výzdoba restaurace má hostům přiblížit atmosféru starých ústeckých hostinců a historii pivovarnického cechu.

"Sháněli jsme historické fotografie místních lokálů, hlavně restaurace U Mádrů. Pohled na ni bude dokonce i motivem nástěnné malby. Na zahrádce bude zdobit stěnu ještě obrovská malba 9 x 3,5 metru s pivovarnickými náměty z dob renesance," přiblížil výzdobu historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který se na ní podílí.

MÁMINA KUCHYNĚ PRO PIVAŘE

sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn.Tvář nové restaurace bude formovat především sládek Jan Rottenborn. Půl století vařil Zlatopramen a Březňák. "Už za doby svého sládkování ve Velkém Březně jsem se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru," říká.

Jaký je rozdíl mezi minipivovarem a velkým pivovarem?

V malé peci lze vše lépe promísit, provařit. Dnes už je málo velkých pivovarů s klasickou technologií. Vše je řízeno počítačem a ten neumí reagovat jako člověk. V malém množství si s pivem můžeme daleko více hrát. Velké pivovary jsou továrny na pivo.

Co to znamená pro konzumenta?

I pivo ve velkých pivovarech je poměrně kvalitní. Ale aby se mohlo stáčet a převážet, tak se trochu šidí. Musí se z něj vytáhnout některé věci, které by zkracovaly trvanlivost. To znamená odstranit kvasnice filtrací. Po filtraci zbude žlutá chmelová voda, to jsou ta takzvaná europiva. My takto prodlužovat trvanlivost nemusíme. Co uvaříme, to se vypije přímo u nás za několik dnů, maximálně týdnů.

Kolik chcete vařit druhů piv?

Máme v plánu až pět, ale na rozjezd chceme nabídnout alespoň tři druhy. Samozřejmě pivař chce mít to svoje pivo, u kterého ví, že když přijde ve čtvrtek, v pátek nebo v neděli, bude pořád stejné. Ale měl by nahlédnout i do jiného korbele. Když sedí u jednoho piva, tak je to taková chuťová degenerace.

Budete experimentovat?

Chceme pořádat řízené degustace pivních speciálů dovezených odjinud. Nabídnout našim zákazníkům i to, co běžně nepijí a co by třeba dřevní pivař ze zásady odmítal. Věřím, že řada lidí by ráda ochutnala belgická či anglická piva. Budou-li nabízené vzorky hostům chutnat, není pro nás problém vyrobit prakticky cokoli.

Minipivovary nabízejí většinou vícestupňové speciály, ale vy plánujete vařit i osmičku...

Je to hlavně pro hosty, kteří přijedou na oběd autem a nechtějí čekat tři hodiny, než z těla odbourají těžký speciál. Když jsem se učil v 60. letech v Plzni, měli tam velmi výbornou osmičku. Chtěl bych ji uvařit, jak si ji z té doby pamatuju. Jako když ve stáři někdo vzpomíná na krupicovou kaši, já mám v chuťově paměti dobrou lehkou osmičku. Ale samozřejmě ležák a speciál pro večerní posezení budeme vařit také.