Ministr zemědělství Ivan Fuksa představil záměr prodávat vítězné produkty projektu Regionální potravina na českých pumpách. "Chceme, aby Regionální potravina byla k dostání v síti čerpacích stanic. Ale ne v celé síti, pouze v určitém regionu," uvedl Fuksa. Ministerstvo v současnosti připravuje jednání s provozovateli stanic.
"Je to lákadlo, pro turisty, aby když jedou okolo zaregistrovali, že něco takového vůbec je. Potom si to budou pamatovat a potom třeba budou jezdit už přímo za tím výrobcem," dodal Fuksa.
Regionální potravina je nový projekt ministerstva zemědělství, jehož cílem je podpořit místní výrobce. V prvním ročníku projektu získalo ocenění a právo užívat známku Regionální potravina 71 výrobků z 13 krajů. Do soutěže se přihlásilo celkem 943 produktů. Ministerstvo vyčlenilo na propagaci vítězů 50 milionů korun.
Hlavním kriteriem udělení ocenění je místní původ základních surovin. Proto také mezi oceněnými není žádný pražský výrobek. "V Praze není žádná zemědělská výroba," vysvětlil Fuksa.
Do supermarketů výrobci nemíří
Cílem projektu je rovněž pomoci výrobcům prosadit se na trhu. Řada produktů se totiž vyrábí v příliš malém množství a pro obchodní řetězce tak nejsou atraktivní. Vedle čerpacích stanic tak budou výrobky k dostání hlavně v menších obchodech.
"Díky Regionální potravině můžou regionální výrobci vytvářet svoje prodejní místa v regionu, kde budou moci výrobky nabízet a prodávat," popsal hlavní výhody obchodní ředitel oceněné zmrzliny Pimko Adolf Adam.
Další oceněný, Martin Fiala z řeznictví a uzenářství Fiala Milovice, uvedl, že jeho firma své výrobky prodává z osmdesáti procent ve vlastních prodejnách. "Pak také po různých vesnicích, kde nejsou supermarkety. Vzhledem k cenám za logistiku do supermarketů dodávat nemůžeme. Na to jsme příliš malí," dodal Fiala.