Přibude nová značka pro kvalitní české potraviny. Sjednotí ty regionální

aktualizováno 
V záplavě log, které mají upozornit na kvalitní české výrobky, přibude další - Regionální potravina. Ministerstvo zemědělství tak chce označovat výrobky, které budou zaručovat místní jedinečnost a domácí kvalitu, a sjednotit tak jednotlivé regionální značky potravin.

Nové logo Regionální potravina. | foto: Ministerstvo zemědělství

Aby mohly domácí potraviny toto označení používat, musí zvítězit v krajských soutěžích o nejlepší místní produkt. "Již koncem léta by se tak na trhu měly objevit první výrobky označené touto novou novou značkou," říká ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.

Nové označení má podle ministerstva podporovat a propagovat malé a střední potravinářské výrobce i regiony původu potravin. "V současnosti je náš trh zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě," uvádí se na webu MZe www.regionalnipotravina.cz. Místní potraviny mohou mít kontrolní inspekce i spotřebitele mnohem lépe na očích. To podle ministerstva vede k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých výrobků na vysoké úrovni.

Logo má sjednotit místní výrobce

Soutěže regionálních potravin již několik let ve většině krajů pořádají Krajské a Regionální Agrární komory a místní samosprávy. Na jihu Moravy se například uděluje ocenění Zlatá chuť, ve Zlínském kraji Perla Zlínska, v jižních Čechách Chutná hezky Jihočesky. Jednotlivá regionální loga oceňující kvalitní výrobky najdete ZDE.

Společné sjednocující logo však místním výrobkům stále chybělo. Značku Regionální potravina udělí vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo po dobu čtyř let.

"První potraviny a zemědělské výrobky označené regionálním logem by měly být veřejnosti představeny koncem srpna na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích," oznámil Jiří Felčárek z Agrární komory.

70 procent surovin musí být domácího původu

O udělení označení Regionální potravina se budou moci ucházet pouze produkty vyrobené z pro daný region tradičních surovin, z nichž 70 procent musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných a na trhu dostupných potravin.

Již od roku 2003 je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům národní značka kvality Klasa. Podle údaje z března bylo nositeli označení přes 1 300 výrobků od téměř 230 firem. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Pošlete fotku svého nejlepšího místa pro relaxaci a vyhrajte infrasaunu

Nejkrásnějším relaxačním místem jsou pro mě hory, které mě nabíjí svou silou,...

Na konci listopadu jsme vyhlásili soutěž o nejlepší místo, kde nejraději relaxujete. Z desítek fotografií, které jste...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz