Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští zákazníci občas zírají, k zákuskům po francouzsku je třeba se projíst

  11:42
Říká, že dorty je tak trošku posedlá a k pečení tíhla ještě předtím, než si sama dokázala přečíst recepty. Při studiu cukrařiny však zjistila, že na tuzemských středních školách se využívají nekvalitní suroviny a chemické náhražky, a tak se vydala čerpat zkušenosti do ciziny. Dnes má v centru Brna francouzskou butikovou cukrárnu, která v dubnu oslaví tři roky a od těch českých se v mnohém liší.
Tereza Pachtová čerpala zkušenosti ve Francii a na chvíli také v Anglii. Nyní...

Tereza Pachtová čerpala zkušenosti ve Francii a na chvíli také v Anglii. Nyní má v centru Brna francouzskou butikovou cukrárnu Future Sailors. | foto: Future Sailors

„Přirovnávám to k tomu, když jdete do klenotnictví a z vitríny si vybíráte hezké šperky. Francouzská cukrárna je v tomto podobná, akorát si vybíráte zákusky, které si pak odnesete s sebou, třeba na oslavu. Jsou složité a promyšlené, měly by být krásné na pohled i dobře chutnat,“ říká Tereza Pachtová z cukrárny Future Sailors sídlící v brněnské ulici Rumiště.

Mezi vášně osmadvacetileté brněnské rodačky patří nevšední párování chutí, které u českých zákazníků mohou vyžadovat trošku odvahy. V poslední době si velmi oblíbila květinové příchutě. „Dalo by se říct, že to jsou takové parfémy, kterými můžete zákusek přikrášlit. Ale některé z nich jsou specifické, takže když na ně nejste zvyklí, tak je potřeba se do nich trochu ‚projíst‘,“ směje se.

Řádové sestry se vrhly na pečení, do jejich kavárny si troufají i nevěřící

„Ráda si hraju a používám kombinace, nechci říkat zvláštní, ale pořád pro spoustu zákazníků odvážné. Zase až tak odvázat se ale nemůžu, musím s těmito chutěmi opatrně,“ líčí Pachtová. Mezi zákazníky totiž vítězí klasičtější chutě, například malinová tartaletka a karamelovo-arašídový eclair.

Mezi nevšední kombinace, které Pachtová využívá, patří například spojení manga s růží, fialky s borůvkou nebo černého čaje s citrusy, na Zelený čtvrtek pak třeba pistácie s pomerančovým květem.

„Francouzské cukrárny dělají na Velikonoce limitované elegantní dezerty třeba ve tvaru vajíček, čokoládových soch, co vypadají jako slepičky, či přímo vejce plněné dalšími bonbonky nebo krémy. Já udělám velikonoční hnízdečko, oblíbenou variaci na francouzský zákusek Mont Blanc a pak mám ještě speciální zákusek, co dělám jen na Velikonoce – granátové vejce,“ popisuje cukrářka.

Různé druhy třtinového cukru

V zákuscích mohou zákazníci najít také koření, například timut. „To je velmi voňavý druh pepře a dobře chutná s červeným pomerančem. Musíte vždy najít druhou surovinu, se kterou ta první vytvoří dohromady něco super. Často se chutě dobře propojí, že ani nevíte, která ze surovin je která,“ odhaluje Pachtová.

Příprava zákusků trvá i několik dní. „Zaměřuji se spíše na kvalitu než na kvantitu. Ve vitríně tak máme třeba šest až deset druhů a prezentujeme je vedle sebe tak, aby si je zákazníci mohli prohlédnout ze všech úhlů. Nabídka je pokaždé jiná, všechny zákusky připravuji jenom já,“ přibližuje Pachtová.

Holky ke mně chodí na tajňačku, říká kamioňák, který se stal cukrářem

Základní cukrářské postupy se podle ní ve Francii příliš neliší, klíčové jsou však kvalitní suroviny. Některé z nich si proto objednává ze zahraničí, třeba různé druhy třtinového cukru.

„Ty jsem se naučila používat díky sušenkovému kurzu s ikonickým francouzským cukrářem, velkou kapacitou v oboru Philippem Conticini. Fascinovalo mě, kolik existuje různých druhů cukru, které se tady ani nedají sehnat,“ ilustruje Brňanka.

Zákusek nemá konzumenta zničit

Cílem přitom je, aby byly zákusky chuťově vyvážené a lehké. „Tedy aby vás zákusek nezničil. Mám pocit, že tak to často bohužel pořád ještě u nás je,“ myslí si.

A jak dosáhnout toho, aby člověk po dezertu „neodpadl“? Podle Pachtové jde o mix faktorů, jedním z nich je i množství cukru.

„S ním se to nemusí přehánět. A poté je potřeba nechat vždy vyvstat hlavní surovinu zákusku. V Česku se hodně používají v lepším případě máslové krémy nebo i mascarpone. To je u nás oblíbené, ale je to paradox, protože je to hodně tučné. Když dáte do jednoho zákusku tunu mascarpone a pak ještě třeba smetanu, tak to taky výsledek ovlivní,“ upozorňuje.

Sestry v akci. Misionářky servírují v Brně šneky a žabí stehýnka

Charakteristická pro Francouze je podle ní také práce s různými texturami. „V zákusku je tak třeba více vrstev. Jedna je křupavá, druhá měkká a další polotekutá. To mě taky hodně baví,“ líčí Pachtová.

Klasické české zákusky v její cukrárně sežene zákazník jen výjimečně. Neobvyklá nabídka některé kolemjdoucí, kteří do ní zavítají, překvapí. „Sem tam dělám kremrole, ale málokdy. Neodpustila jsem si linecké, to mám hodně ráda. Občas někdo přijde s očekáváním, že tu najde punčové řezy a špičky, ale to tu úplně není,“ uzavírá cukrářka.

Recept na velikonoční variaci klasického francouzského dezertu Mont Blanc

10 kusů, příprava 1 h 45 min + 2 h pečení

1) sněhový merinque:
80 g bílků
80 g cukr krystal
80 g cukr moučka
volitelně čokoládová vajíčka na dozdobení

2) kokosovo-smetanový krém:
120 g smetany ke šlehaní
20 g kokosového pyré 30 g mascarpone

3) krém z černého rybízu:
50 g pyré z černého rybízu
10 g cukr krystal
1 g pektin

4) kaštanový krém:
200 g kaštanového pyré
100 g kaštanového krému
30 g másla

Nejprve si připravíme 80 g bílků o pokojové teplotě, které za postupného přisypávání cukru krystal vyšleháme do smetanové konzistence. Vzniklý produkt doplníme prosypaným moučkovým cukrem a opatrně promícháváme. Hotová směs by měla mít lehce krémovou strukturu. Na předpřipravený plech pak vytvarujeme placičky o průměru cca 5 cm. V troubě předehřáté na 90 stupňů pečeme sněhové pusinky zhruba 1 h 30 min (podle trouby). Až budou placičky hotové, půjdou snadno odlepit od pečicího papíru.

Během toho, co se bělavé placičky pečou, si připravíme pyré z černého rybízu. Ovocnou směs vložíme do hrnce a za stálého míchání zahříváme zhruba 1–2 minuty na rozpálené plotýnce. Postupně přisypeme cukr promíchaný s pektinem a krátce povaříme (cca 1 min). Hotovou směs necháme vychladnout. V mezičase se můžeme pustit do tvorby kaštanového a kokosovo-smetanového krému. U obou krémů nejprve smícháme všechny ingredience a poté je společně vyšleháme do jednotné máslové struktury. Jakmile jsou směsi vyšlehané, necháme je chvíli odpočívat a je hotovo.

Všechny části našeho dezertu jsou již připraveny, můžeme se tedy pustit do kompletace velikonočního hnízdečka. Po obvodu pusinky naneseme rovnou špičkou kroužek z kokosového krému, čímž nám vznikne podklad dezertu, na který navrstvíme kaštanový krém tak, abychom kokosovou část kompletně zakryli. Uprostřed dezertu by nám měl zůstat drobný otvor, do kterého později dáme vychlazený krém z černého rybízu.

Na vrstvení kaštanového krému použijeme ideálně špičku s vícero drobnými otvory, můžeme však nanést také několik vrstev jednoduchých nepravidelných pásků, s čímž vám pomůže klasická rovná špička, kterou jsme používali již dříve. Pokud je hnízdečko se všemi krémy hotové, můžeme jej dozdobit čokoládovými vajíčky či sezonním ovocem.

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Brnem po čtrnácti letech prošel duhový průvod, ty minulé narušili odpůrci

25. května 2024  18:17

V sobotu odpoledne prošel brněnskými ulicemi duhový průvod oslavující queer komunitu, kterého se...

Svým způsobem jsme svazáky infiltrovali, líčí ochránce přírody vznik Brontosaura

25. května 2024  13:22

Do pomoci přírodě se projektant železničních tratí Josef Ferenc aktivně zapojil už jako...

Klukům fandím, říká Král. Zdařilá sezona mu k MS nepomohla, teď myslí na NHL

25. května 2024  10:25

Sezonu ve finském Lahti měl blanenský rodák Filip Král tak povedenou, že minimálně v pozvánku do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...