Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brněnské gastro vzkvétá i v krizi, daří se mu zavádět světové koncepty

  5:40
Pandemie covidu a vysoká inflace nedávají gastronomickým podnikům v posledních letech příliš velké šance na úspěch. V Brně si však v oboru vedou v republikovém porovnání víc než slibně.
Jedním z úspěšných brněnských podniků jsou 4pokoje, které spojují kavárnu, bistro, bar a noční podnik.

Jedním z úspěšných brněnských podniků jsou 4pokoje, které spojují kavárnu, bistro, bar a noční podnik. | foto: Nikol Muselíková

„Daří se nám dobře. Snažíme se v každé době udržet si svou klientelu, pracovat na sobě, a naše produkty a služby tak neustále zlepšovat. Zákazníci vědí, za čím k nám přicházejí, mají velké nároky a nespokojí se s průměrem, což nás motivuje,“ hlásí majitelka brněnského Café Placzek Jiřina Plačková.

Navzdory situaci se z prosperity těší i Pivovarský dům Poupě, který odvážně otevřel právě v době pandemie. „Tento rok jedeme prvně úplně celý bez covidu a musím říct, že to šlape. Lidé chodí, kvůli našemu velkému prostoru hlavně firmy, a ty se rády vracejí. Máme skvělý tým, to je alfa a omega úspěchu,“ má jasno provozní Lukáš Kvarda.

„Zatím se nedaří špatně, přisuzujeme to dosavadní stále silné kupní síle našich hostů,“ říká i Petr Kobzík z Pivovarské restaurace U Richarda v Žebětíně.

Úspěšnost brněnské gastronomie potvrzuje meziroční dvanáctiprocentní nárůst tržeb, čímž o procento převyšuje i Prahu.

„Brno je jedním z mála ostrůvků, kde se v posledních letech děje něco opravdu dobrého. Vznikají tu inovativní podniky, které se odpoutávají od tradiční české gastronomie a přinášejí fúze nejrůznějších světových konceptů. To vše vytváří komunitu, díky níž se tu daří, i když jinde dochází k poklesům. Zkrátka když má gastro správnou atmosféru, tak to jde,“ říká odborník na gastronomii Luboš Kastner.

Hodně vína, málo minerálky

Ostatně dobře se vede i celému Jihomoravskému kraji, jehož tržby v gastronomii stouply o šest procent, zatím průměrně v celém Česku je to polovina.

„Jihomoravský kraj dosahuje nadstandardních tržeb i v součtu za několikaleté období. Ve srovnání s létem 2019 se výdělky zdejších gastrozařízení zvedly skoro o půlku, celorepublikový průměr se pohybuje kolem 36 procent,“ objasňuje šéf portálu Dotykačka Petr Menclík.

Spokojení jsou třeba i majitelé znojemského Balance coffee & wine Petra Vyskotová a František Nahodil. „Ve Znojmě je v hlavní sezoně čím dál více turistů, kteří nás i okolní podniky drží. Máme výhodu, že naše menu je celkem obsáhlé, a troufáme si tvrdit, že u nás si vybere opravdu každý,“ říkají s tím, že plusem je i členitost prostoru. Své si tady najdou ti, co hledají přítmí, krb, světýlka a pohodovou hygge atmosféru, další část zase ocení ti, co vítají světlo, zvuk mlýnku a přímý kontakt s baristou, ale také rodiče s dětmi.

Brno hraje v gastru prim, ale chybí tu fantastická česká kuchyně, říká Hejlík

Málokoho překvapí, že ve srovnání s ostatními regiony je na jižní Moravě největší podíl vína na celkových gastrotržbách, a to 4,2 procenta. O desetinu procenta „kraj vína“ překonává jen Praha, kde se ho sice vypije méně, ale za vyšší ceny.

Důležitou roli oblíbeného nápoje ve zdejší gastronomii dokládá například restaurace Kohout na víně, jehož specialita a vyhlášený pokrm se zrcadlí i v samotném názvu. „Náš podnik se každý rok posouvá dál a dál, tedy ten letošní bych hodnotil lépe oproti předešlým, hlavně pak v době pandemie. Stoupá návštěvnost i zájem a povědomí hostů,“ potvrzuje za restauraci Michal Rathouz.

Víno však nestojí v žebříčku oblíbenosti na jihu Moravy samo. „Vedle něj se tu uplatňují také pravé rumy, případně ještě giny a borovičky. Naopak mnohem méně se tu pijí minerálky,“ usmívá se Menclík.

Čeká se další zdražování

Návštěvnost restaurací se drží i přesto, že cena poledního meníčka atakuje 200 korun. Jak MF DNES již dříve zmapovala, je to meziroční nárůst o třináct procent a třetí nejvyšší cena z krajů. Přesto si strávníci oběd neodpírají, jsou ale víc šetřiví.

Například brněnská restaurace Monte Bú už nenabízí na meníčko krabí maso nebo argentinskou svíčkovou jako před rokem. „Ceny jsou zcela zásadní, protože hosté se chtějí hlavně rychle a dobře najíst, speciality vyhledávají spíše na večeři,“ míní manažer restaurace Ammar Otman.

Cena za oběd atakuje 200 korun. Raději bez polévky, reagují strávníci

A vyhlídky? Jak upozorňuje Petr Kobzík z Pivovarské restaurace U Richarda v Žebětíně, náklady stále výrazně stoupají, třeba elektřina jim zdraží o tisíc korun za MWh. „Tím pádem není na místě očekávat pokles cen surovin. Od ledna se také poměrně výrazně projeví změna DPH, což přinese k již tak vysokým cenám pro hosta další zvýšení,“ predikuje.

Náročné období podle něj trvá od začátku pandemie. „Snad se situace brzy uklidní a budeme mít všichni aspoň nějakou jistotu, jak plánovat byznys do budoucna,“ přeje si.

30. srpna 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel nejstarší český mořeplavec. Cestu kolem světa mu zhatil střet s tankerem

17. června 2024  15:32

Hned sedmnáctkrát přeplul Atlantik, pouze tisíc kilometrů mu scházelo, aby v důchodovém věku...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Stoletý most chrání proti přetížení nová značka, řidiči ji nerespektují

11. června 2024  5:14

Obava o výdrž zatíženého bezmála stoletého Maloměřického mostu v brněnské Dolnopolní ulici vedla k...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Na D2 se převrátil kamion. Směr k Brnu je zavřený, opačným se jezdí s omezením

18. června 2024  16:43,  aktualizováno  18:01

Na 31. kilometru D2 ve směru na Brno se odpoledne převrátil kamion, dálnice je neprůjezdná. Sjíždí...

Elektroda v kosti a aplikace v mobilu. Šetrný zákrok pomáhá s únikem moči

18. června 2024  17:23

Neustálý stres, hledání toalet a omezování se v jídle. To ještě před několika měsíci komplikovalo...

Slovenský útočník Jedlička se stal posilou hokejistů Komety Brno

18. června 2024  14:37

Slovenský útočník Maroš Jedlička se stal novou posilou hokejistů Komety Brno. Jednadvacetiletý...

Vše, co tam roste, se dá jíst. Park pod hvězdami v Brně má připomínat zahradu

18. června 2024  12:49

Tam, kde dřív byly neudržované zahrádky, stojí dnes na brněnské Kraví hoře nový Park pod hvězdami....

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...