Doporučujeme

Rostlinná strava potěší tělo i duši. A možná se také budete víc smát

  • 24
Říká se, že ten, kdo vyřadil ze svého jídelníčku živočišné produkty, se více usmívá. Jestli je to pravda, nebo ne, to nevíme. Jisté ovšem je, že veganský styl stravování se těší stále větší oblibě. Toto jsou hlavní trendy, které se zvýšenou poptávkou souvisí.
Ilustrační snímek

Trend 1 Pro lepší imunitu

Lidem stále více záleží na tom, aby jídlem podpořili své zdraví (potvrzují to i pravidelné průzkumy společnosti InsightLab). Proto se stále víc zaměřují na potraviny, které posílí jejich obranyschopnost. 

A právě s tím může rostlinná strava pomoci – zejména rostlinná probiotika. Na ta jsou bohaté zejména kvašené potraviny, například kysané zelí, případně nápoje typu kombucha. 

V obchodech je k dostání stále více alternativních rostlinných produktů.  „Lidé hledají alternativy alternativ – zdravější a funkčnější rostlinné produkty,“ říká Amálie Koppová, zakladatelka společnosti, která vyrábí fermentované limonády Bacilli.  „Zajímavý potenciál vidíme právě v segmentu zdravých a fermentovaných výrobků a zabýváme se například vývojem omáček, které tyto požadavky splňují.“ 

Ilustrační snímek

Trend 2 Trochu jiné mléko

Rostlinné varianty mléka celosvětově nabírají na popularitě. Profesionální baristé v USA nebo Velké Británii už preferují ovesnou verzi před kravským mlékem. A podobný trend se neustále rozšiřuje i u nás. 

Nejde jen o zmíněný ovesný nápoj, vyzkoušet můžete také sójový, rýžový, kokosový nebo mandlový. Pokud trpíte intolerancí laktózy, nebo jen chcete zkusit něco nového, příště si kávu vylepšete nějakým rostlinným nápojem a určitě nešlápnete vedle. 

Čím nahradit mléko? Vyzkoušejte nápoj z mandlí, rýže nebo máku

A když se vám nechce experimentovat doma, klidně zajděte do některého řetězce kaváren, i tam se nabídka rostlinných alternativ do kávy neustále zvětšuje. „Pokud mají lidé strach z rostlinného produktu, sáhnou prvně po kokosové nebo mandlové variantě, ale nakonec většinou stejně uznají, že ovesný nápoj nemá v kávě konkurenci,“ prozrazuje zkušenosti Petr Šístek z Green Heads. 

Ilustrační snímek

Trend 3 Hostina z mrazáku či lednice

Naše touha stravovat se zdravěji bohužel často ztroskotá na tom, že si nutričně vyvážené rostlinné jídlo není kde koupit a vařit se nikomu nechce. Proto výrobci čím dál častěji přicházejí s mrazenými nebo chlazenými jídly, která si snadno ohřejete v mikrovlnce.  

Tip: Již připravené jídlo oceníte zejména v případě, že máte málo času, ale rozhodně stojí za to naučit se připravovat veganská jídla doma, ze surovin, které máme k dispozici. Skvělou inspiraci najdete i v rubrice Recepty.

Ilustrační snímek

Trend 4 Lokální potraviny

Co je české, to je hezké, se říkává odpradávna. A platí to i v roce 2021. Proč? Místní potraviny jsou čerstvější. Koupíte je v období, kdy skutečně dozrávají. 

Dovážené potraviny se kvůli dlouhému cestování musí sklidit dříve, než dosáhnou úplné zralosti, dozrávají za pochodu po cestě, což se na nich projeví. Srovnejte svoje jahody ze zahrádky s těmi ze supermarketu a máte jasno, proč jsou trendem letoška lokální potraviny.

Tip: Víte, že 5. červen je Světovým dnem životního prostředí? Oslavit ho můžete i tím, že se budete stravovat ohleduplně k přírodě a planetě.


  • Vybrali jsme pro Vás