Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů. Sumýši, známější pod názvem mořské okurky, fungují jako magnet. Mohou za to jejich údajné zázračné zdravotní přínosy.
Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc. | foto: Profimedia.cz

Sumýši jsou velmi zvláštní živočichové. Nemají skutečné končetiny, jen tu a tam podivné výrůstky a drobná podivná chapadla. Vlastně jim chybí i oči. A dýchání? To uskutečňují přes zvláštní orgán z vodních plic, které vycházejí z prokrvené tkáně konečníku.

Jejich válcovitý tvar těla jim vysloužil přiléhavou přezdívku: mořská okurka. Stávají se stále oblíbenějším zdrojem potravy. Obsahují spoustu užitečných proteinů a je jim přisuzována až zázračná regenerační schopnost. Klouby člověka, který je pravidelně jí, prý nikdy nezestárnou.

Jídlo za cenu diamantu

Cena nakladaček i salátovek se mění v průběhu celého roku. A tržní hodnota mořských okurek jde stabilně vzhůru už od osmdesátých let. U jednotlivých exemplářů přesahuje stovky dolarů. Taková „Zlatá písečná“ okurka (Holothuria scabra) přijde na 850 dolarů za kilo. A to ještě pořád není nic proti dnes nejdražšímu poptávanému druhu, kterým je hlubokomořská okurka Apostichopus japonicus. Za jediný kilogram zaplatíte přes 3 500 dolarů. Je krajně nedostatkovým zbožím.

Největší šanci, že se s tímto živočichem osobně setkáte, nemáte v moři, ale jako host na recepci nějakého japonského ministerstva. A i tam to bude nejspíš jen dárek v podobě vysušeného fragmentu těla sumýše zabaleného v ozdobné krabičce.

Proč vlastně stojí mořské okurky tolik peněz? Na vině je hlavně rostoucí poptávka po tvarově rozmanitých tělech jejich jednotlivých druhů. Ano, čtete dobře. V tomto případě vůbec nejde o chuť, ale vzhled.

Specialita bez chuti, ale s legendou

Těla sumýšů chutnají bez rozdílu jako „slaná vodová žvýkačka“. Jejich tuhá tělní tkáň je na hranici poživatelnosti, konkrétní vyznění jim dodá až vlastní způsob přípravy nebo zdobná příloha. Nejčastěji houby šitake nebo čínská listová brokolice. Podstatné pro strávníky je jen to, jak členité a případně barevně laděné mořské okurky jsou. Čím výraznější a pestřejší, tím jsou údajně zdravější. Proto je japonská Apostichopus japonicus, s tělem pokrytými „dračími“ ostnitými výrůstky, nepřekonatelná.

Sběr, který si žádá lidské životy

Pro své skutečné i domnělé medicínské účinky byla vždy populární. Jenže nástup movité střední střídy v Číně vyhnal poptávku po některém ze sedmdesáti druhů stravitelných sumýšů do oblak. Mořské okurky se sbírají při pobřeží Papui Nové Guineji, v Mexickém zálivu i v Ekvádoru. Vyplatí se to.

Extrémní gastronomie

Za deset let ceny mořských okurek celosvětově vzrostly o 80 procent, i když jejich výtěžnost v některých regionech poklesla o 95 procent. Jak je to možné? Prostě je v některých lokalitách výskytu natolik vylovili, že už je problém nalézt je v normálních hloubkách. Sběrači a potápěči, kteří se snaží nasytit trh, tak musí při jejich získávání stále více riskovat. Ročně teď při pobřeží Yucatánu zemře kvůli okurkám kolem 40 potápěčů. Buď utonou nebo podlehnou nemoci z dekomprese.

Stálá poptávka a rostoucí cena vede k decimaci populací mořských okurek, které potřebují k dosažení dospělosti přibližně od dvou do šesti let života. Některé dosud běžné druhy se tak v přírodě stávají ohroženými. Veškerá snaha o udržitelnost nebo regulaci sběru bere za své, protože lákadlo pohádkového zisku nad rozumem a opatrností vítězí. Stačí jich jen sehnat dostatečné množství. Poté, co jsou vyzvednuty na břeh, jsou v sítích usušeny a připraveny na transport.

Možná léčí. Ale s chutí to valné není

V kuchyních luxusních restaurací je musí nejprve připravit. To znamená rehydratovat, na několik dní ponořit do slaného roztoku. V něm znovu nabudou původního tvaru a barvy. Pak už záleží jen na fantazii kuchaře. V Asii se mořské okurky stávají základem výživných polévek nebo je jejich na pohled slizké maso podušeno se zeleninou.

A jak se to má s jejich léčebnými účinky? Pravdou je, že jejich maso má nezvykle vysoký obsah látek, které najdeme i v naší pojivové tkáni, v chrupavkách, vazech a šlachách. S kloubními obtížemi by vám tedy teoreticky pomoci mohly.

Koupili byste si a ochutnali mořskou okurku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 23. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 974
Ano
Ano 173
Autoři:

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

  • Nejčtenější

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

18. května 2024

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

22. května 2024

Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

Jak dlouho spát, stát, hýbat se. Studie zkoumala optimální denní režim

17. května 2024

Hýbat se je zdravější než sedět, spánek se nemá podceňovat. Základní náhled máme všichni. Jenže jak...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

21. května 2024

Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

Od svalů k mozku. Studie zjistila, jak cvičení pomáhá kognitivní kondici

24. května 2024

Dokáže podpořit paměť, koncentraci, zmenšovat riziko degenerativních nemocí, jako je Alzheimerova...

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

22. května 2024

Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

21. května 2024

Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...