Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické představy stranou. Servírovat se totiž nebude ani obří žralok, ani obludná krakatice z hlubin. Místní vám nabídnou pokrm tamilok, tedy mísu plnou vařených šášní. Mořských mlžů.
Není nad čerstvé zboží. Šášeň se vytahuje z moře ve dřevě, které prohryzává....

Není nad čerstvé zboží. Šášeň se vytahuje z moře ve dřevě, které prohryzává. Konzumovat se dá jak živá, tak tepelně upravená. | foto: commons.wikimedia.org

Místní však mají pravdu, šášeň lodní (Teredo navalis) byla opravdu nejobávanějším mořským tvorem, než železo a ocel nahradily při stavbě lodí dřevo. Mlž výrazně podlouhlého tvaru totiž dřevěný materiál ponořený ve vodě doslova miluje. Jeho dvoucentimetrové čelistní vrtáky zvládly rozložit holandské hráze, mola na řece Temži i slavné španělské loďstvo. Původně byla šášeň doma jen v Atlantickém oceánu, námořní provoz ji spolu s obchodem rozšířil do všech světových oceánů.

Zatímco dělníci přístavních správ zkoušeli šášně držet v šachu nejrůznějšími preventivními opatřeními, včetně vlévání louhu do vody, na Filipínách se k mlžům postavili zcela jinak. S pomocí kmenů ponořených do vody začali šášně lapat a po rozštípání dřevěné návnady je s chutí konzumovali. Vařené i syrové.

Čerstvost poznáte podle slizu

Specialita tamilok se tu servíruje dodnes a patří mezi nejznámější delikatesy této ostrovní republiky. Obyvatelé ostrova Palawanu na dotazy turistů, o co se vlastně jedná, často šibalsky odpovídají: „Je to ta nejdelší ústřice, kterou jste jedli.“

Nejčerstvější kousky jsou volně k zakoupení u stánkařů lemujících silničky v okolí bažin a mangrovů Puerto Princesa. Je to doslova u zdroje, nahnilé kmeny a kořeny stromů z mořskou vodou prosolených mokřin se nosí přímo na asfalt, kde se před zraky zákazníků mačetami rozsekávají. Podlouhlé dutiny ve dřevě skrývají malé i velké šášně a nález mimořádného exempláře je spojen s obdivným vískáním a pochvalným zvoláním: Masabor gale!“ („Opravdu chutný kousek!“). V igelitových sáčcích nebo polystyrenových boxech se ve vlastním slizu topí desítky dlouhých a tučných „červů“. Výběr je jen na vás.

Za částku přibližně 80 korun českých (zhruba 120 filipínských pesos) pořídíte jen jednoho šedesáticentimetrového macka nebo několik menších. Uvidíte ale, že to bude bohatě stačit. V restauracích se sice dostanete k plnému talíři provařených šášní za výrazně nižší cenu, ale čerstvost zboží stejně jako jeho původ už nemáte pod kontrolou, zatímco tady si sami vybíráte z hemživé hmoty. Stejně jako by prodavače v zelenině nemělo urazit, když poklepáváte na meloun, abyste zjistili jeho vyzrálost, i tady můžete namočit prst do vyměšovaného slizu a ochutnat, jestli tu zboží nestojí už moc dlouho. Je to důležité, zvláště pokud si budete chtít sníst svůj tamilok syrový.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Chuť tamiloku (pokud vynecháme tradiční dochucující pálivou omáčku-marinádu kinilaw nebo kokosový ocet sukang tuba) se skutečně blíží pravým ústřicím. Zdroj slané chuti vychází z prostředí, ve kterém tamilok žije, stejně jako vycházejí dřevnaté oříškové tóny z potravy mlže.

    Navzdory svému nevábnému vzhledu je tamilok navýsost výživnou pochoutkou. Jeho měkké tkáně ve velkých koncentracích obsahují železo, vápník, zinek a vitamíny A a B 12. Vlastní kalorický obsah závisí na velikosti šášně. A vlastní konzumace? Tamilok můžete jíst s pomocí holých rukou (pro jeho slizovitou kluzkost to ale není moc praktické) nebo hůlkami. Každopádně se nekouše, polyká se v celku. I proto se řadí do kategorie pokrmů zvaných filipínsky „pulutan“, tedy „jídlo, které se hojně zapíjí vodou“.

    Na jedno srknutí se s ním ale nevypořádáte, soukáte jej do sebe skoro půl minuty. Právě proces, při kterém se živý slizký „červ“ postupně srovnává mezi ústy, jícnem a hltanem, vyvolává u nezkušených konzumentů často pocit dávení. Konzumujete-li ho živého, udusí se cestou trávicí trubicí do žaludku.

    Autoři:

    Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

    Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

    „Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

    Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

    I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

    • Nejčtenější

    Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

    18. května 2024

    Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

    Kult sexu a rozkoše. Emmanuelle měla svou předlohu, paní Marayat

    16. května 2024

    Její život je jako z erotického románu. Posedlost rozkoší, spiklenectví volného sexu, orgie spojené...

    {NADPIS}

    {LABEL} {POPISEK}

    Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

    22. května 2024

    Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

    Jak dlouho spát, stát, hýbat se. Studie zkoumala optimální denní režim

    17. května 2024

    Hýbat se je zdravější než sedět, spánek se nemá podceňovat. Základní náhled máme všichni. Jenže jak...

    {NADPIS}

    {LABEL} {POPISEK}

    Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

    23. května 2024

    Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

    Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

    23. května 2024

    Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

    Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

    22. května 2024

    Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

    Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

    21. května 2024

    Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

    OBRAZEM: Jsem to já. Před 75 vznikla slavná nahá fotka Marilyn Monroe

    20. května 2024

    Je to příběh o nouzi, hrdosti, uznání. Ono nahé focení před rudým sametem podstoupila v roce 1949...

    Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

    Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

    Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

    Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

    Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

    Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

    Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

    Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

    Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

    Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...